Az átélt traumák rövidíthetik a kutyák életét

Publikálás dátuma
2018.09.11. 10:10
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Az életkor és az egészségi állapot kapcsolatát vizsgálják kutyákon a kutatók az ELTE Etológia Tanszékén, legfontosabb megállapításaik között szerepel, hogy az ebek várható élettartama a fajta és a méret mellett egyéb tényezőktől is függ, ilyen például a táplálkozás, az életmód vagy a genetika, valamint a kutyát élete során érő traumatikus események - írta az MTI egyetem összegzése alapján.
Bár a kutyák és macskák sokkal hamarabb öregszenek az embereknél, életük az emberéhez hasonlóan életszakaszokra - kölyök-, kamasz-, felnőtt-, idős- és matuzsálemi kor - bontható.  Az ELTE Etológia Tanszékén folyó kutatás megállapításai között szerepelt, hogy a kutyák várható élettartama és az egészségben eltöltött évek száma a fajta és a méret mellett függ egyéb tényezőktől is, mint például a táplálkozás, életmód vagy a genetika. 
Az ELTE kutatói a világon elsőként elemezték a traumatikus események hosszú távú hatását a kutyák életére. A Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban közölt beszámoló szerint ezek eredménye még a tudósokat is meglepte, például az, hogy azok a kutyák, amelyek életük során valamiféle megrázó élethelyzetet éltek át, nagyobb valószínűséggel szenvedtek egészségügyi panaszoktól. Ilyen következményekkel járhat, ha a kutya menhelyre került, gazdát váltott vagy megváltozott a család szerkezete (például születés vagy halál miatt), a kutya súlyos sérülést/elhúzódó betegségben szenvedett, esetleg elveszett. Ha az eb több ilyen eseményt is átélt, a gazdák nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a kutya viselkedésén ezek a múltbeli események maradandó nyomot hagytak.
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A kutatók megállapították azt is: a magyar mintában a keverékek bizonyultak egészségesebbnek fajtatiszta társaiknál. A magyarországi fajtatiszta kutyák körében korábban bukkannak fel egészségügyi problémák, mint a keverékeknél. Emellett a legidősebb, 12 év feletti korcsoportban is nagyobb a keverékek aránya, mint a fiatalabbaknál, ami arra utal, hogy a fajtatiszták rövidebb ideig élnek, mint keverék társaik.
A kutatás fő célja olyan módszertan kidolgozása, amely kutyáknál is mérhetővé teszi a kognitív hanyatlást, segíti a családi és munkakutyák egészséges élettartamának meghosszabbítását, és egyúttal az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárul - írják. A ELTE Szenior Családi Kutya Program részeként több mint száz idősödő, nyolc évnél öregebb kutya életét követik figyelemmel a kutatók négy éven át.

A boldog idősek tovább élnek

Publikálás dátuma
2018.09.10. 11:45
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A boldogság hozzájárulhat a hosszú élethez - derült ki egy, idős szingapúri emberek körében végzett vizsgálatból.
A szingapúri Duke-NUS orvosi egyetem kutatói nemcsak azt állapították meg, hogy azok a szépkorú emberek, akik boldogok, tovább élnek , hanem azt is, hogy a boldogság növekedése közvetlenül arányos a halandóság csökkenésével - írta a TudományPláza.
A tanulmány a nemzeti reprezentatív, 60 évesnél idősebb szingapúri emberek felmérésének adataira támaszkodva 2009-től a boldogság és az esetleges okok miatt bekövetkező halálozás valószínűségének összefüggését elemezte 2015. december 31-ig. A boldogságot úgy „mérték meg”, hogy megkérdezték a résztvevőket az elmúlt heti tapasztalataikról, illetve arról milyen gyakran tapasztalták a “„Nagyon boldog voltam”, „Élveztem az életet” és „Reményt éreztem a jövőre nézve” érzést. 
A kutatók azt találták, hogy a boldog idősek 15 százaléka halt meg a vizsgálat lezárultáig. Ezzel szemben az arány 20 százaléknál is magasabb volt a boldogtalan idősek körében. A halálozás valószínűsége 19 százalékkal alacsonyabb volt a boldog időseknél. Továbbá a boldogság és a halandóság inverz összefüggése következetes volt a férfiak és a nők körében, valamint a fiatalabbak (60-79 évesek) és az idősek (75 éves vagy idősebbek) között.
„Az eredmények azt mutatják, hogy a boldogság még kis növekedése is hasznos lehet az idősek életében”

– magyarázta Rahul Malhotra adjunktus, a Duke-NUS öregedéskutatási és oktatási központ vezetője és a tanulmány vezetőszerzője.

A korábbi tanulmányok a boldogságot vagy a pozitív érzéseket számos, jobb egészségügyi kimenetellel kapcsolták össze, a boldogságnak a hosszabb életre gyakorolt ​​hatásáról szóló bizonyítékok nem voltak meggyőzőek. Ez egyike azon kevés ázsiai tanulmányoknak, amelyek értékelték az idősek boldogsága és halandósága közötti kapcsolatot, miközben számos társadalmi tényezőt, például a magányt és a közösségi hálót is figyelembe vettek.
Szerző

Mesterséges intelligenciával kiszámíthatóvá válhat a rák fejlődése

Publikálás dátuma
2018.09.08. 11:11
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Új technológiát fejlesztettek ki az Edinburgh Egyetem és a London Rákkutató Intézet kutatói, amellyel megjósolható a daganatok fejlődése és növekedése.
Az új módszer, amelynek neve „Revolver” (Repeated Evolution of Cancer), segíti az orvosokat, hogy megtalálják a rákos betegek leghatékonyabb kezelési módját. Az új rendszer ugyanis ki tudja mutatni a rákos sejtek DNS-mutációs mintáit, ami alapján előre jelzi a tumor genetikai változásait. Ha ezt előre látják, az orvosok hamarabb be tudnak avatkozni, és lehetővé válik a folyamat leállítása, még mielőtt a rákos sejtek rezisztensekké válnának a kezelésekre. Ez pedig nagyban növelné a betegek túlélési esélyét - írta az Egészségemre.
A módszerrel a kialakulásuk sorrendjében beazonosíthatók a daganatsejtekben kialakuló genetikai mutációk. A betegek tumorain belül, illetve a különböző betegeknél jelentkező daganatmutációs minták alapján előre lehet jelezni egy következő esetnél a daganat fejlődését.
A kutatók 178 rákos beteg közel nyolcszáz daganatmintáját vizsgálták meg, majd az összes daganatban bekövetkező változást elemezték. Az ismétlődő minták beazonosításával és a rák-biológia jelenlegi ismereteinek alkalmazásával előre tudták jelezni a tumorok fejlődését.
„Egy olyan mesterséges intelligenciára épülő módszert fejlesztettünk ki, amely a mutációsminták alapján ki tudja mutatni a rák fejlődésének útvonalát. Reméljük, ezzel végleg sikerül felfedni a rák egyik végzetes taktikáját, hogy teljesen kiszámíthatatlan módon fejlődik”

Ha látjuk a rák következő lépését, akkor sokkal hatékonyabban és korábban be tudunk avatkozni, és meg tudjuk akadályozni a betegség kifejlődését – tette hozzá a kutató.
Szerző