Befolyásos orosz politikusok, üzletemberek kaphattak magyar papírokat a kötvényprogramban

Publikálás dátuma
2018.09.10. 12:24

Fotó: Alexei Druzhinin / AFP
Nemzetbiztonsági szempontból sem elhanyagolható, hogy magas beosztású orosz állami és politikai szereplők vásároltak maguknak és családtagjaiknak utat Magyarországon át az Európai Unióba.
Több befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő orosz állampolgár is részese volt a magyar letelepedésikötvény-programnak – derül ki a Direkt36, a 444 és a Novaja Gazeta orosz lap közös nyomozásából
Az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának egyik tagja, Vlagyimir Blockij megkeresésükre elismerte, hogy ő és családtagjai is a kötvényprogramon keresztül kaptak magyar papírokat. Miután képviselő lett, az orosz törvényekkel összhangban lemondott a magyar papírokról - tette hozzá. Mint írják, Blockij mellett
több orosz állami cégvezető is elismerte, hogy ilyen dokumentumokat szerzett, egyikük pedig azt is megerősítette, hogy ezt a kötvényprogramon keresztül tette.

A kutatómunka alapját azok az információk képezték, amelyekhez a Direkt36 és a 444 jutott hozzá idén év elején. Januárban mindkét szerkesztőséghez egy-egy feladó nélküli boríték érkezett, amelyben számos ország - köztük Oroszország - állampolgárainak a neve szerepelt. A feladó szerint ezek az emberek részt vettek a magyar kötvényprogramban.
A nevek között feltűnt az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) főnökének, Szergej Nariskinnek több közeli családtagja, köztük a fia is.

Róla egy, a kötvényprogrammal összefüggő hatósági eljárásokat ismerő informátor is azt állította, hogy részt vett a programban. A Bevándorlási Hivatal elismerte, hogy a Szergej Nariskin fia ügyfelük volt, de azt nem árulták el, hogy ez pontosabban mit jelent. Több csatornán keresték Nariskinékat, de nem válaszoltak a kérdésekre.
Szintén szerepelt a nevek közt Dimitrij Boriszovics Pavlové. Ő egy, a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló, sokat jótékonykodó és az Orosz ortodox egyház környékén is aktív üzletember. Ám több orosz újság állítja,
az orosz állam mellett a moszkvai maffia egy csoportjához is szoros szálak fűzik.

Pavlov nem reagált a megkeresésekre, ugyanakkor a kötvényprogrammal összefüggő hatósági eljárásokat ismerő informátor, ahogy Nariskin fiáról, róla is azt állította, hogy részt vett a programban és a BMH-nál is arról beszéltek, hogy a férfi ügyfelük volt.
Az orosz parlament egy korábbi képviselője, Iliaz Muszlimov maga is megerősítette, hogy kapott magyar tartózkodásra jogosító engedélyt, de azt nem árulta el, hogy kötvényvásárlásért cserébe kapta-e a magyar papírjait - írják. Muszlimov kiemelte, hogy a magyar tartózkodásra jogosító engedélyét akkor kapta meg, amikor már nem volt orosz parlamenti képviselő.
Jevgenyij Evsztratov, az új magyar atomerőművet építő orosz atomvállalat, a Roszatom egyik korábbi vezetője szintén feltűnt a névtelen forrástól kapott adatok között. Evsztratov a Roszatom igazgató-helyettese volt 2008-tól 2011-ig, amikor letartóztatták egy 110 millió rubeles (akkori árfolyamon közel 900 millió forint) sikkasztás gyanújával. Egy Evsztratovhoz közel álló forrás szerint a magyar hatóságok végül elutasították a férfi jelentkezését.
Az orosz gázipari óriáscég, a Gazprom egyik leányvállalatának, a Gazprom Nyeftnek az igazgatója, Alekszej Jankevics neve szintén szerepelt a névtelen forrás által küldött adatok között. A Novaja Gazetának egy, az ügyet ismerő forrás megerősítette, hogy Jankevics valóban szerzett magyarországi tartózkodásra jogosító papírokat, de a forrás azt nem részletezte, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt-e.
Andrej Kalmikov, az Aeroflot orosz állami légitársaság fapados leánycégének vezetője megerősítette egy emailben, hogy magyar letelepedési engedélyhez jutott a kötvényprogram révén. Kalmikov hozzátette, hogy utazási célból tett szert a dokumentumokra.
"Nemzetbiztonsági szempontból mindenképpen figyelemreméltó és releváns, ha ilyen magas beosztású állami, politikai szereplők, illetve az ő családtagjaik vásárolnak magyar, EU-s tartózkodásra is feljogosító letelepedési kötvényeket"

- mondta a Direkt36-nak Katrein Ferenc, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi munkatársa.
A kötvényprogramot Rogán Antal kezdeményezte még 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. Rogán javaslat alapján 250-300 ezer euróért juthattak magyar tartózkodási, majd letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok.
A program 2013-as indulása és 2017-es felfüggesztése között a magyar állam közel 20 ezer letelepedési engedélyt adott ki a kötvények vásárlóinak és családtagjaiknak. Ezek túlnyomó többsége kínai állampolgár volt, de több száz orosz is akadt köztük, és Bassar al-Aszad szír diktátor pénzembere, Atiya Khoury is így szerzett - négy munkanap alatt - magyar tartózkodási engedélyt. A magyar hatóságok adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadták a kötvényvásárlók nevének kiadását, és most is ezzel az érvvel utasították el, hogy válaszoljanak a Direkt36 az orosz érintettekkel kapcsolatos kérdéseire.
Szerző

Deutsch „elemi tényeknek nem megfelelő” állításai

Publikálás dátuma
2018.09.10. 12:12

Fotó: Népszava
Saját magát buktatta le Deutsch Tamás, amikor „elemi tényeknek nem megfelelő állításoknak” minősítette a Sargentini-jelentést – így szembesítette fideszes kollégáját Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő a Facebookon.
Deutsch úgy vélte, hogy a Sargentini-jelentés szerint a 2017-ben a hazai közbeszerzések 36 százalékát úgy ítélték oda, hogy azokra csak egyetlen ajánlat érkezett. A fideszes politikus szerint a valós szám 36 helyett 25 százalék, és próbált módosítót is beadni emiatt, de nem sikerült. Ujhelyi viszont arra emlékeztetett, hogy a jelentésben 2016-os adatok vannak és Deutsch Tamás névvel egyetlen egy módosító javaslatot sem nyújtottak be. Ráadásul azt is elvétette a fideszes EP-képviselő, hogy 2017-ben 25 százalékos lett volna az egyetlen szereplős közbeszerzések aránya. Érdemes megemlíteni azt is, hogy januárban az EP költségvetési bizottságának az ülésén - amelynek Deutsch Tamás is tagja - szóba került az egyetlen ajánlattevős közbeszerzések aránya. Deutsch akkor így érvelt: „a 36 százalékos (!) arányra ugyan nem lehet büszke Magyarország, de nem olyan kiugróan rossz eredmény, mert Lengyelországban és Cipruson ennél is magasabb".  
Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 12:27

Elítélték Drávapiski polgármesterét

Publikálás dátuma
2018.09.10. 11:18
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bűnösnek mondta ki, s egy évre próbára bocsátotta a Pécsi Ítélőtábla Mali Zoltánt, Drávapiski polgármesterét. A faluvezetőt nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt marasztalta el a grémium.
A baranyai település vezetője ellen a kaposvári ügyészség emelt vádat, miután Mali Zoltán egy 2012-es interjúban élesen bírálta a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőrök szakmai hozzáértését, s többek között azt állította, számos olyan esettel találkozott, amikor maguk a rendőrök tüntették el a bizonyítékokat. A vádhatóság szerint mindez alkalmas volt a Baranya megyei rendőri állomány becsületének megsértésére, társadalmi megbecsülésének rendkívül hátrányos befolyásolására.
A per során a pécsi járásbíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat, a Pécsi Törvényszék viszont felmentette, így az ellentétes ítéletek miatt az ügy az ítélőtáblára került, mely szintén a bűnösséget állapította meg.
Mali Zoltán korábban azzal lett ismert, hogy 2006-ban faluja lakóinak több mint felét léptette be az SZDSZ-be, majd az ormánsági településekről még több száz taggal bővítette a szabad demokratákat. Később szakított a párttal – fegyelmit indítottak ellene -, s az uzsorások elleni fellépés egyik zászlóvivője lett, tavaly pedig egy üzleti konfliktus miatt összeverték.
Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 14:27