Előfizetés

Magyarországon veszhetnek össze az olasz kormánypártok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.11. 16:56
Luigi Di Maio (balra) és Matteo Salvini - illusztráció.
Fotó: Alberto Pizzoli / AFP
Az uniós szankciók megszavazásával akarhat leszámolni az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szövetségesével, az Orbán-barát Ligával.
A Repubblica című olasz napilap római és brüsszeli tudósítója közös értékelésében úgy látja, az M5S a Sargentini-jelentés európai parlamenti megszavazására készül csak azért, hogy ezzel "a lehető leglátványosabban" szembehelyezkedjen a Ligával - szemlézi a lapot az MTI. Matteo Salvini, a Liga vezetője Orbán Viktor politikai szövetségese.
Az újság hangsúlyozta, hogy az M5S európai parlamenti küldöttsége kész Magyarország ellen szavazni, a végső döntést azonban a pártot vezető Luigi Di Maio hozza meg, és neki még kétségei vannak. Di Maio tudja, hogy ha a Ligával szakít, "nincsen visszaút (...), ha Orbánnal szakít, aki az Európai Néppárt tagja, de egyezkedik a populistákkal, (az M5S) minden hidat lebont maga mögött" - vélte a La Repubblica, kiemelve, hogy az M5S-nek nincsenek európai szövetségesei.
Az Európai Parlament kedden vitázik, majd szerdán szavaz a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről, amelyet Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő állított össze. A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását. Az eljárás elvben akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat.

Már elhiszi a német alkotmányvédelmi hatóság elnöke, hogy menekültekre vadásztak Chemnitzben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.11. 16:43
Radikálisak tüntetése Chemnitzben - illusztráció
Fotó: JAN WOITAS / AFP
Korábban tagadta annak a videónak eredetiségét, amin radikális jobboldaliak külföldinek látszó járókelőkre támadnak. Ám a kialakult belpolitikai botrány után mentegetőzni kényszerül Hans-Georg Maassen.
Módosította álláspontját a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) az erőszakba forduló chemnitzi tüntetésekkel kapcsolatban - írja az MTI. Német sajtóértesülések szerint a hivatalt vezető Hans-Georg Maassen már nem kételkedik annak a videofelvételnek eredetiségében, melyen a Szászország tartományi nagyvárosban külföldinek tűnő embereket üldöző németek láthatóak.
A BfV elnöke most már úgy véli, nem a felvétel eredetisége kérdéses, hanem az, hogy valóban hajtóvadászatot ábrázol, és csak erre próbált rámutatni, mikor - Angela Merkel kancellárnak ellentmondva - tagadta a képsorok valódiságát. Mindezt egy Horst Seehofer belügyminiszter utasítására készített, nem nyilvános jelentésben írja Maassen.
A BfV elnöke tapasztalt közszereplőként valószínűleg tudatosan fordult szembe Angela Merkellel, hogy így mérje fel mozgásterét az új kormányzati struktúrában - véli a Spiegel. A belpolitikai botrány nyomán pedig most "megpróbál valahogy kimászni az ügyből".
Hans-Georg Maassen pénteki nyilatkozata pártokon átívelő felháborodást váltottak ki a német politikában, több vezető politikus távozásra szólította fel a BfV vezetőjét A hajtóvadászatról szóló beszámolók a Chemnitz központjában augusztus 26-án tartott, nem bejelentett tüntetésen történtekre vonatkoznak.
A Bild akkor a hírportálján azt írta, hogy a demonstrálók csoportja dühöngő tömeggé változott. Kiemelték, hogy "hihetetlen jelenetek játszódtak le: radikálisok külföldinek tartott emberekre vadásztak". Erőszakos cselekmények másnap, augusztus 27-én is történtek, az időközben nyilvánosságra került részletek szerint megtámadtak egy zsidó vendéglőt és megtámadták a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) híveinek egy csoportját.

Rendkívüli állapotot hirdettek: Florence pusztító hurrikánná válhat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.11. 14:32
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Rendkívüli állapotot hirdettek három amerikai tagállamban a közelgő Florence hurrikán miatt, amely nagy sebességgel közelít az Egyesült Államok keleti partvidékéhez.
Dél-Karolinában mintegy egymillió, Észak-Karolina óceán parti területein és szigetein körülbelül 250 ezer ember kötelező evakuálását rendelték el. A harmadik leginkább veszélyeztetett állam Virginia - írta az euronews. A virginiai kormányzó szerint nem a szél okozza majd a legnagyobb gondot, áradás veszélyezteti leginkább az emberek életét.
A Florence hurrikán óránkénti 150-170 kilométeres erősségű széllel közelít a szárazföldhöz, amelyet várhatóan csütörtök reggel ér el. A miami hurrikánközpont szakemberei több méteres hullámokra, számítanak, és arra figyelmeztetnek, hogy a Florence az utóbbi évtized egyik legpusztítóbb hurrikánja lehet, ami ráadásul a korábbi két trópusi ciklonnal ellentétben a szárazföldet is elérheti.
Illusztráció: National Hurricane Center
Fotó: National Hurricane Center
A hétfő délután 4-es erősségű hurrikán várhatóan tovább erősödik; a Virginiával szomszédos Maryland államban figyelmeztetést adtak ki.