Orbán Viktor;zsidó újév;Köves Slomó;Heisler András;

Újévi levélben köszöntötte a hazai zsidó közösséget Orbán

A közös kultúra gyarapításáról és megvédéséről írt a magyar miniszterelnök a zsidó hitközségi vezetőknek címzett levelében.

  Levélben üdvözölte Orbán Viktor a magyarországi izraelita vezetőket a zsidó újév alkalmából - tájékoztatta az MTI-t vasárnap Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének, Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának, valamint Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének kézbesített levelében azt írja: a legtöbb ember saját születésétől számítja a maga történetét, a családok, nemzedékek múltja azonban jóval messzebbre, évszázadokra nyúlik vissza. 

„Önök pedig, a világ nemzetei között egyedülálló módon, mindenek kezdetétől, az ember teremtésétől tartják számon az időt” - fogalmazott Orbán Viktor. Itt arra utalhatott, hogy az Ószövetség Genezise kétféle teremtéstörténetet tartalmaz – az egyik szerint az embert a 6. napon teremtette meg Isten az állatvilággal együtt, a másik viszont egyetlen nap eseményeiként mutatja be a világ teremtését.

„A miniszterelnök újévük alkalmából felköszöntötte a magyarországi zsidó közösség tagjait. „Azt kívánom, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a most beköszöntő újév is az összetartozás, egymás kölcsönös tisztelete, valamint közös kultúránk megvédése és gyarapítása jegyében teljen. Legyenek valamennyien a jó évre beírva!” - zárul a kormányfő levele.