Milliárdos adócsaló hálózatot leplezett le a NAV (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.13. 10:56

Fotó: Shutterstock
Hamis számlák és pénzmosás - kétmilliárd forintnyi költségvetési kárt okozhatott két bűnszervezet és egy bűnszövetség. Van, aki 20 év börtönre is számíthat.
Két bűnszervezet és egy bűnszövetség ellen javasolnak vádemelést a NAV pénzügyi nyomozói - olvasható a hatóság közösségi oldalán. A gyanúsítottak majd kilencmilliárd forint értékű, műanyagtermékek alapanyagául szolgáló granulátumról állítottak ki fiktív számlát, a bűncselekményből származó pénz egy részét tisztára mosták.
A megalapozott gyanú szerint egy kecskeméti férfi műanyag granulátumot szerzett be nettó áron Szlovákiából, azonban beszerzését magyar cégek nevében kiállított fiktív számlákkal igazolta. Így azt a látszatot keltette, mintha az árut itthon vásárolta volna, hogy elkerülje az áfafizetést. Az átszámlázásokhoz strómanok nevén lévő, valós tevékenységet nem végző cégeket használt.
Az egyik fiktív cég révén egy újabb, mások által irányított bűnszervezethez is eljutottak a nyomozók.

Ez a csoport szintén műanyag granulátummal üzletelt, és a gyanú szerint ugyanazzal a módszerrel csalta el az áfát.
Majd az ügy szálainak vizsgálata közben egy harmadik elkövetői kör tevékenysége is kirajzolódott.

A gyanú szerint ők is hamis iratokkal szerezték be a granulátumot, amit vegyi áruk csomagolásához használtak. A költségvetési csalásból származó pénz eredetének leplezéséhez fiktív engedményezési szerződés alapján, bankszámlákon futtatták át a pénz egy részét, amit később felvettek készpénzben. Emiatt őket pénzmosással is gyanúsítják.
A három bűnbanda által okozott, összesen mintegy kétmilliárd forint kár megtérülésére több mint húsz ingatlant, luxusautókat, bankszámlákat és a házkutatások során lefoglalt több millió forint készpénzt is zárolták. Lefoglaltak több mint hetven tonna műanyag granulátumot is. Ezeket elárverezték - az összeg szintén a kár megtérülését szolgálja.
A pénzügyi nyomozók összesen huszonhárom gyanúsítottal szemben költségvetési csalás, pénzmosás, közokirat-hamisítás, illetve hamis magánokirat felhasználása miatt javasolnak vádemelést.

Azok a gyanúsítottak, akik a nyomozás adatai szerint bűnszervezetben követték el tettüket, akár húsz évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.
Szerző
Témák
NAV adócsalás
Frissítve: 2018.09.13. 10:57

Hármas karambol történt az M3-ason, torlódás lehet Gödöllőnél

Publikálás dátuma
2018.09.13. 07:51
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egyik autós megsérült, őt a mentők ápolják. A Budapest felé vezető oldalon, a 25-ös kilométernél a belső sávot lezárták.
Három személygépkocsi karambolozott az M3-as autópályán, Gödöllő közelében, a 25-ös kilométernél - tájékoztat a katasztrófavédelem. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők ápolják.
A roncsok a belső sávot foglalják el. A helyszínen a gödöllői hivatásos tűzoltók végzik a műszaki mentési munkálatokat, amelynek idején torlódásra lehet számítani.
Szerző
Témák
baleset M3-as

Felborult egy autó, meghalt a sofőr Kiskunlacházánál (képek)

Publikálás dátuma
2018.09.13. 07:34

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Halálos baleset történt csütörtök hajnalban az 5204-es úton.
Tisztázatlan körülmények között az útról letérve felborult egy személyautó csütörtök hajnalban, röviddel 4 óra előtt, Kiskunlacháza külterületén - tájékoztat honlapján a rendőrség.
A gépkocsit vezető férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.
Szerző
Frissítve: 2018.09.13. 09:19