Formálódik a kétharmad a Sargentini-jelentés mellett

Publikálás dátuma
2018.09.11 13:31

Fotó: AFP/ Frederick Florin
A magyar kormány és a kormányhoz közel álló szervezetek buzgón lobbiznak ellene, de alakul a kétharmados többség a Sargentini-jelentés mellett. Sok függ Orbán szereplésétől.
Nagy várakozás és élénk lobbizás előzi meg Orbán Viktor mai szereplését, és a holnapi szavazást az Európai Parlamentben. A miniszterelnök felszólal a képviselő-testület délután 3 órakor kezdődő, a magyarországi helyzetről rendezett plenáris vitájában. Ezt követően nemzetközi sajtótájékoztatót tart, majd részt vesz az Európai Néppárt (EPP) zárt ülésén. A plenáris vitában Frans Timmermans alelnök fogja ismertetni az Európai Bizottság álláspontját, és – hosszas hezitálást követően – felszólal az EU soros elnöki tisztét betöltő Ausztria illetékes minisztere is.
 
Az EP szerdán szavaz a Magyarországgal szemben szankciós eljárást kezdeményező jelentésről, amelynek elfogadásához a parlament abszolút többségének — és a szavazatot leadók kétharmadának — a támogatása szükséges. Az állásfoglalást támogatják a baloldali és liberális pártok, de a néppártiak egy részének „igen” szavazatai nélkül nincsenek elegen a jóváhagyásához.
Lapunknak több forrás megerősítette, hogy az EPP tagságának legalább a fele hajlik a holland zöldpárti Judith Sargentini által jegyzett jelentés elfogadására. Ez azt jelentené, hogy az állásfoglalás szerdán simán veszi a kétharmados akadályt.
Értesüléseink szerint a német CDU/CSU-hoz tartozó EP-képviselők megosztottak, és míg korábban azon a véleményen voltak, hogy a frakció egységesen a „nem” gombot nyomja meg, többségük most már támogatja, hogy mindenki a saját lelkiismerete szerint szavazzon. Néppárti – és fideszes – körökben ugyanakkor meglepetést keltett Sebastian Kurz osztrák kancellár váratlanul éles nyilatkozata a Fidesz esetleges kizárásáról. Tudomásunk szerint a magyar testvérpárt sorsáról annak függvényében fognak dönteni a pártcsaládban, hogy a Sargentini-jelentés szerdán mekkora támogatást kap az EPP frakció tagjaitól. Valóban szó lehet a Fidesz felfüggesztéséről – egyelőre nem a kizárásáról – de csak akkor, ha a szöveget a néppárti képviselők zöme megszavazza.
Az EPP-hez közeli források azt állítják: sok múlik azon, hogy Orbán Viktor hogyan szerepel a parlamentben. Ugyanakkor bizonyos fenntartások vannak vele és a Fidesszel szemben. „Ez a vita évek óta tart, és a néppártiak már úgy vannak vele, hogy hiszik, ha látják” – mondta lapunknak egy informátor.
Közben a Fidesz, a magyar kormány és a kormányhoz közel álló szervezetek buzgón lobbiznak a jelentés elfogadása ellen. Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, Schöpflin György EP-képviselő és a Nézőpont Intézet is az EP-képviselőknek küldött e-mailekben érvel a Sargentini-jelentéssel szemben.
Levelében Varga Judit nehezményezi, hogy a jelentéstevő a munkája során nem működött együtt a magyar kormánnyal. Szóvá teszi továbbá a szöveg - szerinte - helytelen és félrevezető megállapításait, és azzal vádolja a szerzőt, hogy túllépett a hatáskörén. Schöpflin György e-mailjében visszautasítja a Fidesz és a kormány antiszemitizmusára vonatkozó vádakat, és leszögezi: Soros Györgyöt nem a származása, hanem a politikai szerepe miatt bírálják. Mráz Ágoston, Nézőpont Intézet igazgatója tíz pontban próbálta összefoglalni a képviselők számára, hogy a jelentés megállapítása miért nem felelnek meg a valóságnak. 

Sargentini előre bejelentette a távozását, nem volt más megoldás

Judith Sargentini friss bejelentése, hogy nem jelölteti magát a következő EP-választásokon, nincs összefüggésben azzal, hogy szerdán szavaz a képviselőtestület az általa összeállított jelentésről — válaszolta kérdésünkre Philippe Lamberts, a Zöldek társelnöke. “Mi lett volna, ha a szavazás után jelenti be a távozását, és az állásfoglalása esetleg nem kapja meg a kétharmados támogatást? Megértem, hogy a bejelentésével meg akarta előzni a parlamenti voksolást, így a két dolgot gyakorlatilag függetlenítette egymástól” — jelentette ki a belga politikus.

Frissítve: 2018.09.11 20:07

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.