Orbán utoljára visszakozhat Strasbourgban

Publikálás dátuma
2018.09.11. 08:00

Fotó: PATRICK SEEGER / MTI/EPA
A magyar kormányfő is részt vesz az Európai Néppárt (EPP) ma délután kezdődő frakcióülésén – erősítették meg a Népszavának több forrásból.
A miniszterelnök a magyarországi helyzetről szóló európai parlamenti (EP) vita után tárgyal a Fidesz EP-képviselőinek otthont adó politikai csoport tagjaival. A néppárti képviselők ezen az ülésen döntenek arról, hogy milyen taktikát kövessenek a Magyarországgal szemben 7. cikkelyes, vagyis szankciós eljárást kezdeményező EP-jelentés szerdai szavazásakor. Szinte bizonyos, hogy a vezetőség nem fog közös álláspontot ráerőltetni a tagságra, hanem szabad kezet ad nekik: szavazhatnak a lelkiismereretük szerint. Érdekes fejlemény, hogy Manfred Weber frakcióvezető szokásától eltérően nem tart nemzetközi sajtótájékoztatót a plenáris ülésre kerülő témákról. Megfigyelők szerint sok függ attól, hogy Orbán Viktor a kedd délutáni plenáris vitában, majd a politikai csoport zárt ajtók mögött zajló tanácskozásán milyen hangot fog megütni: harcos lesz-e vagy kompromisszumkész? A holland zöldpárti Judith Sargentini által elkészített jelentés csak úgy kaphatja meg a szükséges abszolút többséget a képviselő-testületben, ha jónéhány néppárti is megszavazza. A Magyarországról szóló Sargentini-jelentés szerdai elfogadásának esélyeit növeli, hogy az EP elnöke úgy döntött: a tartózkodás nem számít szavazatnak. A szöveg jóváhagyásához a leadott szavazatok kétharmadára van szükség. Ha nem számolják a tartózkodókat, akkor a küszöb eléréséhez kevesebb képviselő egyetértő szavazata is elég. (Minél több a leadott szavazat, annál több igen kell a kétharmadhoz.) Ugyanakkor ez az abszolút többség nem lehet kevesebb 367 igen-voksnál. Jaume Duch Guillot, az Európai Parlament szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján közölte: az EP elnöke, Antonio Tajani a parlament hagyományaira és a jogi szolgálat véleményére támaszkodva hozott döntést, amelyről nincs helye további vitáknak. Mint lapunk is megírta, az Európai Néppárt frakciójának fenntartásai miatt döntött úgy a parlament vezetősége, hogy kikéri jogi szolgálatának véleményét a kérdésről. A plenáris ülés hétfői megnyitóján kisebb felzúdulást keltett, amikor Philippe Lamberts belga zöldpárti képviselő szóvá tette, hogy a magyarországi helyzetről rendezett kedd délutáni plenáris vitában nem lesz jelen az EU soros elnöki tisztét betöltő Ausztria képviselője. Az ülést vezető Antonio Tajani erre az osztrák kormánynak a teremben helyet foglaló képviselőjéhez fordult, aki nem kívánt reagálni a felvetésre. Csak azután foglalt állást, hogy a szocialista frakció helyettes vezetője, Maria Joao Rodrigues válaszadásra szólította fel. Mint elhangzott, a soros elnökség illetékes minisztere jelen lesz a magyar vitán, de Bécsben még nem született döntés arról, hogy meg is szólal-e.
A Sargentini-jelentés plenáris szavazása előtt kevés módosító indítvány érkezett. Mindössze az előadó és a szocialisták egészítenék ki a szöveget néhány friss fejleménnyel, elítélve például a társadalmi nemekkel kapcsolatos tanulmányokkal szembeni támadásokat. Egy német euroszkepetikus képviselő, az Alternatíva Németországért tagja viszont több indítványban is javasolja, hogy az EP álljon el a 7. cikkes eljárás indítványozásától. Az EPP nem nyújtott be módosító indítványokat a jelentéshez.

Az MSZP megszavazza, az LMP tovább gondolkodik

Egyhangúlag úgy döntöttek a szocialisták, hogy két európai parlamenti képviselőjük, Ujhelyi István és Szanyi Tibor megszavazza a Sargentini-jelentést. Az MSZP hétfői kihelyezett elnökségi ülésén meghozott döntés nem volt váratlan, hiszen Ujhelyi István, a párt EP-képviselője korábban lapunknak azt mondta, több érv szól a jelentés megszavazása mellett, mint ellene. – Az biztos, hogy az európai közösség eljárása éppen a magyar embereket védi az Európa-ellenes maffiakormánytól – tette hozzá a szocialista politikus. Az LMP-nek továbbra sincs hivatalos álláspontja, hétfőn a párt testületei szavaztak a kérdésről. Az viszont biztos, hogy keddre megszületik a döntés, hiszen Keresztes László Lóránt társelnök és Demeter Márta frakcióvezető-helyettes közös sajtótájékoztatót tartanak a témában. Keresztes egyébként korábban úgy fogalmazott, hogy nem szavazná meg a jelentést. Az LMP döntése ugyanakkor jogilag nem lesz kötelező Meszerics Tamás EP-képviselőjükre nézve, de a társelnök úgy vélte, elvárható, hogy aki listán szerzett mandátum alapján képviseli a pártját az EU-ban, az kövesse az irányvonalukat. Meszerics érdeklődésünkre azt mondta: "Szavazási magatartásomat tartalmi és elvi megfontolások alapján döntöm el. Sokak véleményét meghallgatom és meghallgattam, de ez a döntés lelkiismereti természetű lesz." Az ellenzék többi pártjánál már korábban tisztázódott a helyzet: Jávor Benedek a Párbeszéd, valamint Molnár Csaba és Niedermüller Péter a DK EP-képviselői megszavazzák a jelentést, míg a Jobbik álláspontja a tartózkodás lesz. - Z. Á.

Óvodások alól bontották el a játszóteret a belvárosi Bástya utcában

Publikálás dátuma
2018.09.11. 07:51
Képünk illusztráciü
Fotó: Shutterstock
Egy befektetőé a Bástya utcai óvoda játszótere, a területet még 2012-ben adta el a Rogán Antal vezette önkormányzat. A tulaj emberei most módszeresen bontani kezdték a játékokat.
Játszó gyerekek mellett bontotta el egy férfi az V. kerületi, Bástya utcai óvoda szabadon használható játszóterének elemeit – írja a Mérce. A bontásra Schiffer-András Facebook-posztban hívta fel a figyelmet.  
A lap Losonczy Páltól, a Jobbik kerületi önkormányzati képviselőjétől úgy tudja, hogy az óvoda kertje közös ingatatlanon helyezkedik el egy parkolóval. Ezt a területet még 2012-ben adta el az akkor még Rogán Antal vezette önkormányzat, hogy a területen lévő szabadon használható játszóteret lebontsák, és az óvoda zárt kertje mellett felépüljön a parkoló. 
Losonczy információi szerint a területet 2012-ben egy cég vásárolta meg, amely azóta felszámolás alá került, az ingatatlant pedig elárverezték. Csonka Krisztián, az LMP helyi képviselője hozzátette, a kerület is licitált a parkolót és az óvoda játszóterét magában foglaló területért, de keveset ajánlottak, így egy befektető vette meg. 
Az új befektető állítólag azért kezdett ilyen drasztikus intézkedésbe, mert az önkormányzat nem ad ki neki építési engedélyt a parkoló területére. Hiába kereste az önkormányzatot személyesen és levélben is, nem válaszolnak neki. Pedig állítása szerint még azt is felajánlotta, hogy az óvoda kertjét térítés nélkül használhatná az önkormányzat. Most ott tart a dolog, hogy szépen lassan a befektető embere bontja le az óvoda kertjében lévő játékokat és egyéb tárgyakat, a szülők pedig kétségbeesetten nézik a kerítésen kívül, hogy mi lesz a gyerekeik játszóterével.
Szerző

Az amerikai nagykövettel találkozott Orbán, téma volt a CEU is

Publikálás dátuma
2018.09.11. 07:33
David Corsntein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és Orbán Viktor
Fotó: Facebook US Embassy
David Corstein hétfőn egyeztetett a magyar miniszerelnökkel, az Ukrajna elleni orosz területi agresszión túl a Közép-Európai Egyetem ügye is szóba került.
Szeptember 10-én az esti órákban David Cornstein nagykövet találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, idézi a 24.hu az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséját. A nyilatkozat szerint a felek
„Megvitatták az országaink vezetői közötti együttműködés és kölcsönös bizalom erősítésének fontosságát. A nagykövet hangsúlyozta az országaink között fennálló érdekközösséget egy sor kérdésben, beleértve a biztonsági együttműködést, az Ukrajna elleni orosz agressziót, az energiabiztonságot, és a Közép-Európai Egyetemet (CEU-t.) A találkozó fontos lépés volt a bizalom és a kommunikáció helyreállításában, és lerakja az alapját a további magas szintű kommunikációknak az országainkat érintő sok fontos ügyet illetően.”

A nyár folyamán kinevezett Corstein már korábban is a kormány tudtára adta, hogy az USA  kiemelten kezeli a CEU védelmét, és Soros-alapítványi fenntartású egyetem akkreditálását sürgette. Az üzleti életből érkező diplomata a Szombat zsidó közéleti lapnak adott interjút: a beszélgetés során is figyelmeztetett az orosz területi agresszióra és az engergiabiztonság fontosságára – amivel vélhetően az amerikai cseppfolyós gázban (LNG) rejlő üzleti lehetőségekre utalt. 
 Cornstein ugyanakkor nemmel felelt arra a kérdésre, hogy találkozott-e korrupcióval, jogállami problémákkal Magyarországon. Utóbbi miatt aztán nyílt levélben üzent neki Kertész János, a CEU professzora: mint Kertész írta, a korrupció igenis létező probléma itthon, a sajtó nagyrészt "a kormány propagandagépezetévé silányult", és "az ügyészségtől az adóhivatalig, a számvevőszéktől a Nemzeti Bankig a fontos és függetlennek feltételezett intézményeket a központi hatalom szolgálatába állították". 
Szerző
Frissítve: 2018.09.11. 10:39