Folytatódik a szeptemberi nyár

Publikálás dátuma
2018.09.12 21:23

Fotó: Shutterstock/
Hajnalban 10-16, délután 28-32 fokot mérhetünk.
Csütörtökön folytatódik a szeptemberi nyár, bár már valamivel több felhő lehet az égen, de hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindenhol számíthatunk, csapadék nem várható. Gyenge, mérsékelt marad a keleti-délkeleti szél. Hajnalban 10-16, délután 28-32 fokot mérhetünk - írja az Időkép előrejelzésében.  
Pénteken egy gyenge hidegfront okozhat nyugaton, északnyugaton elszórt záporokat, zivatarokat, itt kissé megélénkülhet az északnyugati szél is. Az ország többi részén közepesen felhős idő valószínű, tehát hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Délután nyugaton, északnyugaton 24-27, másutt 28-32 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet. Szombaton a napos időszakok mellett elszórtan átmenetileg előfordulhat egy-egy futó zápor, lokális zivatar. Megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul. Vasárnap és a jövő hét elején számottevő csapadék nem várható, a napos időt csak időnként zavarhatják felhők. Helyenként élénk lehet a légmozgás. Frissek lesznek a hajnalok. Vasárnap délután 23-28 fokot mérhetünk, hétfőtől viszont melegedhet az idő.
2018.09.12 21:23

Kiderült, mi okozott a tömeges megbetegedést Heves megyében

Publikálás dátuma
2018.09.24 16:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium fertőzött Domoszlón és Kisnánán - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal hétfőn az MTI-t.
A közlemény szerint a laboratóriumi vizsgálatok az ivóvízben is azonosították a kórokozót, ami a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket okozta. Az ivóvízhálózat üzemeltetője megkezdte a szükséges beavatkozásokat, de a hatóság a vízfogyasztás korlátozását fenntartja mindaddig, míg a megismételt vizsgálatok negatívnak bizonyulnak.
Az eddigi eredmények mindkét érintett település esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel.
A kórokozók között a szakembereknek sikerült azonosítaniuk a megbetegedéseket okozó baktériumot is. A hatóságok a továbbiakban arra keresik a választ, hogy honnan, milyen úton szennyeződhetett a települések vízellátó rendszere.
A Heves Megyei Kormányhivatal szeptember 18-án, múlt kedden értesült a megbetegedésekről, és a szakemberek a járványügyi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat haladéktalanul megkezdték. A háziorvosok jelentése szerint a megbetegedések szeptember 15-én kezdődtek, legtöbben az első három napon betegedtek meg. Az orvoshoz fordulók száma a hétvégére jelentősen csökkent.
Hétfőig összesen kétszáz beteget regisztráltak.
A közleményben felhívták a Domoszlón és Kisnánán élők figyelmét, hogy a határozat visszavonásáig a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra továbbra is csak korlátozottan, kizárólag legalább ötperces forralás után ajánlott. Változatlanul fontos, hogy mindenki a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mosson kezet szappannal, meleg folyóvízben. Ha pedig hasmenéses, hányásos, lázas beteggel érintkeznek, kézmosáshoz javasolt kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban kapható, fertőtlenítő hatású folyékony szappan használata. A fertőzés terjedésének kockázata a beteg környezetének fertőtlenítőszeres takarításával ugyancsak hatékonyan csökkenthető.
A campylobacteriosis állatról emberre terjedő betegség, a kórokozó csirke, kutya, macska, sertés belében él.
A Wikipédia szócikke szerint az emberi szervezetbe bejuthat a baktérium a fertőzött állat elégtelenül megfőzött-megsütött húsának vagy egyéb termékeinek (például nyers tejnek) a fogyasztása révén. A beteg székletével a külvilágba jutó kórokozó emberről emberre is terjedhet. Ha valamely vízbázis megfertőződik ilyen módon a kórokozóval, az kisebb-nagyobb járványokat is okozhat.
2018.09.24 16:19

Halálra gázolták Franciaországban az ökrös szekérrel vándorló magyart

Publikálás dátuma
2018.09.24 15:34

Fotó: Facebook/ fotó: Oswaldanne Tetedemulet
Franciaország délkeleti részén vasárnap reggel halálra gázolták Gecse Balázs Gergőt, aki Magyarország bejárása után úgy döntött, ökrös szekerével nekivág a nagyvilágnak.
A 32 éves, nomád életet élő fiatalember kutyája és négy szarvasmarhája társaságában bandukolt, amikor egy szemből jövő autós elütötte. A jármű 90 éves sofőrjét állítása szerint elvakította a napfény, ezért nem látta az úttest belső oldalán közlekedő gyalogló Gecse Balázs Gergőt. 
A móri születésű fiatalember életét a helyszínre érkező mentők sem tudták megmenteni. A baleset reggel fél 9 körül történt a dél-kelet Franciaországban lévő Villard-Bonnot közelében futó 165-ös út egyik kanyarjában - írta az MTI a Le Dauphiné című regionális francia napilap alapján.
Gecse Balázs Gergő 18 évesen, az egyetemi felvételi helyett építette magának az ökrös szekeret, egy tangóharmonikával, két kecskével és egy kutyával országjárásra indult. Útitársai folyamatosan cserélődtek a 2004-ben indult utazása során. Volt, amikor alkalmi munkát vállalt, értett a a fafaragáshoz, az asztalosmunkához, a patkoláshoz, a bőrművességhez, a nemezeléshez, a kötélveréshez és az állatokhoz is - írta a 444.
Haláláról megrendült posztot tett közzé a Facebookon az, a szintén nomád életet élő francia pár, amellyel a magyar vándor útközben barátkozott össze.  
2018.09.24 15:34