Előfizetés

Az átélt traumák rövidíthetik a kutyák életét

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.09.11. 10:10
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Az életkor és az egészségi állapot kapcsolatát vizsgálják kutyákon a kutatók az ELTE Etológia Tanszékén, legfontosabb megállapításaik között szerepel, hogy az ebek várható élettartama a fajta és a méret mellett egyéb tényezőktől is függ, ilyen például a táplálkozás, az életmód vagy a genetika, valamint a kutyát élete során érő traumatikus események - írta az MTI egyetem összegzése alapján.
Bár a kutyák és macskák sokkal hamarabb öregszenek az embereknél, életük az emberéhez hasonlóan életszakaszokra - kölyök-, kamasz-, felnőtt-, idős- és matuzsálemi kor - bontható.  Az ELTE Etológia Tanszékén folyó kutatás megállapításai között szerepelt, hogy a kutyák várható élettartama és az egészségben eltöltött évek száma a fajta és a méret mellett függ egyéb tényezőktől is, mint például a táplálkozás, életmód vagy a genetika. 
Az ELTE kutatói a világon elsőként elemezték a traumatikus események hosszú távú hatását a kutyák életére. A Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban közölt beszámoló szerint ezek eredménye még a tudósokat is meglepte, például az, hogy azok a kutyák, amelyek életük során valamiféle megrázó élethelyzetet éltek át, nagyobb valószínűséggel szenvedtek egészségügyi panaszoktól. Ilyen következményekkel járhat, ha a kutya menhelyre került, gazdát váltott vagy megváltozott a család szerkezete (például születés vagy halál miatt), a kutya súlyos sérülést/elhúzódó betegségben szenvedett, esetleg elveszett. Ha az eb több ilyen eseményt is átélt, a gazdák nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a kutya viselkedésén ezek a múltbeli események maradandó nyomot hagytak.
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A kutatók megállapították azt is: a magyar mintában a keverékek bizonyultak egészségesebbnek fajtatiszta társaiknál. A magyarországi fajtatiszta kutyák körében korábban bukkannak fel egészségügyi problémák, mint a keverékeknél. Emellett a legidősebb, 12 év feletti korcsoportban is nagyobb a keverékek aránya, mint a fiatalabbaknál, ami arra utal, hogy a fajtatiszták rövidebb ideig élnek, mint keverék társaik.
A kutatás fő célja olyan módszertan kidolgozása, amely kutyáknál is mérhetővé teszi a kognitív hanyatlást, segíti a családi és munkakutyák egészséges élettartamának meghosszabbítását, és egyúttal az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárul - írják. A ELTE Szenior Családi Kutya Program részeként több mint száz idősödő, nyolc évnél öregebb kutya életét követik figyelemmel a kutatók négy éven át.

A fülnek is árt a helytelen orrfújás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.10. 14:30
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Az ősszel közösségbe került gyerekek gyakran náthásak, ehhez sokuknál fülfájás, fülgyulladás is társul.

Náthától a fülfájásig

A gyermekkori fülbetegségek általában valamilyen felsőlégúti fertőzés szövődményeként jelentkeznek. A kicsi először náthás, fáj a torka, majd pár napon belül a fülét is fájlalja, ami jelzi, hogy a gyulladás átterjedt a középfül területére is. Ennek egyszerű anatómiai oka van: gyermekkorban a középfület az orrgarattal összekötő csőnek, a fülkürtnek a hossza, a tágassága és a lefutása is eltér a felnőttekétől. Ráadásul gyermekkorban az orrgaratban elhelyezkedő orrmandula is hatással van a fülkürt szájadékára. Ha tehát a gyermek náthás, az orra eldugul, az orrnyálkahártya-gyulladása miatt a fülkürt könnyebben elzáródik. A középfül így nem tud megfelelően szellőzni, ami kedvező feltételeket biztosíthat a kórokozók elszaporodásához. Az elzáródás miatt csökken a nyomás a dobhártya dobüreg felőli részén, amit a gyermek egyre fokozódó nagyothallása jelez. A dobüregbe felszaporodó váladék a halláscsökkenést tovább fokozza, a dobüregi váladék bakteriális felülfertőződését pedig erős fülfájdalom, láz jelzi - mondta dr. Holpert Valéria gyermek fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Meddig legyen otthon?

Nagy kérdés szokott lenni, mehet-e a gyerek betegen közösségbe. Neki sem jó, ha nem maradhat otthon – hangsúlyozta dr. Holpert Valéria. Ha náthás, rossz a közérzete, bágyadt, akkor pihenésre, csendre van szüksége, a láz pedig egyértelmű kizáró ok. Azt is tudni kell azonban, hogy a náthás beteg már a tünetek megjelenése előtti napokban is fertőzhet, így egyáltalán nem biztos, hogy az éppen tüsszögő, köhögő társa miatt lett beteg. Néhány betegség lezajlása után a köhögés viszont akár hetekig is megmaradhat, ha más panasza nincs, csak emiatt már nem szükséges otthon tartani a gyermeket.

Mikrofertőzésekkel érik az immunrendszer

A gyermek immunrendszerének érése hosszú folyamat, amely nagyjából 10-12 éves korra fejeződik be. Ennek megalapozója a táplálkozás, amely segít az egészséges bélflóra kialakulásában. Lényeges szerepe van a védőoltásoknak és azoknak a mikrofertőzéseknek is, amelyek az apró, kúszni-mászni tanuló tipegőt a lakásban érik. A közösségbe kerülő kisgyermek hirtelen sok kórokozóval találkozik, ez okozza, hogy az óvodai évek alatt sokat betegeskedik, van, hogy alig gyógyult meg, máris újra kezdődik az orrfolyás, köhögés. Egészséges gyermek esetében ez már az iskolába kerülés idején látványosan javul, és az immunrendszer érésével párhuzamosan csökken a betegségek száma.

Mit tehetünk a megelőzésért?

  • Banálisnak tűnhet, pedig fontos, hogy a gyermeket tanítsuk meg az alapos és rendszeres kézmosásra és arra, hogy a kezét tegye a szája elé, ha köhög, vagy tüsszög.
  • Az eldugult orr az életkori sajátosságok miatt növeli a további betegségek megjelenésének kockázatát, ezért kisebbeknél nagyon fontos a rendszeres orrszívás, nagyobbakat pedig már elkezdhetjük megtanítani az önálló, helyes technikájú orrfújásra is.
  • Kutatások is igazolják, hogy a dohányfüstös környezetben felnövő gyermekek hajlamosabbak a fülfájásra.
  • Az utóbbi években bebizonyosodott, a D-vitamin a téli betegségek ellen is hatásos védelmet képes nyújtani. Óvodáskorban az ajánlott napi mennyisége 1000NE.

Tanítsuk meg a helyes technikát!

Mivel a gyerekek a szájukon át veszik a levegőt, először az orrlégzést kell megtanulniuk. Ehhez kérjük meg, hogy csukja be a száját, majd tegyünk az asztalra egy tollpihét, esetleg pingpong-labdát, amit az orrán kifújt levegővel kell elmozdítania. Ezt követően gyakoroltassuk a váltott orrlyukból való levegő kifújást. Kérjük meg, hogy fogja be az egyik, majd a másik orrlyukát, majd gyakorolja a váltott fújást.

A boldog idősek tovább élnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.10. 11:45
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A boldogság hozzájárulhat a hosszú élethez - derült ki egy, idős szingapúri emberek körében végzett vizsgálatból.
A szingapúri Duke-NUS orvosi egyetem kutatói nemcsak azt állapították meg, hogy azok a szépkorú emberek, akik boldogok, tovább élnek , hanem azt is, hogy a boldogság növekedése közvetlenül arányos a halandóság csökkenésével - írta a TudományPláza.
A tanulmány a nemzeti reprezentatív, 60 évesnél idősebb szingapúri emberek felmérésének adataira támaszkodva 2009-től a boldogság és az esetleges okok miatt bekövetkező halálozás valószínűségének összefüggését elemezte 2015. december 31-ig. A boldogságot úgy „mérték meg”, hogy megkérdezték a résztvevőket az elmúlt heti tapasztalataikról, illetve arról milyen gyakran tapasztalták a “„Nagyon boldog voltam”, „Élveztem az életet” és „Reményt éreztem a jövőre nézve” érzést. 
A kutatók azt találták, hogy a boldog idősek 15 százaléka halt meg a vizsgálat lezárultáig. Ezzel szemben az arány 20 százaléknál is magasabb volt a boldogtalan idősek körében. A halálozás valószínűsége 19 százalékkal alacsonyabb volt a boldog időseknél. Továbbá a boldogság és a halandóság inverz összefüggése következetes volt a férfiak és a nők körében, valamint a fiatalabbak (60-79 évesek) és az idősek (75 éves vagy idősebbek) között.
„Az eredmények azt mutatják, hogy a boldogság még kis növekedése is hasznos lehet az idősek életében”

– magyarázta Rahul Malhotra adjunktus, a Duke-NUS öregedéskutatási és oktatási központ vezetője és a tanulmány vezetőszerzője.

A korábbi tanulmányok a boldogságot vagy a pozitív érzéseket számos, jobb egészségügyi kimenetellel kapcsolták össze, a boldogságnak a hosszabb életre gyakorolt ​​hatásáról szóló bizonyítékok nem voltak meggyőzőek. Ez egyike azon kevés ázsiai tanulmányoknak, amelyek értékelték az idősek boldogsága és halandósága közötti kapcsolatot, miközben számos társadalmi tényezőt, például a magányt és a közösségi hálót is figyelembe vettek.