Gyerekeket ölnének megrendezett vegyi támadásokban az orosz kormány szerint

Publikálás dátuma
2018.09.12. 18:31
Szíriai vegyi támadás túlélői 2018. február 25-én
Fotó: Hamza al-Ajweh / AFP
Kilenc vegyi támadást készítenek elő terroristák Szíriában, hogy ezzel alapot teremtsenek a nyugati beavatkozáshoz – állítja az orosz védelmi minisztérium.
Kilenc megrendezett, a civilek elleni vegyifegyver-támadást imitáló videó készült a szíriai Idlíb tartományban azzal a céllal, hogy a damaszkuszi kormányt tegyék ezért felelőssé - közölte szerdán a szemben álló szíriai felek békéltetésére létrehozott, az orosz védelmi minisztériumhoz tartozó katonai központ. Az orosz katonai közlemény szerint a forgatáson a fehérsisakos mentőszervezet és a Dzsabhat Fatah es-Sám elnevezés használatára áttért an-Nuszra Front dzsihadista csoport tagjai vettek részt. A felvételek elkészítése után egy szerda esti tanácskozáson kiválasztottak két videót, amelyeket az ENSZ-hez és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OCW) fognak eljuttatni, további hetet pedig, azok gyengébb minősége miatt, a közösségi hálózatokon keresztül fognak terjeszteni. 
 Az orosz védelmi minisztérium szíriai kirendeltsége azt állította, hogy terroristák menekülttáborokból árva gyerekeket raboltak el, akiket a kormányerők vegyifegyver-támadásának imitálásakor klórral halálra fognak mérgezni. További 22 gyereket a szüleikkel együtt Aleppó tartományból szállítottak Idlíbbe, hogy statisztáljanak a jelenetekben – írja a jelentést idézve az MTI.   A forgatókönyv az orosz tájékoztatás szerint az volt, hogy a fehérsisakos mentőalakulatok egy, a szíriai légerő által hordóbombákkal végrehajtott vegyi támadás után eljátszották a helyi lakosoknak való segélynyújtást. A felvételek "természetességéhez", valamint a fehérsisakosok későbbi talajmintagyűjtésének biztosítására Dzsiszr-es-Sugúrba Herbet-al-Dzsaúz településről kéttartálynyi klóralapú méreganyagot szállítottak.     
 A halálos áltámadást a Kfar-Zajta településen készítik elő, a méreganyagot Kfar-Nbuda és Kalaat-al-Mudik településen tárolják – állítja az orosz kirendeltség. A megrendezett támadásokról már napok óta cikkezik a Russia Today portálja, a hírt pedig átvették az olyan, oroszbarát hazai portálok is, mint a Napi Migráns. A Fehér Sisakosok egy, a szíriai polgárháborúban tevékenykedő segélyszervezet, ami egyes becslések szerint közel 100 ezer embert menekített ki a harcokból, Damaszkusz azonban külföldi ügynökökként vagy terroristákként kezeli őket.
Az orosz katonai vezetés az elmúlt hetekben többször is azt állította, hogy a kormányellenes erők kezén lévő Idlíbben provokáció készül, amely ürügyet szolgáltat majd nyugati országoknak egy Szíria elleni támadáshoz. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország megállapodott: a korábbi légicsapásokhoz képest "jóval keményebb válaszban" részesítik Szíriát, ha - mint fogalmazott - Damaszkusz ismét vegyi fegyvereket vet be a lázadók ellen.  Az Egyesült Államok tavaly Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel támadta a szíriai légierő sajráti légi támaszpontját, ahonnan Washington szerint az Idlíb tartománybeli Hán Sejkún település elleni vegyifegyver-támadást végrehajtó harci gép felszállt. Idén áprilisban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül - az orosz külügyminisztérium adatai szerint - több mint 100 rakétát lőtt ki egy damaszkuszi kutatóintézetre, a köztársasági gárda törzsére, a légvédelmi erők támaszpontjára, több katonai repülőtérre, katonai raktárakra. A három ország a csapást egy, a Damaszkuszhoz közel fekvő Dúma elleni - feltételezett - vegyifegyver-támadással indokolta.  
Szerző

Újabb bástyát döntött le Erdogan

Publikálás dátuma
2018.09.12. 17:39

Fotó: Kayhan Ozer / AFP/Anadolu Agency
Recep Tayyip Erdogan elnök saját magát nevezte ki a jóléti alap vezetőjének, s leváltotta a teljes vezetőséget, amely két évig irányította annak munkáját. Általános igazgatónak pedig egy malajziai befektetőcég vezetőjét, Zafer Sonmezt nevezte ki. A felügyelőbizottságban az államfő veje is helyet kap majd – derül ki a helyi hivatalos közlönyből. Az alapot 2016-ban azzal a céllal hozták létre, hogy rendet tegyen a gazdaságban, s megakadályozza a tőzsdén a jelentősebb kilengéseket a 2016 június közepén végrehajtott állítólagos puccskísérlet után. A személycserékkel Erdogan elnök egy újabb fontos gazdasági intézmény felett vette át az irányítást. Májusban a Bloombergnek adott interjújában már megjegyezte: nagyobb befolyást akar magának a gazdaságpolitika irányításában. A jóléti alapnak részvényei vannak egyebek mellett a török légitársaságban, a Turkish Airlinesban, a Turk Telekom távközlési cégben, a Turkiye Halk Bankasi pénzintézetben, állami olajvállalatokban, a nemzeti postában, a helyi szerencsejáték cégben, illetve a nemzeti vasúttársaságban. Erdogan elnök még saját tanácsadóját, Yigit Bulitot is menesztette a felügyelő bizottságból. Közben a Riporterek Határok Nélkül szervezet bejelentette, hogy kedden letartóztatták Max Zirngast osztrák újságírót. Az indoklás ugyanaz, mint más hasonló esetekben: a vádak szerint „terrorszervezetet támogatott”. Zirngastot két másik személlyel együtt vitt el a rendőrség Ankarában – közölte a Twitteren a „re:volt” című lap szerkesztősége. A Riporterek Határok Nélkül osztrák szekcióját vezető Rubina Möhring szerint a letartóztatás összefüggésben lehet az osztrák újságíró korábbi cikkeivel. A szervezet az újságíró azonnali szabadon bocsátását követelte. Az osztrák köztévé, az ORF helyi tudósítója szerint Zirngast politológiát tanul az ankarai Közel-keleti Műszaki Egyetemen. Olyan könyvekben tűnt fel vendégszerzőként, amelyek nem értettek egyet a kormánynak a Kurd Munkáspárttal (PKK) szembeni politikával. Ankara terrorszervezetnek tartja a PKK-t. Európa országai közül Törökországban ül börtönben a legtöbb újságíró.
Frissítve: 2018.09.12. 17:46
Fotó: NASA

Egymillió embert telepítenek ki a Florence hurrikán miatt

Évtizedek óta nem érte el az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán négyes kategóriájú trópusi ciklon a szárazföldet, ezért Virginia és Karolina egyes részein szükségállapotot rendeltek el.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.09.17. 11:12
Sajtótájékoztató a Fehér Házban a várható kockázatokról
Fotó: ZACH GIBSON / AFP
Kórházhajó Norfolkban. A haditengerészet átvezényli az érintett térségben lévő összes hajóját a csendesebb vizekre
Fotó: JENNIFER HUNT / AFP
A szükségállapot miatt egymillió ember hagyta el az otthonát
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
A virginiai Alexandriában már most gondot okoz a nagy mennyiségű csapadék és a hurrikánnal ez csak fokozódni fog
Fotó: ZACH GIBSON / AFP
A lakosságnak homokzsákokat osztottak, hogy a betörő víz ellen védekezhessenek
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Wrightsville Beachen leszerelik a parkolóórákat is
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Szokásos hurrikán előkészületek: bedeszkázzák az összes nyílászárót
Fotó: LOGAN CYRUS / AFP
Kitelepített helyi lakosok várakoznak Wrightsville Beach egyik iskolája előtt
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Nem mindenkinek szállt inába a bátorsága a vihar közeledtével
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Időszakos üzemanyaghiány a kitelepítések miatt
Fotó: ALEX EDELMAN / AFP
A szél nyomán keletkező vihardagály akár négy méter magasan is eláraszthatja tengervízzel a szárazföld egyes részeit
Fotó: LOGAN CYRUS / AFP
Ha a szélvihar nem csendesedik, akkor annak katasztrofális következményei lehetnek a belső területeken is
Fotó: NASA