Kirepültek a fészekből a kék-sárga arafiókák a Pécsi Állatkertben

Publikálás dátuma
2018.09.12. 10:10
Illusztráció: Pécsi Állatkert
Fotó: Facebook/Pécsi Állatkert
A kék-sárga arák tavaly költöttek először a pécsi állatkertben. A két fiatal madár már a szüleitől külön, egy másik röpdében látható. A júniusban született újabb három fióka most költözött el.
A 2015-ben a hollandiai Overloonból érkezett kék-sárga ara tenyészpárnak eleinte nem volt kedve költeni, de tavaly a gondozók különválasztották őket a többi papagájtól, a saját röpdében megjött a kedvük a családalapításhoz, így kibújt a tojásból az első két, Pécsi Állatkertben született arafióka - olvasható az intézmény honlapján
Idén a szülők újra költeni kezdtek, a 28 napos kotlási időt követően júniusban három fióka bújt ki a tojásokból. A ma már a szüleikre megszólalásig hasonlító kis arák eleinte csupaszok és vakok voltak, néhány hónapnak el kellett telnie ahhoz, hogy kitollasodjanak, és annyira megerősödhessenek, hogy elhagyhassák a biztonságot jelentő odút.
A kék-sárga ara (Ara ararauna) egyike a világ legnagyobb papagájainak, a feje búbjától a farka végéig akár a 85 centimétert is elérheti. Egyelőre nem fenyegeti a kipusztulás közvetlen veszélye, de fennmaradását élőhelyeinek elvesztése és az illegális állatkereskedelem veszélyezteti.
Szerző

Műanyag nélkül készülhetnek a Lego-játékok?

Publikálás dátuma
2018.09.11. 11:11
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A vállalat vezérigazgatója szerint 2030-ban a játékokat már fenntartható anyagokból készítik.
Hamarosan teljesen beszüntetheti a műanyag használatát a játékok gyártásához - a Lego vezérigazgatója szerint. Az ötletet Dánia egyik leggazdagabb családja is támogatja, megvalósítása azonban nem olyan egyszerű: Niels B. Christiansen szerint ugyanis jelenleg nem ismernek olyan anyagot, ami helyettesíteni tudná a mostani műanyagot, miközben ugyanazt a minőséget tudná garantálni a vásárlóknak - írta a Privátbankár a Bloomberg alapján.
A vezérigazgató szerint egyelőre nem tudni, járna-e profitcsökkenéssel az átállás, de az biztos, hogy a minőségből nem engednek. A cég már most aktívan kampányol a műanyagszennyezés ellen; minden nagyobb vásárlás mellé ad egy kis csomag - műanyagmentes - színes építőkockát.
Szerző
Témák
műanyag lego

Szomorú hír: elpusztult a tapírbébi

Publikálás dátuma
2018.09.11. 10:10
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert
Elpusztult a nemrégiben született tapírborjú a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A boncolás a szív- és vázizmok elfajulását, illetve súlyos fokú májelfajulást állapított meg: ezeket az anyai gondoskodás, illetve az állatkerti szakemberek erőfeszítései sem tudták ellensúlyozni.
Bár a múlt vasárnap, a nagyközönség szeme láttára született tapírborjú kezdetben elég életerősnek tűnt, és az emlőket is megtalálta, a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai nagyon bizakodóak voltak. A hét végére azonban az állat gyengülni kezdett, a kelleténél többet pihent, és végül már az állatorvosoknak is be kellett avatkozniuk, illetve mesterséges táplálással egészítették ki az anyatejet. 
Mint kiderült, a kistapír olyan egészségi problémákkal született, amelyet az anyai gondoskodás, és az állatorvosok és gondozók erőfeszítései sem tudtak ellensúlyozni. A kicsi szombaton pusztult el, a boncolás során a szív- és vázizomzat elfajulását, súlyos fokú májelfajulást és szemelváltozásokat állapítottak meg - közölte Hanga Zoltán szóvivő.
Szerző