Előfizetés

Az összes pincér felmondott győri Rába Hotelben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.08. 11:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Állítólag a vezető beosztásokban lévők is beálltak felszolgálni.
A győri Rába Hotel valamennyi pincére felmondott a közelmúltban, ezért nem is fogad most külsős vendégeket a szálloda földszintjén működő Belga söröző – tudta meg a kisalfold.hu. Információik szerint a hotel szállóvendégeit ki tudják szolgálni, beugró emberekkel. A portál kiemeli, hogy a szakács- és pincérhiány, illetve annak oka, hogy a határ túloldalán minimum a kétszeresét lehet keresni a magyar béreknek, nem új keletű. Most több forrásból is úgy értesültek, hogy a közelmúltban valamennyi pincér felmondott Győr legnagyobb szállodájában. A hotel vendégeit ki tudják szolgálni: névtelen forrásaiktól úgy tudják, ezt úgy lehet megoldani, hogy a hotel munkatársait is beosztják felszolgálni addig, amíg a szükséges létszám nem lesz meg. Hét-nyolc embert kell találni, addig viszont tényleg mindenki felszolgál(t), ha kell(ett), állítólag a vezető beosztásokban lévők is. Információik szerint van már olyan, aki visszatért a hotelbe, de szükség van további toborzásokra. A Rába Hotel vezetője, Bánhegyi Balázs a portál megkeresésére közölte: az elmúlt néhány hónapban jelentős változások történtek a szállodában, és céljuk, hogy magasabb színvonalra emeljék a szolgáltatásaikat és a vendégélményt. A fejlesztések részeként hamarosan új éttermi igazgató érkezik, akinek feladata a kínálat tudatos újragondolása, vonzóbbá tétele és egy elkötelezett munkatársakból álló csapat felállítása is. 
„A hazánkban tapasztalható munkaerőhiány a turizmus-vendéglátás területén kifejezetten érezteti hatását, de mindezt felismerve a Danubius Hotels Group számos intézkedést vezetett be, hogy szállodái vonzó munkahellyé váljanak. Egyre színesebb juttatási csomaggal igyekszünk vonzóvá tenni a nyitott pozíciókat, illetve hozzájárulni a meglévő munkaerő megtartásához. Bizakodók vagyunk, terveink szerint két héten belül már biztosan új csapattal folytathatjuk a mindennapokat”

– fogalmazott.

Semmi sem tartja vissza a fideszes politikusokat attól, hogy gyerekekkel kampányoljanak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.08. 10:26
A miniszterelnök legutóbb Czunyiné Bertalan Judittal látogattott el kampányidőszakban egy óvodába
Fotó: Facebbok/Orbán Viktor
László Tamás esete jól illik Simonka pólói, Orbán ovis videója és Tarlós fogkeféi mellé.
A XV. kerületi helyi választási bizottság szerint megsértette a választási eljárásról, valamint a nemzeti köznevelésről szóló törvényt a fideszes László Tamás - vette észre a hvg.hu. A kerület korábbi polgármestere, az időközi polgármester-választás fidesz-KDNP-s jelöltje a Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola tanévnyitóján vett részt, amelyen a választási bizottság szerint
kampánybeszédet mondott: a saját, illetve a kormánypártok kerületi oktatással kapcsolatos programját ismertette, és a többi jelölt tevékenységét kritizálta.

bizottság indoklásában az áll: ez a választási kampánytevékenység lényege. Emellett azt írják, hogy
„a jelölt a rendezvényen történő részvételét és felszólalását maga is kampánytevékenységként kezelte.”

Ezt igazolja az is – folytatódik a szöveg –, hogy László Tamás nem a Konytfa iskolában mondta el először ugyanezt a beszédet: pár nappal korábban, augusztus 30-án sajtótájékoztatót tartott, amelyen „e kifejezetten politikai kommunikációs tevékenysége keretében ugyanazokat a gondolatokat fejtette ki, mint később” a tanévnyitón. A helyi választási bizottság eltiltotta a további jogsértéstől László Tamást. Nem ez volt egyébként az első alkalom, hogy a politikust eltiltották az iskolai kampányolástól: a portál felidézi, hogy az országgyűlési választás előtt, még márciusban narancsot és fideszes tollat osztogatott – ugyancsak a Kontyfa iskola előtt – a gyerekeknek, akkor is elmarasztalták. 

Nem egyedülálló eset

Már korábban is többször elmeszeltek fideszes politikusokat azért, mert gyerekeket "rántottak be" a kampányba.
  • Tarlós István 2010. szeptember 24-én, a budapesti Fasori Református Óvodában folytatott kampánytevékenységet (641/2010. OVB határozat). Az Index videójából kiderül, hogy Tarlós fogkefét, labdát és cukrot is vitt a gyerekeknek.
  • Salacz László 2014 márciusában vitt almaadományt a lajosmizsei Meserét óvodába – ezzel kapcsolatban a Kúria megállapította, hogy a politikus választási eljárásról szóló alapelveket sértett meg, így eltiltották a további jogsértéstől és 50 ezer forint bírságot szabtak ki. (Kvk.II.37.395/2014/2. számú határozat)
  • De ne felejtsünk megemlékezni az idei Simonka-pólókról sem: a fideszes politikus idén a Facebook-oldala címével ellátott pólót osztott iskolásoknak és óvodásoknak. A Kúria helybenhagyta az NVB korábbi, jogsértésről szóló határozatát. (Kvk.I.37.281/2018/2. számú határozat)

Orbán sem úszta meg

Orbán Viktor miniszterelnök sem riad vissza attól, hogy gyerekekkel kampányoljon.
  • Legutóbb Czunyiné Bertalan Judittal látogattak el kampányidőszakban egy óvodába, és erről még egy videót is közzé tettek a közösségi oldalon. Az NVB fejenként 345 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte őket, valamint a felvétel eltávolítását kérte és eltiltotta a két politikust a további jogsértéstől. (605/2018. NVB határozat)
  • Orbán korábban, még 2010-ben a Szent István Király Zeneiskolát és Zeneművészeti Szakközépiskolában járt, ahol – az OVB határozata szerint – kampánytevékenységet folytatott. (218/2010. OVB határozat) Később a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a felülvizsgálat iránti kérelmet hivatalból elutasította.

Nem futnak többé a Fidesz után, csak a hétköznapokról beszélnek

N. B. Gy
Publikálás dátuma
2018.09.08. 08:00

Fotó: Vajda József / Népszava
Egy megfogyott és berozsdásodott párttal kellene belevágni az ellenzék újrateremtésébe - az MSZP elnöke mégis azt gondolja, sikerülhet. Menetrendet tervez az EP-választásokig a szocialista választmány.
Nincs mese, ellenzéket kell teremteni, és ez a feladat az MSZP-re vár; ki kell lépni a reagáló szerepből és bármit mond is a hatalom, csakis a mindennapokat érintő bajokról, illetve azok megoldásáról szabad beszélni – erre a két alapvetése épül az a stratégia, amivel az EP-választásokig elmegy a párt, és amit Tóth Bertalan pártelnök terjeszt elő az MSZP választmányi ülésén szombaton. Nem vitás, a helyzet csöppet sem rózsás, az áprilisi választások óta az összes parlamenti ellenzéki párt megfogyott, a különböző mérések úgy számolnak, hogy az MSZP-nek 750 ezer stabil támogatója lehet, ahogy a Jobbiknak is, míg a DK és az LMP 250 ezer biztos szavazóig gyöngült vissza. A Fidesz tábor viszont rezzenéstelenül kitart 2 millió fölött. A lehetőséget Tóth Bertalan épp abban látja, hogy hatalmasra, 4 milliósra terebélyesedett a bizonytalanok tábora - azaz a választók 49 százalékának nincs pártja, vagy nem akarja megmondani, ha mégis. A jelenség oka, egyrészt a választási vereség utáni kiábrándulás, másrészt a pártok belharca (értsd: LMP és Jobbik). Nem vitás, a politikai-szociológiai tapasztalatok azt mutatják, hogy a formációjuktól besokallók nem csatlakoznak rögvest egy másik párthoz. Éppen ezért az MSZP olyasmivel akarja megszólítani őket, ami felülírja a pártpreferenciát és hiteltelenné teszi a kormányzati kommunikációt. Úgyhogy a szocialisták Tóth Bertalan tervei szerint párbeszédet indítanak az egészségügyről és az oktatásról. Mindkét „közszolgáltatási ágazat” érzelmileg érinti az emberek többségét – és nem gondolnak szépet a kormányról. A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából márciusban mért utoljára egészségügyi problémákat – már akkor az emberek 53 százaléka közvetlenül a kabinetet hibáztatta az egészségügy lepusztult volta miatt. (Összehasonlításképpen: az orvoshiányt mindössze 6, a pénzhiányt pedig alig 8 százalék kárhoztatta.) Azóta pedig a helyzet csak fokozódott – lásd: Honvéd Kórház. Úgyhogy az MSZP többek között mindenkit arra kér, hogy küldje el a pártnak egészségügyi rémtörténeteit, és ez alapján megpróbál egy probléma-térképet felrajzolni. Ami az oktatást illeti, a Publicus Intézet számait múlt héten publikálta a Vasárnapi Hírek, és ebben az esetben szintén 53 százalék okolja a kormányt a terület csapnivaló helyzetéért. Azoknak, akinek gyereki/unokái iskolába járnak 77 százaléka vallja, hogy túlterheltek a nebulók. És bizony ebben a kérdésben a párthűség sem írja felül az életet: a Fidesz szavazóinak is 71 százaléka gondolja úgy, hogy túlhajtják a diákokat. (Miközben a szövegértési és matematikai képességek durván romlanak.) Úgyhogy az MSZP most megpróbálja megbeszélni a szülőkkel, hogy milyen oktatási rendszert kellene ahhoz formálni, hogy ne szorongjanak a tanulók és megmaradjon a gyerekkoruk. Persze ahhoz, hogy bármilyen párbeszéd sikeres legyen először a pártot kell megmozdítani, ugyanis a központ kampányokat/megmozdulásokat érdemben nem menedzselt és rendelt (természetesen helyi ügyről szólót, nem választásit).