Előfizetés

A kudarc csak erősebbé tette a válogatottat

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.09.13. 11:37

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A görögök keddi, 2-1-es legyőzése alkalmával nemcsak a magyar labdarúgó-válogatott, hanem annak játékosa, Kovács István is javította finnországi hibáját.
A 26 éves támadó labdavesztéséből kapott góllal szenvedett vereséget a magyar csapat a Nemzetek Ligája múlt szombati nyitányán, Marco Rossi azonban ennek ellenére is bízott Kovácsban, akit a kezdőcsapatba jelölt Görögország ellen. A MOL Vidi futballistája harcos játékkal és a második, győzelmet jelentő hazai találat előkészítésével hálálta meg ezt.
– A görögök elleni meccsre készülve könnyedén tudta függetleníteni magát a finnek gólját megelőző, egyébként nyilatkozataiban önkritikusan elismert hibájától? – Profi játékos vagyok, úgyhogy ezeket a dolgokat muszáj megoldanom. Finnországban nagyot hibáztam, de az életben – sajnos a futballpályán kívül is – nagyobb hibákat is követtem már el, úgyhogy számomra az ilyesmi nem jelent problémát. Engem lehet kritizálni, de a jövőben is be fogom vállalni a cseleket, azt a fajta játékot, amely az én futballomat jellemzi, mert ezt tudom betenni a közösbe, én nem tudok ötvenről gólt rúgni vagy lefejelni a magasabb játékosokat. Ha mindenki hozza a saját stílusát és játékát, amit aztán a szakmai stáb egy csapattá összegyúr, akkor a folytatásban is eredményesek lehetünk.
– A szövetségi kapitány bátorította külön a Finnországban történtek után? – Nagyobb bátorítást nem is kaphattam volna tőle annál, mint hogy újra a kezdőcsapat tagjaként számított rám, ezt ezúton is köszönöm neki. Marco Rossi a finnek elleni meccs után nem dicsért meg a nyilatkozatomért, azt mondta, hogy egy játékos sem teheti meg, hogy magára vállalja a felelősséget, a hasonló eseteket csapatszinten kell megoldanunk. A görögök legyőzéséért egyébként dicséret illeti a kapitányt és a stábját is, hiszen olyan taktikát találtak ki, amelynek köszönhetően eredményesek tudtunk lenni.
– Legutóbb négy éve volt tagja a válogatott keretének, most egy edzőváltás után kapott meghívót. Néhány nap tapasztalata alapján milyen főbb változások jellemzik a Rossi-érát? – Nem szeretném összehasonlítani a jelenlegi időszakot a korábbiakkal, nem szabad a múltban merengeni. Marco Rossi klubszinten többször bizonyította már, hogy akár egy kevésbé erős kerettel rendelkező csapattal is tud eredményt elérni. Talán a legnagyobb dolog az, hogy Rossi és stábja olyan taktikai fegyvertárral rendelkezik, amellyel sokat segíthet nekünk.
– Váratlan vereséggel kezdték a Nemzetek Ligáját, majd bravúros győzelem következett. Milyen folytatás várhat a csapatra? – Nem kalkuláltunk a finnországi vereséggel, de utólag úgy érzem, hogy ha nincs az a kudarc, talán nincs a keddi siker sem. A gyengébb eredmény ha lehet, csak jobban összekovácsolta a társaságot. A görögök elleni zárt kapus mérkőzés hajrájában egyébként sokat jelentett, hogy behallatszott a stadionon kívülről szurkoló drukkerek hangja, köszönjük nekik, hogy mellettünk álltak. A jövőben is szeretnénk úgy szerepelni, hogy boldoggá tegyük őket.
– A tavaszi szezonban tért vissza sérülése után, a nyári nemzetközi selejtezők idején pedig már az egyik vezéregyénisége volt az Európa-liga főtáblájára jutó MOL Vidinek, több dicséretet kap. Ez pályafutása legjobb időszaka? – A mértékletesség híve vagyok: nem szeretem a túlzott kritikát, de a dicséretet sem. Örülök, ha elismernek, de remélem, hogy van még feljebb is.

Sallai: a csapat sikere fontosabb

A görögök elleni mérkőzés 15. percében mérföldkőhöz érkezett Sallai Roland válogatott pályafutása. Az APOEL Nicosiától augusztusban a német élvonalbeli Freiburghoz igazoló 21 éves játékos tizedik válogatottsága alkalmával először talált be. „Sokat jelent a gólom, hiszen mégiscsak az első volt a válogatottban, ám őszintén mondom, hogy a csapat sikere sokkal többet ér számomra. Csapatszinten is remekül működtek a dolgok, ez a jövőre nézve nagy pozitívum” – nyilatkozta lapunknak Sallai, aki érdeklődésünkre elmondta: eddig csupán néhány napot töltött Freiburgban, így még be kell illeszkednie új csapatába, de nagyon várja az új kihívást.

A válogatott NL-programja

2018. szeptember 8., szombat Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11., kedd Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12., péntek Görögország–Magyarország 20.45 2018. október 15., hétfő Észtország–Magyarország 20.45 2018. november 15., csütörtök Magyarország–Észtország 20.45 2018. november 18., vasárnap Magyarország–Finnország 20.45

Világbajnok a női öttusa csapat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.13. 07:46

Fotó: Javier Ramirez / Mexsport
Aranyérmet nyert a Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara összeállítású csapat a mexikóvárosi öttusa-világbajnokság női hagyományos versenyében. Egyéniben Földházi negyedik, Kovács hatodik, Alekszejev 14. lett.
A körvívást már kedden lebonyolították - írja az MTI -, akkor a magyarok közül Kovács, a 2016-os év egyéni világbajnoka szerepelt a legjobban, 24 ellenfelét legyőzte és 11-től kapott ki, ezzel a francia Marie Oteiza mögött a második helyen állt. Szerdán a 200 méteres úszásban tovább javított a helyzetén, 2:09.81 perccel ismét második lett, de ezúttal a 2017-es vb-győztes orosz Gulnaz Gubajdullina mögött, így összesítésben az élre állt. A lovaspályán egy akadályt levert, s mivel az idei, székesfehérvári Európa-bajnokságon győztes Oteiza nem hibázott, megint a francia került az élre. A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásnak Kovács az éllovas után öt másodperccel másodikként vághatott neki.
A tavaly ezüstérmes Földházi gyengébb számában, a vívásban jó eredményt ért el, 18/17-tel zárt és ezzel holtversenyben 15. volt. Amivel ő elégedett lehetett, ugyanazzal az eredménnyel Alekszejev, a 2017-es világkupadöntő győztese korántsem, mivel neki éppen a vívás az egyik erőssége. A szerdai folytatásban Földházi 2:12.88-cal hatodik lett úszásban, ezzel a nyolcadik helyre lépett előre két szám alapján, míg Alekszejev 2:21.23-mal 21. volt a medencében, így a lovaglást a 20. pozícióból várhatta. A lovaglásban mindkettejüknek két verőhibája volt, így a kombinált számot Földházi nyolcadikként, Alekszejev pedig a 18. helyről kezdhette meg.
A lövészetes futásban nagyot változott az élcsoport sorrendje. Oteiza és Kovács jó darabig együtt haladt az élen, de az igazán jó futók, köztük Földházi hátulról fokozatosan zárkóztak fel. A győzelmet a 12.-ként rajtoló Anasztaszija Prokopenko szerezte meg, a második helyen a hatodikként startoló német Annika Schleu ért célba, a bronzérmet pedig Oteiza harcolta ki. A végére nagyon elfáradó Kovács hatodik lett, Földházi viszont a negyedik helyig fel tudott zárkózni és hozzá hasonlóan négy helyet javított rajtpozícióján Alekszejev is.
Eredmények:

női egyéni verseny, világbajnok:

1. Anasztaszija Prokopenko (Fehéroroszország) 1346 pont 2. Annika Schleu (Németország) 1332 3. Marie Oteiza (Franciaország) 1329 4. Földházi Zsófia 1320 (vívás: 18 győzelem/17 vereség/209 pont, úszás: 2:12.88 perc/285 pont, lovaglás: 286 pont, lövészet-futás: 12:40.64 perc/540 pont) ...6. Kovács Sarolta 1312 (24/11/245, 2:09.81/291, 293, 13:37.28/483) ...14. Alekszejev Tamara 1292 (18/17/208, 2:21.23/268, 286, 12.50.99/530)

női csapatverseny, világbajnok:

1. Magyarország (Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara) 3924 pont 2. Franciaország (Marie Oteiza, Elodie Clouvel, Julie Belhamri) 3918 3. Németország (Annika Schleu, Janine Kohlmann, Anna Matthes) 3914
A döntőt a sportági világbajnokságok történetében először egy helyszínen bonyolították le. A szervezők a Campo Marte sportkomplexumban lévő stadionban 25 méteres mobilmedencét építettek fel, emellett a főlelátó elé egy emelt vívópást is került, középen alakították ki a lovaspályát, a lézerlövészetes állásokat pedig a rekortán futókör mellé, ugyancsak a lelátóról jól látható helyre telepítették. Vívásban szerdán csak bónuszpontokat lehetett szerezni az úszás és a lovaglás között: az előző napi utolsó, azaz 36. helyezett az utolsó előttivel vívott, majd a győztes maradt a páston és így mentek tovább az elsőig. Kovács és Földházi egy-egy pontot tett hozzá keddi vívóeredményéhez, míg Alekszejev nem nyert ezúttal asszót.
A vb utolsó napján, csütörtökön a férfiak hagyományos versenyének döntőjét rendezik, amelybe magyar részről Demeter Bence és Regős Gergely jutott be.

Visszavonultatja korábbi játékosai mezét a Veszprém

MTI
Publikálás dátuma
2018.09.12. 17:46

Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP
A Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata visszavonultatja két korábbi kiváló játékosa, Gulyás István és Zsigmond György mezét.
A klub honlapja szerint Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója és Nikola Eklemovic sportigazgató tájékoztatta a jelenleg egyaránt az egyesület utánpótlásában dolgozó érintetteket arról, hogy a jövőben senki sem viselheti majd a 7-es és 14-es számú mezt az együttesben.
Előbb, most szombaton, a Kielce elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt az egykori beálló, Zsigmond mezét húzzák fel a Veszprém Aréna mennyezetére, majd jövő pénteken, a Szeged elleni bajnoki rangadót megelőzően Gulyás 7-es meze kerül kiemelt helyre a csarnokban.
Gulyás István 1985-től 1999-ig szerepelt a klubnál, ezalatt 433 meccsen 767 gólt lőtt. Az irányító kilencszeres magyar bajnok, kilencszeres Magyar Kupa-győztes, illetve KEK-győztes a csapattal, 1995-ben pedig elnyerte az Év férfi kézilabdázója címet Magyarországon.
Zsigmond György 1989-től 1999-ig, valamint 2001-től 2004-ig játszott Veszprémben, és 485 mérkőzésen 1191 gólt szerzett. A bakonyi csapattal tizenegyszeres magyar bajnok, tizenkétszeres Magyar Kupa-győztes, KEK-győztes és Bajnokok Ligája-döntős volt. 1994-ben az Év férfi kézilabdázójának választották.