Előfizetés

Óvodások alól bontották el a játszóteret a belvárosi Bástya utcában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.11. 07:51
Képünk illusztráciü
Fotó: Shutterstock
Egy befektetőé a Bástya utcai óvoda játszótere, a területet még 2012-ben adta el a Rogán Antal vezette önkormányzat. A tulaj emberei most módszeresen bontani kezdték a játékokat.
Játszó gyerekek mellett bontotta el egy férfi az V. kerületi, Bástya utcai óvoda szabadon használható játszóterének elemeit – írja a Mérce. A bontásra Schiffer-András Facebook-posztban hívta fel a figyelmet.  
A lap Losonczy Páltól, a Jobbik kerületi önkormányzati képviselőjétől úgy tudja, hogy az óvoda kertje közös ingatatlanon helyezkedik el egy parkolóval. Ezt a területet még 2012-ben adta el az akkor még Rogán Antal vezette önkormányzat, hogy a területen lévő szabadon használható játszóteret lebontsák, és az óvoda zárt kertje mellett felépüljön a parkoló. 
Losonczy információi szerint a területet 2012-ben egy cég vásárolta meg, amely azóta felszámolás alá került, az ingatatlant pedig elárverezték. Csonka Krisztián, az LMP helyi képviselője hozzátette, a kerület is licitált a parkolót és az óvoda játszóterét magában foglaló területért, de keveset ajánlottak, így egy befektető vette meg. 
Az új befektető állítólag azért kezdett ilyen drasztikus intézkedésbe, mert az önkormányzat nem ad ki neki építési engedélyt a parkoló területére. Hiába kereste az önkormányzatot személyesen és levélben is, nem válaszolnak neki. Pedig állítása szerint még azt is felajánlotta, hogy az óvoda kertjét térítés nélkül használhatná az önkormányzat. Most ott tart a dolog, hogy szépen lassan a befektető embere bontja le az óvoda kertjében lévő játékokat és egyéb tárgyakat, a szülők pedig kétségbeesetten nézik a kerítésen kívül, hogy mi lesz a gyerekeik játszóterével.

Az amerikai nagykövettel találkozott Orbán, téma volt a CEU is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.11. 07:33
David Corsntein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és Orbán Viktor
Fotó: Facebook US Embassy
David Corstein hétfőn egyeztetett a magyar miniszerelnökkel, az Ukrajna elleni orosz területi agresszión túl a Közép-Európai Egyetem ügye is szóba került.
Szeptember 10-én az esti órákban David Cornstein nagykövet találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, idézi a 24.hu az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséját. A nyilatkozat szerint a felek
„Megvitatták az országaink vezetői közötti együttműködés és kölcsönös bizalom erősítésének fontosságát. A nagykövet hangsúlyozta az országaink között fennálló érdekközösséget egy sor kérdésben, beleértve a biztonsági együttműködést, az Ukrajna elleni orosz agressziót, az energiabiztonságot, és a Közép-Európai Egyetemet (CEU-t.) A találkozó fontos lépés volt a bizalom és a kommunikáció helyreállításában, és lerakja az alapját a további magas szintű kommunikációknak az országainkat érintő sok fontos ügyet illetően.”

A nyár folyamán kinevezett Corstein már korábban is a kormány tudtára adta, hogy az USA  kiemelten kezeli a CEU védelmét, és Soros-alapítványi fenntartású egyetem akkreditálását sürgette. Az üzleti életből érkező diplomata a Szombat zsidó közéleti lapnak adott interjút: a beszélgetés során is figyelmeztetett az orosz területi agresszióra és az engergiabiztonság fontosságára – amivel vélhetően az amerikai cseppfolyós gázban (LNG) rejlő üzleti lehetőségekre utalt. 
 Cornstein ugyanakkor nemmel felelt arra a kérdésre, hogy találkozott-e korrupcióval, jogállami problémákkal Magyarországon. Utóbbi miatt aztán nyílt levélben üzent neki Kertész János, a CEU professzora: mint Kertész írta, a korrupció igenis létező probléma itthon, a sajtó nagyrészt "a kormány propagandagépezetévé silányult", és "az ügyészségtől az adóhivatalig, a számvevőszéktől a Nemzeti Bankig a fontos és függetlennek feltételezett intézményeket a központi hatalom szolgálatába állították". 

Elfolyt félmilliárd - Felelős nincs, csak egymásra mutogatás Zalakaroson

Vas András
Publikálás dátuma
2018.09.11. 07:00

Fotó: Varga György / MTI
429 millióért épült az a dísztó Zalakaroson, amelyből tavasszal eltűnt a víz. A meder ma is száraz, a javítás 50 millióba kerül, felelős nincs, csak egymásra mutogatás.
Közel ötszázmillió forintért alakítottak ki Zalakaroson termáltavat, ám nem sokáig volt a fürdőváros ékessége a tó. A víz ugyanis – miként arról lapunk is beszámolt – egy májusi reggelre eltűnt a mederből. A medence alján egy gödör keletkezett, ott a fólia kiszakadt, s elfolyt a közeli gyógyfürdőből, biológiai tisztítás után érkező termál. Az ügyben azonnal vizsgálat indult, mely rögtön a csőrendszer hibáját, s az így elkerülhetetlen meder-alámosódást jelezte, ám a helyiek még a térségben található földrengésjelzők adatait is lekérték – a műszerek ugyanis Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban is kisebb, 2-es erősségű földmozgásokat jeleztek arra az időszakra. - Az ügyben végül igazságügyi szakértői jelentés született – mondta Novák Ferenc, Zalakaros Fidesz-KDNP-s polgármestere. – A jelentés megállapította, hogy a csőrendszer meghibásodása okozta a víz eltűnését. Az elsődleges feladat a hiba kijavítása. A csövek meder alatti kicserélése nem is tartana hosszú ideig, ám újra be kell szereznünk minden engedélyt, s ez jelentősen meghosszabbítja a folyamatot. Mire mindent megint beszerzünk, itt a tél, így vélhetően tavaszra tudjuk csak elvégezni a szükséges munkálatokat. A testületi döntés szerint kicserélik az elhasználódott csöveket. Ennek költsége a tervezési díjjal együtt az előzetes becslések szerint – és költséghatékony megoldásokkal számolva – nagyjából ötvenmillió forint. Elvileg, mivel a csőrendszer a fürdő tulajdona, a költség őket terhelné, Novák Ferenc viszont bízik az összefogásban. - A szakértői jelentés minden résztvevőnek, így az önkormányzatnak, a fürdőnek, a tervezőnek, a kivitelezőnek, a műszaki ellenőrnek taglalta a szerepét az ügyben – magyarázta a polgármester. – Meg is nevezte a felelőst, ám mivel hivatalos bírósági iratról van szó, így erről nem nyilatkozhatok. Csak annyit mondhatok, hogy az érintett nem fogadta el a megállapításokat, így vélhetően elhúzódó pereskedésre kell felkészülnünk. Pedig szeretnénk megegyezni mindenkivel, ám ha nem megy, a helyreállítás költségét bírósági úton próbáljuk majd érvényesíteni. Lapunk úgy értesült, hogy a szakértő a tervező cég, a budapesti Konstruma Mérnöki Iroda Kft. felelősségét állapította meg. Az iroda kiváló referenciákkal rendelkezik, többek között munkatársai tervezték a Corvinus Egyetem és Irodaházat, a Lindab Központot, a Vasas kézilabdacsarnokát, a Forgách utcai Business Centert, az Asylum Szórakoztatóközpontot vagy éppen a Premier Outlet Centert, de nevükhöz fűződik a XVIII. kerületi városközpont-fejlesztés is.
– Nem értünk egyet az igazságügyi szakértői jelentés eredményével, mert szerintünk teljesen egyoldalúan járt el – felelte megkeresésünkre Oláh Mihály Zoltán, az élmény- és látványtavat tervező cég tulajdonosa. – A problémát a tó alatti csővezeték hibája okozta, erről azonban tudni kell, hogy nyolc évvel ezelőtt építtette az önkormányzat és a fürdő rossz aljzatra, rossz töltéssel, szabálytalanul és engedély nélkül. A csőrendszer karbantartása is a város és a fürdő feladata volt, vagyis a felelősség is az övék, nem pedig a tervezőé. A projektnek, így a tervezésnek sem volt témája a vezeték kiváltása, sőt, többször is elhangzott a város vezetői részéről, hogy nincs is rá pénz.

Nem futotta csőcserére

Zalakaros a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, turisztikai attrakció létrehozására részesült 322 millió forintos támogatásban, a Miniszterelnökségtől pedig 107,6 milliós, vissza nem térítendő önerő-támogatást kapott. Az önkormányzat egy mesterséges tavat és egy ökopartot alakított látogatóközponttal, óriáscsúszdával, sétánnyal, tanösvénnyel, a tómeder 2014 októberére készült el: a másfél hektáros terület átlagos mélysége másfél méter lett. A projekthez módosítani kellett a település rendezési tervét, viszont a fürdőből a használt víz másik részét elvezető csőrendszer áthelyezésére már nem jutott pénz, s ez meg is bosszulta magát.