Nemzetiként támad fel a tisztiorvosi szolgálat

Publikálás dátuma
2018.09.13. 06:00

Fotó: Jászai Csaba / MTVA
A szervezet az egészségügyi kormányzat háttérintézményeinek két évvel ezelőtti beolvasztásakor veszítette el önállóságát. Az új központi hivatal közvetlenül a miniszter irányítása alá tartozik majd.
Októbertől ismét önálló hivatalként működik az egykori tisztiorvosi hivatal. Ez a szervezet az egészségügyi kormányzat háttérintézményeinek két évvel ezelőtti beolvasztásakor veszítette el önállóságát. Az átszervezésről megjelent kormányhatározat szerint az Országos Közegészségügyi Intézetet (OKI) nevezik át október elsejétől Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), az új hivatalhoz kerül minden olyan egység is, amit eddig az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára felügyelt. A kormányrendeletben az szerepel, hogy az új – de lényegében a korábbi tisztiorvosi hivatal feladatait ellátó – intézmény hatáskörébe tartozik majd például az országos népegészségügyi programok előkészítése, irányítása, szervezése, az egészségügyi ellátórendszer, a közegészségügy, és a kémiai biztonság szakmai felügyelete. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit jelent a népegészségügyi programok koordinációja. Az ugyanis már korábban kiderült, hogy a kifejezetten rossz hazai egészségügyi mutatók gyors javítását a szakminiszter nem egy egységes népegészségügyi programtól várja, hanem öt országos gyógyító intézet által készített szakmai programtól. Az átszervezés átgondoltságáról sokat elárul az is: az országos gyermekegészségügyi intézet jogköreit és feladatait az új hivatal létrehozásáról szóló jogszabályban rátestálják a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetre. Az új központi hivatal közvetlenül a miniszter irányítása alá tartozik majd. Ismét lesz önálló országos tisztifőorvos, akinek a munkáját két helyettes is segíti. Az új vezetőket a miniszter nevezheti ki és mentheti is fel. A Nemzeti Népegészségügyi Központra keresztelt tisztiorvosi szolgálat feladata az is, hogy ellenőrizze, rendelkeznek-e az egyes egészségügyi szolgáltatók az ellátáshoz szükséges minimális tárgyi és szakmai feltételekkel. Ilyen ellenőrzést azonban egy ideje a hivatal nem végez. Paller Judit korábbi megbízott tisztifőorvos 2012-ben egy szakmai konferencián maga jelentette be, hogy Magyarországon egyetlen kórház sem felel meg minden tekintetben a minimumfeltételeknek, ezért aztán nem is ellenőriznek. Ennek következményeire rámutattak a Honvédkórházban mára kialakult állapotok is. Rendszeres ellenőrzés esetén nem fordulhatott volna elő az: Zacher Gábornak, a sürgősségi osztály főorvosának látványos felmondással kellett kikényszerítenie, hogy a kórház vezetői "extra" béremeléssel enyhítsék a szakemberhiányt, és előhozzák a katasztrófa helyzetekre „lezsírozott” raktárakból az ellátásból hiányzó szükséges gépeket, műszereket.
Szerző

Folytatódik a szeptemberi nyár

Publikálás dátuma
2018.09.12. 21:23

Fotó: Shutterstock
Hajnalban 10-16, délután 28-32 fokot mérhetünk.
Csütörtökön folytatódik a szeptemberi nyár, bár már valamivel több felhő lehet az égen, de hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindenhol számíthatunk, csapadék nem várható. Gyenge, mérsékelt marad a keleti-délkeleti szél. Hajnalban 10-16, délután 28-32 fokot mérhetünk - írja az Időkép előrejelzésében.  
Pénteken egy gyenge hidegfront okozhat nyugaton, északnyugaton elszórt záporokat, zivatarokat, itt kissé megélénkülhet az északnyugati szél is. Az ország többi részén közepesen felhős idő valószínű, tehát hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Délután nyugaton, északnyugaton 24-27, másutt 28-32 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet. Szombaton a napos időszakok mellett elszórtan átmenetileg előfordulhat egy-egy futó zápor, lokális zivatar. Megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul. Vasárnap és a jövő hét elején számottevő csapadék nem várható, a napos időt csak időnként zavarhatják felhők. Helyenként élénk lehet a légmozgás. Frissek lesznek a hajnalok. Vasárnap délután 23-28 fokot mérhetünk, hétfőtől viszont melegedhet az idő.
Szerző
Témák
időjárás

Kisvasút kergetheti el a börzsönyi hiúzokat

Publikálás dátuma
2018.09.12. 21:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A védett ragadozó a háborítatlan természetet szereti; ebből nem lesz sok része a Börzsönyben, ha a Csarna-patak völgyében tényleg meghosszabbítják a helyi kisvasút nyomvonalát – írja a 24.hu.
A Börzsönyben futó Csarna patak völgye kiemelten értékes, érintetlen élőhely számos ritka, veszélyeztetett faj otthona. Ez azonban nem maradhat sokáig így: trisztikai beruházást terveznek oda, vasúttal szelnék ketté.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért nyilatkozata, valamint egy közzétett kormányhatározat alapján egyértelmű, hogy a börzsönyi Csarna-völgy jelenleg fokozottan védett részén is kisvasút épülhet - idézi a WWF Magyarország közleményét a hiúzhelyzettel foglalkozó portál, cikkük pedig betekintést is nyújt a helyi fauna (és vasúti beruházások) történetébe.
Mint felidézik, múlt század elején a fakitermelés hatékonyságának növelése érdekében erdészeti vasút épült a Csarna-völgyben, ahogyan a Börzsöny több más részén is. Az 1950-es évek végétől felhagytak a faanyag vasúti szállításával, a pálya egy része pedig a Csarna-patak gyakori áradásai következtében idővel használhatatlanná vált. Megmaradt szakasza ma turisztikai célokat szolgál, Kemence településétől a „kisvasúttal” juthatunk el a fokozottan védett terület határáig, innentől az érdeklődők gyalogosan fedezhetik fel a vadregényes tájat. Mindig is értékes természeti terület volt, a fakitermelés felhagyása utáni évtizedekben pedig új élővilága hihetetlen gazdagságban állt helyre. Olyan ritka állatfajok költözhettek vissza, mint a fekete gólya, a fehérhátú harkály, az uráli bagoly vagy a parlagi sas. A Börzsöny szalamandraállományának egyharmada található meg itt, a patakban előfordul a Petényi-márna és a kövi rák. Néhány éve pedig a hiúz is visszatért a völgybe, amely különösen alkalmas élőhely a korábban a kihalásig vadászott, ritka ragadozó számára.

A hiúz csendet kér

Az eredeti kisvasút nyomai még ma is láthatók: a vízfolyás vonalát követte, sok helyen benne haladt, máshol hidakkal, töltésekkel vezették át a sűrűn kanyargó patakon. A mai követleményeknek megfelelő, turisztikai célú vasút kiépítése komoly műszaki megoldásokat kíván, a patak gyakori és erős áradásai közismertek. Átereszek, hidak, támfalak épülnének a völgyben és közvetlenül a patakban, ami súlyosan károsítaná az értékes élőhelyet - – mondta a lapnak Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője. A másik probléma a szerelvények és az egyszerre több tucatnyi ember szennyezése, zavarása. A hiúz például rendkívül érzékeny az ember jelenlétére, könnyű megzavarni és elűzni egy-egy területtel akár csak azzal, hogy rendszeresen lármázunk, nemhogy a vonat zajával.
A WWF szerint a fokozottan védett területen tervezett 3,5 kilométeres új pályarész nem hozna újszerű turisztikai élményt a hegyvidékre, negatív hatása azonban egyértelmű.

Az új, turisztikai célú vasút megépítése jelentős természeti károkozással járhat, veszélyeztetve ezzel Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik legértékesebb völgyének élővilágát. A szervezet ezért – akárcsak a néhány éve tervezett fakitermelést – a vasútépítést sem látja természetvédelmi szempontból fenntarthatónak a Csarna-völgyben. 
Szerző