Formálódik a kétharmad a Sargentini-jelentés mellett

Publikálás dátuma
2018.09.11 13:31

Fotó: AFP/ Frederick Florin
A magyar kormány és a kormányhoz közel álló szervezetek buzgón lobbiznak ellene, de alakul a kétharmados többség a Sargentini-jelentés mellett. Sok függ Orbán szereplésétől.
Nagy várakozás és élénk lobbizás előzi meg Orbán Viktor mai szereplését, és a holnapi szavazást az Európai Parlamentben. A miniszterelnök felszólal a képviselő-testület délután 3 órakor kezdődő, a magyarországi helyzetről rendezett plenáris vitájában. Ezt követően nemzetközi sajtótájékoztatót tart, majd részt vesz az Európai Néppárt (EPP) zárt ülésén. A plenáris vitában Frans Timmermans alelnök fogja ismertetni az Európai Bizottság álláspontját, és – hosszas hezitálást követően – felszólal az EU soros elnöki tisztét betöltő Ausztria illetékes minisztere is.
 
Az EP szerdán szavaz a Magyarországgal szemben szankciós eljárást kezdeményező jelentésről, amelynek elfogadásához a parlament abszolút többségének — és a szavazatot leadók kétharmadának — a támogatása szükséges. Az állásfoglalást támogatják a baloldali és liberális pártok, de a néppártiak egy részének „igen” szavazatai nélkül nincsenek elegen a jóváhagyásához.
Lapunknak több forrás megerősítette, hogy az EPP tagságának legalább a fele hajlik a holland zöldpárti Judith Sargentini által jegyzett jelentés elfogadására. Ez azt jelentené, hogy az állásfoglalás szerdán simán veszi a kétharmados akadályt.
Értesüléseink szerint a német CDU/CSU-hoz tartozó EP-képviselők megosztottak, és míg korábban azon a véleményen voltak, hogy a frakció egységesen a „nem” gombot nyomja meg, többségük most már támogatja, hogy mindenki a saját lelkiismerete szerint szavazzon. Néppárti – és fideszes – körökben ugyanakkor meglepetést keltett Sebastian Kurz osztrák kancellár váratlanul éles nyilatkozata a Fidesz esetleges kizárásáról. Tudomásunk szerint a magyar testvérpárt sorsáról annak függvényében fognak dönteni a pártcsaládban, hogy a Sargentini-jelentés szerdán mekkora támogatást kap az EPP frakció tagjaitól. Valóban szó lehet a Fidesz felfüggesztéséről – egyelőre nem a kizárásáról – de csak akkor, ha a szöveget a néppárti képviselők zöme megszavazza.
Az EPP-hez közeli források azt állítják: sok múlik azon, hogy Orbán Viktor hogyan szerepel a parlamentben. Ugyanakkor bizonyos fenntartások vannak vele és a Fidesszel szemben. „Ez a vita évek óta tart, és a néppártiak már úgy vannak vele, hogy hiszik, ha látják” – mondta lapunknak egy informátor.
Közben a Fidesz, a magyar kormány és a kormányhoz közel álló szervezetek buzgón lobbiznak a jelentés elfogadása ellen. Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, Schöpflin György EP-képviselő és a Nézőpont Intézet is az EP-képviselőknek küldött e-mailekben érvel a Sargentini-jelentéssel szemben.
Levelében Varga Judit nehezményezi, hogy a jelentéstevő a munkája során nem működött együtt a magyar kormánnyal. Szóvá teszi továbbá a szöveg - szerinte - helytelen és félrevezető megállapításait, és azzal vádolja a szerzőt, hogy túllépett a hatáskörén. Schöpflin György e-mailjében visszautasítja a Fidesz és a kormány antiszemitizmusára vonatkozó vádakat, és leszögezi: Soros Györgyöt nem a származása, hanem a politikai szerepe miatt bírálják. Mráz Ágoston, Nézőpont Intézet igazgatója tíz pontban próbálta összefoglalni a képviselők számára, hogy a jelentés megállapítása miért nem felelnek meg a valóságnak. 

Sargentini előre bejelentette a távozását, nem volt más megoldás

Judith Sargentini friss bejelentése, hogy nem jelölteti magát a következő EP-választásokon, nincs összefüggésben azzal, hogy szerdán szavaz a képviselőtestület az általa összeállított jelentésről — válaszolta kérdésünkre Philippe Lamberts, a Zöldek társelnöke. “Mi lett volna, ha a szavazás után jelenti be a távozását, és az állásfoglalása esetleg nem kapja meg a kétharmados támogatást? Megértem, hogy a bejelentésével meg akarta előzni a parlamenti voksolást, így a két dolgot gyakorlatilag függetlenítette egymástól” — jelentette ki a belga politikus.

2018.09.11 13:31
Frissítve: 2018.09.11 20:07

Fogaskerekek között beszélt az élet matematikájáról Orbán

Publikálás dátuma
2018.09.25 22:14
Orbán Viktor az EuroSkills 2018 ünnepi megnyitóján
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Nem, ez nem egy futurista lázálom: a miniszterelnök az Euroskills megnyitóján, ipari díszletek között méltatta Magyarország „világszínvonalú szakmunkásait”. Akik valószínűleg külföldön inkább próbálnak szerencsét, hiszen itthon közel 84 ezer betöltetlen álláshely maradt.
Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le versenyhátrányát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az EuroSkills Budapest 2018 - a szakmák Európa-bajnokságának ünnepélyes megnyitóján. Orbán szerint a fiatalok valójában sorsdöntő mérkőzés részesei, melyet a világ különböző földrészei vívnak egymással. „Európa öregszik, népessége fogy, ezért komoly versenyhátrányban van.Ezt a hátrányt kiváló szakemberek képzésével dolgozhatjuk le, vagyis Európa akkor nyeri vissza újra az erejét, ha mi neveljük fel és képezzük ki a világ legjobb szakmunkásait” - fogalmazott a miniszterelnök. 
Orbán Viktor szerint Magyarországnak világszínvonalú munkásai vannak, akikre büszke az ország, és akiket megbecsül. A magyarok a szellemi és fizikai erejükre, tudásukra és munkájukra számíthatnak - idézi szavait az MTI.
A legfennköltebb retorikai képek azonban csak ezután következtek: Orbán elmagyarázta, hogy – miként a szakmáknak – úgy az életnek is van matematikája. Az élet matematikájának alapképlete, hogy ha nincsenek fiatalok, nincs jövő sem. Ha megszületnek és vannak fiatalok, de úgy érzik, nincs jövőjük, akkor az országuknak sincs jövője. Ha az országoknak nincs jövője, akkor Európának sincs, és eltűnik minden, ami kétezer év alatt a földrészen létrejött – mondta a miniszterelnök.
A gazdasági statisztikák matematikája azonban nem kedvez Orbánnak: a napokban derült ki, hogy közel 84 ezer betöltetlen álláshely van ma Magyarországon – ennek több mint negyede az iparban –  miközben tavaly 25 ezer és 2016-ban pedig 29 ezer  ember hagyta el az országot, külföldön próbálva szerencsét. A „kalandvágyból itthon maradók” helyzete sem könnyű – legutóbb a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége  hívta fel rá a figyelmet, hogy a munkába álló fiatalok 25 százaléka funkcionális analfabéta, vagyis nem érti a rábízott feladatot. Az MGYOSZ ezért a kormánytól kérte, állítsák vissza 18 évre a tankötelezettség korhatárát, hogy ne képzetlen pályakezdők essenek ki az iskolapadból.
2018.09.25 22:14
Frissítve: 2018.09.25 22:17

Palkovics László vette át a Corvinus fenntartását

Publikálás dátuma
2018.09.25 21:47
Palkovics László miniszterjelölt. Fotó: Népszava
Fotó: /
Az innovációs miniszter új működési modellt adna az eddig az Emmi felügyelete alatt működő egyetemnek, rendeznék az intézmény kötelezettségeit is.
Az innovációs és technológiai miniszter gyakorolja októbertől a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) fenntartói jogait, hogy előkészítse a felsőoktatási intézmény új működési modelljét - derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatból.    A fenntartói jogok átruházást Palkovics Lászlónak, valamint Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek kell intéznie, idézi a határozatot az MTI.
A határozat szerint Palkovics Lászlónak, Varga Mihálynak, valamint Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek fel kell mérnie az egyetem által az állami és a magánszektor közötti fejlesztési, illetve szolgáltatási szerződéseket, javaslatot kell készíteniük a kötelezettségek állami kiváltására, illetve a kötelezettségekhez társuló állami garanciavállalás, támogatás további biztosítására. Korábban a 168 Óra írt arról, hogy kikerülhet az Emmi alól, és közalapítványi fenntartású egyetemmé válhat a Corvinus. A lap idézte Palkovics László minisztert is, aki egy tanévnyitón már felvetette, a kormány támogatja több kiváló egyetem azon szándékát, hogy „a lehetőségeiket jobban kihasználva, szabadabb fenntartási struktúrában működhessen.
2018.09.25 21:47