433 milliós támogatást költött el amatőrnek tűnő kisfilmekre a CÖF

Publikálás dátuma
2018.09.10 18:23

Fotó: Népszava
Csak pereskedés révén derült ki, hogy a Civil Összefogás Fórum mire költötte az MVM-től kapott százmilliókat. Készüljenek fel: parádés filmbemutató következik.
Egy év és több per után derült ki, hogyan használta fel a Magyar Villamos Művektől kapott 508 millió forintot a kormányközeli Civil Összefogás Fórum - írja az Átlátszó.  
Az oknyomozó portál felidézi az információkért folytatott jogi harcot, ami azzal zárult, hogy az MVM iratbetekintést ajánlott fel nekik; így így végül bírósági tárgyalás és ítélet nélkül sikerült megtudniuk, hogy mire költötték a CÖF-ösök a több mint félmilliárd forintot.
A dokumentumokból kiderült, hogy összesen négy darab, a szervezet tevékenységét bemutató kisfilmre ment el a támogatás zöme: a civil szervezet 433 millió forintot költött a nem egészen 9 percnyi filmanyag legyártására és a TV2-csoportnál történő bemutatására, a filmeket pedig a Magnus Studio Kft. készítette el. A filmek 500 millióba kerültek, a különbözetet pedig a CÖF „saját erőből” fedezte.
A Magnus Studio Kft. a fideszes médiabirodalom egy viszonylag új, de rendkívül sikeres tagja: egyre több közpénzes megbízást kap, ennek eredményeképpen pedig tavaly már 7,2 milliárd forint árbevételt ért el. Idén 3,8 milliárd forint landolt a cégnél a választás előtti kormánykampányokból. Most kiderült, hogy a Fidesz kedvenc civiljeitől is beszedtek félmilliárdot, és ebből 433 millió forint volt az MVM-pénz – írja az Átlátszó.
A CÖF-beszámolóhoz csatolt teljesítési igazolások szerint a kisfilmeket 2017. április 12. és június 16. között sugározta a TV2-csoport több csatornája, összesen 350 alkalommal. És most következzenek maguk az alkotások:
Illetve, készítettek egy összefoglaló videót is, amiben köszönetet mondanak az MVM-nek a támogatásért.
A cikk megjelenése után a CÖF-CÖKA-Alapítvány közleményt küldött az MTI-nek, csakhogy ebben nem a felhasznált támogatásokkal foglalkoznak, hanem a baloldali EP-képviselőket támadják a Sargentini-jelentés kapcsán:
„A kufárok ismét piacolnak! Baloldalinak beöltözött megélhetési magyar képviselők saját haszonszerzésüket fontosabbnak tartják Kölcsey örökbecsű mondásánál: "A haza minden előtt!". Az erkölcs által evidensnek tartott válasz a Sargentini- jelentésre a határozott nem. A magyar adófizető választópolgárok túlnyomó többsége ezt a reakciót várja el minden EP képviselőnktől. Aki ezt megtagadja, szembemegy a nemzeti összetartás és összetartozás követelményével, és számíthat saját lelkiismeretének összeroppanásával is.  A magyarok 2019-ben az EP választások során nem fogják tolerálni a kettős mércét és hazánk megalázását. Az áruló képviselők szindikátusi szerződése Soros Györggyel nem mást, mint Júdást juttatja eszünkbe” - áll a közleményben. 

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző