Előfizetés

Orbán: a kommunista Vietnam sikere Magyarországnak is reményt ad

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.09.10. 14:56
Orbán Viktor Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával parolázik
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Ha a gazdasági haszonról van szó, a diktatúrák is megszépülnek: Orbán a Parlamentben azt mondta, hogy Vietnam kultúrájából fakadóan lehet kommunista ország, sikere pedig önazonosságából fakad. Eközben rendőrök vitték el a Kossuth téren engedéllyel demonstráló tüntetőket.
 Magyarország stratégiai partnere lesz a kommunista vezetésű Vietnam – jelentette be Orbán Viktor hétfőn, Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával folytatott tárgyalása után. A közös sajtótájékoztatón Orbán kiemelkedően sikeres, a távol-keleti térség egyik vezető országának nevezte Vietnamot, írja az MTI. A miniszterelnök szerint e siker pedig biztató Magyarországnak, mert azt jelzi, hogy egy ország lehet úgy - és talán csak úgy lehet - sikeres, ha a hozzá leginkább illeszkedő, az ő kultúrájából fakadó társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedést valósít meg.
Hogy magyar viszonylatban pontosan mit jelent – talán egy magát kereszténynek és polgárinak valló, de kommunista diktatúrákkal, keleti despotákkal is szívesen barátkozó politikai éra fenntartását – azt Orbán nem fejtette ki konkrétan, bár sejthető, hogy az utalással saját kormányát veregette vállon. 
Orbán Viktor arról is beszélt, Magyarország érdekelt abban, hogy az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mihamarabb lezáruljanak, és életbe lépjen a tényleges szabadkereskedelem, hiszen a világgazdaság jelenlegi helyzetében a a tőke és az áruk nemcsak Nyugatról áramolnak Keletre, hanem fordított irányban, Magyarország pedig erre érzett rá a keleti nyitással.
A miniszterelnök megjegyezte, a mostani találkozó érdekességét az adta, hogy a két ország alkotmányos rendszere jelentősen eltér egymástól, a tárgyalófelek azonban úgy tekinthetők, mint a saját népük legfontosabb vezetői. Ezek szerint minden vezetői szintű diplomáciai találkozó kuriózumnak számít csak attól, hogy politikai vezetők tárgyalnak egymással.
Ugyanilyen pontos és releváns felismerés lehetett volna az is, hogy az ilyen tárgyalásokon – bár eltérő alkotmányos berendezkedésű országok vezetői találkoznak – mindenkin van nyakkendő.

Miközben Orbán Viktor bent szóvirágokkal halmozta el Nguyen Phu Trongot, a Kossuth téren tüntetők demonstráltak a kommunista főtitkár érkezése ellen tiltakozva.
168 Óra szerint a tüntetés engedélyezett megmozdulás volt, mégis rendőrök vittek el a helyszínről 26 demonstrálót. A legszebb mégis a hatósági érvelés volt: a rendőrök azt mondták, hogy a tüntetők visszajöhetnek a vietnami vendég távozása után - írja a lap.
Orbán Viktor egyébként csak a második lehetett Nguyen Phu Trongnál, hiszen lapunk úgy értesült: vasárnap este a Vietnami Kommunista Párt főtitkára Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével és Bárány Balázzsal, az MSZP külügyi titkárával találkozott.

Calcium-Sandoz pezsgőtablettákat vontak ki a forgalomból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.10. 14:40

Fotó: Shutterstock
Calcium-Sandoz pezsgőtabletta nevű gyógyszert (OGYI-T-5254) vont ki a forgalomból az OGYÉI, mert a termékben a napi megengedett mennyiségnél több elemi (Pb) szennyeződést mértek a laboratóriumi vizsgálatban - szúrta ki az Index.
Vagyis túl sok ólmot tartalmazott. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet határozata Calcium-Sandoz pezsgőtabletta (OGYI-T-5254) nevű gyógyszer K1669, K1526, K0853, K0850 számú gyártási tételeit érinti. 
A termékek forgalmazásának felfüggesztéséről az OGYÉI már május 18-án döntött a vizsgálat lezárultáig.
"A mérési eredmények alapján a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta vizsgálattal érintett gyártási tételeinek alkalmazása során az elemi szennyező expozíció több, mint az ICH Q3D útmutatóban rögzített napi megengedett mennyiség."

A fentiek alapján az OGYÉI rendelkezésére álló adatok arra utalnak, hogy a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta érintett tételeivel kapcsolatban felmerült kockázatok és a gyógyszertől várható előnyök aránya oly módon változott meg, hogy kétségessé vált a gyógyszer biztonságos alkalmazhatósága - zárul a dokumentum. 

Befolyásos orosz politikusok, üzletemberek kaphattak magyar papírokat a kötvényprogramban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.10. 12:24

Fotó: Alexei Druzhinin / AFP
Nemzetbiztonsági szempontból sem elhanyagolható, hogy magas beosztású orosz állami és politikai szereplők vásároltak maguknak és családtagjaiknak utat Magyarországon át az Európai Unióba.
Több befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő orosz állampolgár is részese volt a magyar letelepedésikötvény-programnak – derül ki a Direkt36, a 444 és a Novaja Gazeta orosz lap közös nyomozásából
Az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának egyik tagja, Vlagyimir Blockij megkeresésükre elismerte, hogy ő és családtagjai is a kötvényprogramon keresztül kaptak magyar papírokat. Miután képviselő lett, az orosz törvényekkel összhangban lemondott a magyar papírokról - tette hozzá. Mint írják, Blockij mellett
több orosz állami cégvezető is elismerte, hogy ilyen dokumentumokat szerzett, egyikük pedig azt is megerősítette, hogy ezt a kötvényprogramon keresztül tette.

A kutatómunka alapját azok az információk képezték, amelyekhez a Direkt36 és a 444 jutott hozzá idén év elején. Januárban mindkét szerkesztőséghez egy-egy feladó nélküli boríték érkezett, amelyben számos ország - köztük Oroszország - állampolgárainak a neve szerepelt. A feladó szerint ezek az emberek részt vettek a magyar kötvényprogramban.
A nevek között feltűnt az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) főnökének, Szergej Nariskinnek több közeli családtagja, köztük a fia is.

Róla egy, a kötvényprogrammal összefüggő hatósági eljárásokat ismerő informátor is azt állította, hogy részt vett a programban. A Bevándorlási Hivatal elismerte, hogy a Szergej Nariskin fia ügyfelük volt, de azt nem árulták el, hogy ez pontosabban mit jelent. Több csatornán keresték Nariskinékat, de nem válaszoltak a kérdésekre.
Szintén szerepelt a nevek közt Dimitrij Boriszovics Pavlové. Ő egy, a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló, sokat jótékonykodó és az Orosz ortodox egyház környékén is aktív üzletember. Ám több orosz újság állítja,
az orosz állam mellett a moszkvai maffia egy csoportjához is szoros szálak fűzik.

Pavlov nem reagált a megkeresésekre, ugyanakkor a kötvényprogrammal összefüggő hatósági eljárásokat ismerő informátor, ahogy Nariskin fiáról, róla is azt állította, hogy részt vett a programban és a BMH-nál is arról beszéltek, hogy a férfi ügyfelük volt.
Az orosz parlament egy korábbi képviselője, Iliaz Muszlimov maga is megerősítette, hogy kapott magyar tartózkodásra jogosító engedélyt, de azt nem árulta el, hogy kötvényvásárlásért cserébe kapta-e a magyar papírjait - írják. Muszlimov kiemelte, hogy a magyar tartózkodásra jogosító engedélyét akkor kapta meg, amikor már nem volt orosz parlamenti képviselő.
Jevgenyij Evsztratov, az új magyar atomerőművet építő orosz atomvállalat, a Roszatom egyik korábbi vezetője szintén feltűnt a névtelen forrástól kapott adatok között. Evsztratov a Roszatom igazgató-helyettese volt 2008-tól 2011-ig, amikor letartóztatták egy 110 millió rubeles (akkori árfolyamon közel 900 millió forint) sikkasztás gyanújával. Egy Evsztratovhoz közel álló forrás szerint a magyar hatóságok végül elutasították a férfi jelentkezését.
Az orosz gázipari óriáscég, a Gazprom egyik leányvállalatának, a Gazprom Nyeftnek az igazgatója, Alekszej Jankevics neve szintén szerepelt a névtelen forrás által küldött adatok között. A Novaja Gazetának egy, az ügyet ismerő forrás megerősítette, hogy Jankevics valóban szerzett magyarországi tartózkodásra jogosító papírokat, de a forrás azt nem részletezte, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt-e.
Andrej Kalmikov, az Aeroflot orosz állami légitársaság fapados leánycégének vezetője megerősítette egy emailben, hogy magyar letelepedési engedélyhez jutott a kötvényprogram révén. Kalmikov hozzátette, hogy utazási célból tett szert a dokumentumokra.
"Nemzetbiztonsági szempontból mindenképpen figyelemreméltó és releváns, ha ilyen magas beosztású állami, politikai szereplők, illetve az ő családtagjaik vásárolnak magyar, EU-s tartózkodásra is feljogosító letelepedési kötvényeket"

- mondta a Direkt36-nak Katrein Ferenc, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi munkatársa.
A kötvényprogramot Rogán Antal kezdeményezte még 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. Rogán javaslat alapján 250-300 ezer euróért juthattak magyar tartózkodási, majd letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok.
A program 2013-as indulása és 2017-es felfüggesztése között a magyar állam közel 20 ezer letelepedési engedélyt adott ki a kötvények vásárlóinak és családtagjaiknak. Ezek túlnyomó többsége kínai állampolgár volt, de több száz orosz is akadt köztük, és Bassar al-Aszad szír diktátor pénzembere, Atiya Khoury is így szerzett - négy munkanap alatt - magyar tartózkodási engedélyt. A magyar hatóságok adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadták a kötvényvásárlók nevének kiadását, és most is ezzel az érvvel utasították el, hogy válaszoljanak a Direkt36 az orosz érintettekkel kapcsolatos kérdéseire.