Magyarellenes műsorért bírságolt a román médiahatóság

Publikálás dátuma
2018.09.07. 18:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
30 ezer lejt - nagyjából 2,1 millió forintot - fizethet a Realitatea hírtelevízió, mert a nézőket félrevezetve keltették a magyarellenes hangulatot.
Sorozatos magyarellenes megnyilvánulásokért 30 ezer lejes (2,1 millió forint) pénzbírságot szabott ki a román médiahatóság (CNA) a Realitatea hírtelevízióra - ismerteti a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ) közleményét az MTI.
A magyar közösség elleni jogsértésekkel foglalkozó szervezet feljelentése alapján a CNA a Jocuri de putere (Hatalmi játszmák) című háttérműsor öt különböző 2018-as adásánál állapította meg az audiovizuális kódex megsértését.
A kifogásolt magyarellenes megnyilvánulásokra a MIJSZ a Realitatea egy márciusi adását hozta fel példának, amelyben a műsor a székely megyeszékhelyek március 15-i és december 1-ei (a román nemzeti ünnep alkalmából történt) fellobogózását párhuzamba állítva, ráadásul a nézőket a helyszínek és alkalmak tekintetében félrevezetve magyarellenes hangulatot keltett.
Benkő Erika, a szolgálat vezetője szerint, ez már a sokadik alkalom, amikor jogos büntetést szabtak ki a szóban forgó műsorban elhangzottak miatt, melyek a magyar közösség elleni uszításként hatottak. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat minden olyan esetben feljelentést tesz a médiahatóságnál, amikor a magyarokat érintő, negatív tartalmakat sugároznak a hazai televíziók és rádiók - szögezte le a közlemény.
Szerző

"Isteni sugallatra" késelték meg a brazil elnökjelöltet

Publikálás dátuma
2018.09.07. 18:17
Kórházba szállítják a szélsőjobboldali politikust.
Fotó: Miguel SCHINCARIOL / AFP
A támadás szélsőjobboldali áldozata túlélte a merényletet, de kérdéses a választási részvétele. Az összes brazil elnökjelölt felfüggesztette kampányát péntekre.
Megkéselték a legnépszerűbb brazil elnökjelöltet csütörtökön - számol be az Euronews. A szélsőjobboldali Jair Bolsonarót a vállán vitte a tömeg egy kampányrendezvényen Juiz de Fora városában, amikor egy férfi a gyomra felé döfött. A politikus belső szervei megsérültek, de egy műtét után stabil az állapota.
Az orvosok szerint hónapokba telhet a felépülése, így választási részvétele kérdéses.

A valójában konzervatív, de neve szerint Szociálliberális Párthoz tartozó Jair Bolsonarót gyakran hasonlítják Donald Trump amerikai elnökhöz. Kemény fellépést ígért a bűnözés ellen, fegyverpárti, és határozottan abortuszellenes. Dilma Rousseff korábbi államfő szerint szélsőséges nyilatkozatai miatt szúrták le Bolsonarót, akinek magának sem kéne olyan kijelentéseket tennie, mint hogy megölne másokat.
A merénylőt összeverték Bolsonaro szimpatizánsai, majd elfogták a hatóságok.
A 40 éves, mentális zavarokkal küzdő férfi kihallgatásán azt mondta: isteni sugallatra követte el tettét.

A baloldali Szocialista és Liberális Párt - amely nem azonos a szélsőjobboldali Szociálliberális Pártjával - megerősítette, hogy a támadó 2014-ig kapcsolatban állt velük. Az erőszakot elítélték.
Péntekre az összes brazil elnökjelölt felfüggesztette kampányát.
Szerző

Juncker: "probléma" a Fidesz tagsága a Néppártban

Publikálás dátuma
2018.09.07. 17:39
Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker egy 2015-ös, rigai találkozón - illusztráció.
Fotó: Janek Skarzynski / AFP
Manfred Weber és Emmanuel Macron után az Európai Bizottság szintén EPP-tag elnöke is kiállt a Fidesszel szemben.
Problémának tartja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, ha a Fidesz továbbra is a mérsékelt jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) tagja marad - derül ki Juncker egy pénteki nyilatkozatából, amit az Index.hu szúrt ki. A szintén néppárti Juncker a 2019-es európai parlamenti választásokat követően távozni fog a brüsszeli végrehajtó testület éléről, helyén Angela Merkel a Néppárt frakcióvezetőjét, Manfred Webert látná szívesen.
Manfred Weber hiába van Junckernél sokkal jobb viszonyban Orbánnal, neki szintén máris bizonygatnia kellett, hogy a Fidesszel is kész szembeszállni az uniós alapjogok védelmében.
És felszólalt a Fidesz ellen Emmanuel Macron francia elnök is, mondván: nem lehet egyszerre Merkelt és Orbánt is támogatni, pártjának egyértelműen választania kell. Magyarország mellett Lengyelországot is bírálta, és úgy fogalmazott, az unió „túl lassú és túlságosan kompromisszumkész” volt eddig.
Az Európai Parlament jövő héten tartott plenáris ülésének fő napirendi pontja Sargentini-jelentésről való szavazás lesz. A jelentés azt ajánlja, hogy a magyar kormányt idézzék a nemzeti kormányok testülete, az Európai Tanács elé, amiért a demokrácia és az európai értékek rendszerszintű veszélynek vannak kitéve az országban. A szavazás előtti napon Orbán Viktornak hét perce lesz az EP-ben arra, hogy maga mellé állítsa a képviselőket. A szavazás kimenetele bizonytalan, bár Orbán arra számít, az EP elfogadja a jelentést.
Szerző
Frissítve: 2018.09.07. 19:27