Az autóipar még venne fel embert, ha lenne kit

Publikálás dátuma
2018.09.12 08:30
A Mercedes kecskeméti gyárában. FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /
A közép-magyarországi cégek negyede növelné dolgozói létszámát a következő negyedévben. Kérdés, találnak-e majd munkást?
Csaknem minden ötödik hazai vállalkozás növelné dolgozói létszámát, a felvételi szándék a gyártás, termelés ágazatban, valamint az építőiparban a legmagasabb – derül ki a ManpowerGroup 750 munkaadó megkérdezésén alapuló, a következő negyedévre vonatkozó előrejelzéséből. A kereskedelem szektorban a munkáltatók 17 százaléka bővítene, az elektromos áram, gáz- és vízszolgáltatás, illetve a pénzügyi területen 14 százalékuk tervez felvételt. Némiképp meglepő módon visszafogottabb a felvételi kedv viszont a vendéglátás szektorban: 3 éve nem volt ilyen gyenge. Ennek egyik oka lehet a nyári üdülési- és fesztiválszezon vége (bár a 3 év viszonylatában ez nem ad teljes magyarázatot). Cégméret szerint szintén különbség van a munkaerőfelvételi szándékban: a nagyvállalatok harmada, a közepes cégek negyede, a kisvállalatok tizede bővítene létszámot az év utolsó három hónapjában. Regionális összehasonlításban mind a nyolc régióban létszámbővítést terveznek a cégek, a legerősebb felvételi szándék Közép-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon mutatkozik: itt 23, illetve 22 százalékos a mutató. Legkevésbé az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön számíthatnak munkaerőfelvételre a dolgozni vágyók. A közép-magyarországi térség foglalkoztatási kilátásainak növekedése egy autóipari vállalat 46 milliárd forintos beruházásával magyarázható, amely több mint 700 új munkahelyet teremthet a régióban – mutatott rá közleményében Vég Ottó. A ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője az északalföldi régió tekintetében is úgy véli, hogy – bár a következő negyedévben még csökken a felvételi szándék - 2019 első felében a térségben jelenleg folyó gépjárműipari beruházások itt is jelentős bővítési szándékot hoznak majd.       Kérdés, találnak-e majd ezek a cégek hadra fogható munkaerőt, és még kérdésesebb, meg tudják-e őket tartani hosszútávon? Mint arról beszámoltunk: szakszervezeti tapasztalatok szerint a nehéz-, gép- és autóipari területeken működő cégeknél - az alacsony és kiszámíthatatlan bérek, valamint a rossz munkakörülmények és az extrém terhelés miatt - akár a 40 százalékot is eléri a fluktuáció. 
Szerző
2018.09.12 08:30
Frissítve: 2018.09.12 08:30

Ötször nagyobb a jólét Budapesten, mint Nógrád megyében

Publikálás dátuma
2018.09.23 13:27
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Még a főváros és Pest megye között is jelentős a különbség.
A leggyakrabban figyelt jóléti mutató, az egy főre jutó GDP, 4,7-szer olyan magas Budapesten, mint Nógrád megyében és 3,6-szer olyan magas, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – írja a Portfolio Virág Balázs Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadása alapján. A portál szerint a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója hozzátette: ezen a jelentős területi fejlettségi különbségen az uniós források, illetve a jegybank által indított Növekedési Hitelprogram sem igazán tudott enyhíteni. A portál szerint az előadáson elhangzott, hogy – az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest Budapesten 136 százalék volt a legutóbbi, 2016-os adat szerint, míg ugyanez Nógrád megyében mindössze 29 százalékos volt, azaz a megye átlagában 4,7-szeres a jóléti különbség. – Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában ugyanez a két szám 136 százalék és 38 százalék, tehát 3,6-szeres a különbség. – de jelentős a különbség a közép-magyarországi régiót alkotó Budapest (136 százalék) és Pest megye (70 százalék) között is. – Győr-Moson-Sopron megye az uniós átlag 92 százalékánál állt, míg a dél-dunántúli és dél-alföldi megyék csak 40-50 százalék körül.
2018.09.23 13:27
Frissítve: 2018.09.23 13:27

Sokan hagyták az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését, a roham miatt áremelkedés lehet

Publikálás dátuma
2018.09.23 11:29
FOTÓ: Vajda József
Fotó: /
Iparági információk szerint csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.
Minden évben szeptember 15-én indul a hivatalos fűtési szezon Magyarországon, és idén is rengeteg család hagyta az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum. A portál iparági információk alapján azt írja: már most jellemző, hogy
csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel. A roham miatt áremelkedésre számíthatnak a családok: kiszállási díjtól függően, 15-30 ezer forint között mozog egy általános ellenőrzés.
A cikkben kiemelik, hogy az ellenőrzés nagyon is ajánlott, hiszen a fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak. A gázkészülék lángőrét tilos kiiktatni, működését nem szabad műszakilag módosítani. Noha a radiátorok légtelenítését magunk is elvégezhetjük, a hőtermelő-berendezések ellenőrzését csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező, szakképesített személy intézheti.
2018.09.23 11:29
Frissítve: 2018.09.23 11:29