Egymillióan vonultak utcára a katalán függetlenségért (képek)

Publikálás dátuma
2018.09.11. 19:42

Fotó: Roser Vilallonga / CATALAN NATIONAL ASSEMBLY / AFP
1500 busszal érkeztek egész Katalóniából, hogy részt vegyenek a Diada ünnepén megrendezett barcelonai felvonuláson.
A városi rendőrség első becslése szerint mintegy egymillióan vonultak utcára az önálló katalán köztársaság megalakításáért Barcelonában kedden, a katalán nemzeti ünnepen (Diada) - írja az MTI. A megmozdulást szervező Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil szervezet szerint a fővárosba egész Katalóniából érkeztek résztvevők. Azt mondják, 1500 busszal és több száz traktorral érkeztek a tüntetők.
A rendezvény hivatalosan 17 óra 14 perckor vette kezdetét, mivel a katalán nemzeti ünnepen alapvetően az 1714-es barcelonai csata évfordulójára emlékeznek, amikor is a spanyol örökösödési háborúban V. Fülöp spanyol király csapatai bevették a várost. A szervezők az esemény kezdetén néhány perces csendre próbálták inteni az egybegyűlteket, majd egy jelzőrakéta kilövése után minél erősebb kiabálásra szólítottak fel.
"Függetlenség"

- skandálta a tömeg.

A tüntetésen megjelent a katalán elnök, az autonóm kormány tagjai és a katalán parlament függetlenségi pártjainak képviselői. Távol maradtak a spanyol egységet támogató pártok, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a konzervatív Néppárt (PP).
Tüntetés a katalán függetlenségért Barcelonában.
Fotó: Roser Vilallonga / AFP / CATALAN NATIONAL ASSEMBLY
Szerző

Minden kilencedik ember éhezik, és túlsúlyos minden nyolcadik

Publikálás dátuma
2018.09.11. 19:22
Illusztráció
Fotó: Paula Bronstein / Getty Images
A klímakatasztrófának hála éhínség felé tart a világ - figyelmeztet az UNICEF.
Mintegy 150 millió fejlődésben visszamaradt gyermek él ma a világon, és folyamatosan növekszik az éhező emberek száma, ami 2017-re már elérte a 821 milliót - áll az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) baljós közleményében. Ez annyit jelent, hogy minden kilencedik ember éhínségtől szenved – derül ki az ENSZ 2018-as A világ élelmiszerbiztonsági és élelmezési jelentéséből. A téren alig történt előrelépés.
Ráadásul a klímaváltozás következményeként évtizedek óta nem tapasztalt éhínség felé tart a világ.

Az éghajlatváltozás már most aláássa a legfontosabb termények, például a búza, rizs és kukorica termelését a trópusi és mérsékelt éghajlati övezetekben, ami rövid időn belül élelmiszerhiányhoz vezethet, írják. A klímaváltozás, ami befolyásolja az esőzéseket és a mezőgazdasági idényeket, valamint a szélsőséges éghajlati jelenségek, mint az aszályok és áradások mind kulcsfontosságú tényezői az éhínség növekedésének, ahogy a konfliktusoknak és gazdasági lassulásnak is.
A jelentés szerint alig csökkent a fejlődésben visszamaradott gyerekek száma. 2017-ben közel 151 millió öt év alatti gyermek volt az alultápláltság következtében túl alacsony a korához képest, míg 2012-ben ez a szám 165 millió volt. Ázsiában még mindig kiemelten magas az alultáplált gyerekek száma, majdnem minden tizedik öt év alatti gyerek kisebb korához képest, míg ez az arány Latin-Amerikában és a Karib térségben egy a százhoz.
Eközben a túlsúlyos felnőttek száma egyre csak növekszik, ma már minden nyolcadik felnőtt érintett a világon. A probléma Észak-Amerikában a legsúlyosabb, de a riport szerint Afrikában és Ázsiában is fokozatosan terjed a jelenség.
Sokak számára gondot okoz a megfelelő táplálékhoz való hozzájutás, például az ételek magas ára miatt, mások az ebből fakadó bizonytalanság következtében állandó stresszben élnek, továbbá nehézséget jelent a nélkülözéshez való pszichológiai alkalmazkodás is. És a túlsúlyosság, illetve elhízás kockázatát ezek is növelik.
A riport szerint sürgős közbelépésre van szükség: fejleszteni kell a tápanyagszegény mezőgazdaságokat és azokat az élelmezési rendszereket, amelyek biztonságos és jó minőségű ételt biztosíthatnak mindenki számára.
Alkalmazkodni kell a klímaváltozáshoz - figyelmeztetnek -, és olyan irányelvekre van szükség, melyek csökkentik a közelgő katasztrófa kockázatát.

Szerző

Kiderült egy tévedés, nőtt a baloldal előnye Svédországban

Publikálás dátuma
2018.09.11. 17:27

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
Stockholmban szerdán teszik közzé a vasárnapi parlamenti választás végeredményét. Ekkorra számolják ugyanis össze a Svédország határain kívül élő állampolgárok levélben leadott szavazatait. Mintegy 200 ezer voksról van szó, és mivel az előzetesen közölt adatok szerint a baloldali koalíciónak mindössze 30 ezer szavazatnyi előnye volt a jobboldali előtt, így elvileg akár az is elképzelhető, hogy megfordul az eredmény, mivel a külföldön élő svédek inkább jobbra szoktak szavazni. Kiderült azonban, hogy vasárnap olyan hibát követtek el a szavazatszámlálók, amely igen valószínűvé teszi, bármilyen adatokat is közöljenek szerdán, mindenképpen a szociáldemokrata Stefan Löfven maradhat a miniszterelnöki bársonyszékben. A TT hírügynökség szerint a hibát egy Göteborgtól északra lévő választókörzetben követték el, s a voksolás végkimenetelét is befolyásolta. A szavazatszámlálók ugyanis összetévesztették a parlamenti és a tartományi voksolásra leadott szavazatokat. Miután kiderült a hiba, hétfő este bejelentették: korrigálták az előzetes választási eredményt. Ennek értelmében a jobboldali szövetséghez tartozó Centrumpárt egy mandátumot vesztett, így a baloldali koalíció előnye kétfősre növekedett. Ezzel együtt a Svéd Demokraták mandátumainak száma eggyel nőtt. Ez azt jelenti, hogy az új parlamentben a szociáldemokratáké lesz a legnagyobb frakció 101 mandátummal, szövetségeseik, a Balpárt 28, a Zöldek pedig 15 mandátumra tettek szert, a baloldali blokk így összesen 144 mandátumra számíthat a 349 tagú törvényhozásban, ami még messze van az abszolút többségtől. Ami a jobbközép blokkot illeti, a Mérsékeltek 70, a Centrumpárt 30, a kereszténydemokraták 23, a liberálisok pedig 19 mandátumra tettek szert, ami összesen 142 képviselői helyet jelent. A szélsőjobboldali populista Svéd Demokraták 63 mandátumot szereztek. Szerdán azonban ismét változhatnak a számok a levélben leadott voksok összeszámlálása után.
Témák
Svédország