A kudarc csak erősebbé tette a válogatottat

Publikálás dátuma
2018.09.13 11:37

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
A görögök keddi, 2-1-es legyőzése alkalmával nemcsak a magyar labdarúgó-válogatott, hanem annak játékosa, Kovács István is javította finnországi hibáját.
A 26 éves támadó labdavesztéséből kapott góllal szenvedett vereséget a magyar csapat a Nemzetek Ligája múlt szombati nyitányán, Marco Rossi azonban ennek ellenére is bízott Kovácsban, akit a kezdőcsapatba jelölt Görögország ellen. A MOL Vidi futballistája harcos játékkal és a második, győzelmet jelentő hazai találat előkészítésével hálálta meg ezt.
– A görögök elleni meccsre készülve könnyedén tudta függetleníteni magát a finnek gólját megelőző, egyébként nyilatkozataiban önkritikusan elismert hibájától? – Profi játékos vagyok, úgyhogy ezeket a dolgokat muszáj megoldanom. Finnországban nagyot hibáztam, de az életben – sajnos a futballpályán kívül is – nagyobb hibákat is követtem már el, úgyhogy számomra az ilyesmi nem jelent problémát. Engem lehet kritizálni, de a jövőben is be fogom vállalni a cseleket, azt a fajta játékot, amely az én futballomat jellemzi, mert ezt tudom betenni a közösbe, én nem tudok ötvenről gólt rúgni vagy lefejelni a magasabb játékosokat. Ha mindenki hozza a saját stílusát és játékát, amit aztán a szakmai stáb egy csapattá összegyúr, akkor a folytatásban is eredményesek lehetünk.
– A szövetségi kapitány bátorította külön a Finnországban történtek után? – Nagyobb bátorítást nem is kaphattam volna tőle annál, mint hogy újra a kezdőcsapat tagjaként számított rám, ezt ezúton is köszönöm neki. Marco Rossi a finnek elleni meccs után nem dicsért meg a nyilatkozatomért, azt mondta, hogy egy játékos sem teheti meg, hogy magára vállalja a felelősséget, a hasonló eseteket csapatszinten kell megoldanunk. A görögök legyőzéséért egyébként dicséret illeti a kapitányt és a stábját is, hiszen olyan taktikát találtak ki, amelynek köszönhetően eredményesek tudtunk lenni.
– Legutóbb négy éve volt tagja a válogatott keretének, most egy edzőváltás után kapott meghívót. Néhány nap tapasztalata alapján milyen főbb változások jellemzik a Rossi-érát? – Nem szeretném összehasonlítani a jelenlegi időszakot a korábbiakkal, nem szabad a múltban merengeni. Marco Rossi klubszinten többször bizonyította már, hogy akár egy kevésbé erős kerettel rendelkező csapattal is tud eredményt elérni. Talán a legnagyobb dolog az, hogy Rossi és stábja olyan taktikai fegyvertárral rendelkezik, amellyel sokat segíthet nekünk.
– Váratlan vereséggel kezdték a Nemzetek Ligáját, majd bravúros győzelem következett. Milyen folytatás várhat a csapatra? – Nem kalkuláltunk a finnországi vereséggel, de utólag úgy érzem, hogy ha nincs az a kudarc, talán nincs a keddi siker sem. A gyengébb eredmény ha lehet, csak jobban összekovácsolta a társaságot. A görögök elleni zárt kapus mérkőzés hajrájában egyébként sokat jelentett, hogy behallatszott a stadionon kívülről szurkoló drukkerek hangja, köszönjük nekik, hogy mellettünk álltak. A jövőben is szeretnénk úgy szerepelni, hogy boldoggá tegyük őket.
– A tavaszi szezonban tért vissza sérülése után, a nyári nemzetközi selejtezők idején pedig már az egyik vezéregyénisége volt az Európa-liga főtáblájára jutó MOL Vidinek, több dicséretet kap. Ez pályafutása legjobb időszaka? – A mértékletesség híve vagyok: nem szeretem a túlzott kritikát, de a dicséretet sem. Örülök, ha elismernek, de remélem, hogy van még feljebb is.

Sallai: a csapat sikere fontosabb

A görögök elleni mérkőzés 15. percében mérföldkőhöz érkezett Sallai Roland válogatott pályafutása. Az APOEL Nicosiától augusztusban a német élvonalbeli Freiburghoz igazoló 21 éves játékos tizedik válogatottsága alkalmával először talált be. „Sokat jelent a gólom, hiszen mégiscsak az első volt a válogatottban, ám őszintén mondom, hogy a csapat sikere sokkal többet ér számomra. Csapatszinten is remekül működtek a dolgok, ez a jövőre nézve nagy pozitívum” – nyilatkozta lapunknak Sallai, aki érdeklődésünkre elmondta: eddig csupán néhány napot töltött Freiburgban, így még be kell illeszkednie új csapatába, de nagyon várja az új kihívást.

A válogatott NL-programja

2018. szeptember 8., szombat Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11., kedd Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12., péntek Görögország–Magyarország 20.45 2018. október 15., hétfő Észtország–Magyarország 20.45 2018. november 15., csütörtök Magyarország–Észtország 20.45 2018. november 18., vasárnap Magyarország–Finnország 20.45

2018.09.13 11:37

Vízilabda BL – Négygólos győzelmet aratott az Eger a Steaua ellen

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:47
Az egri Angelosz Vlahopulosz és Alexandru Ghiban, a román Steaua Bucuresti játékosa
Fotó: MTI/ Komka Péter
Az együttes a harmadik negyedben eldöntötte a találkozót.
Az Eger a harmadik harmadbeli remeklésének köszönhetően magabiztosan, 13-9-re legyőzte a Steaua Bucuresti együttesét a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában. Az Eger a sorozat nyitókörében 12-7-re kikapott az előző idényben bronzérmes spanyol Barceloneta vendégeként, majd hazai környezetben javított a Dinamo Moszkva ellen. A bukaresti együttes az első két fordulóban egyaránt otthon kapott ki, előbb az olasz Bresciától, majd a Ferencvárostól. Az Eger számára tavaly éppen Bukarestben kezdődött a csoportkör, idegenben 8-3-ra, majd az utolsó fordulóban otthon 12-9-re nyert. Kedden Dabrowski Norbert vezetőedző együttese szerezte meg a vezetést, és bár a bukaresti együttes a nagyszünetig tartotta magát (5-4), a harmadik negyedben eldöntötte a találkozót az Eger, és magabiztosan nyert.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló, A csoport:

ZF-Eger – Steaua Bucuresti (román) 13-9 (2-1, 3-3, 5-1, 3-4) a magyar csapat gólszerzői: Rasovic, Murisic 3-3, Vlahopulosz, Decker Á. 2-2, Hosnyánszky, Gyárfás, Avramovic szerdán játsszák: A csoport: Pro Recco (olasz) – FTC-Telekom Waterpolo 19.00 B csoport: Jug Dubrovnik (horvát) – Szolnoki Dózsa 19.00

Szerző
2018.11.20 20:47
Frissítve: 2018.11.20 20:47

Nagyot fordult a világ a nemzeti csapattal

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:10

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Utóbb már a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Csányi Sándor is belátta, hogy hibás döntés volt Georges Leekensre bízni a válogatottat, amely Marco Rossival javított az eredményein.
Miután 2017. október 30-án Leekens váltotta Bernd Storckot, sokáig csak a szimpatikusnak tűnő, ám többnyire semmitmondó nyilatkozatai alapján lehetett megítélni a 69 éves belga trénert, aki élesben 2018 márciusában irányíthatta először a válogatottat. Az évszakhoz képest szokatlan hidegben lejátszott idénynyitón aztán mindenkinek az arcára fagyott a mosoly, Kazahsztán ugyanis úgy nyert 3-2-re barátságos mérkőzésen a Groupama Arénában, hogy 10 perc után 2-0-ra vezetett. 
Néhány nappal később Skócia is megverte a magyar együttest, amely Leekens vezetésével legközelebb júniusban sokkolta a közvéleményt: az előrelépés halovány jeleit sem mutató gárda „kiszenvedett” egy 1-1-et Fehéroroszországban, majd a bohózatba illő gólok mérkőzésén 2-1-re kikapott Ausztráliától Budapesten. Miközben Leekens minden értékelésében hangsúlyozta, hogy látja a fejlődést, sikerélmény nélkül zárta a felkészülést a csapat, amelynek öltözőjéből kiszivárogtak olyan hangok, melyek szerint nem biztos, hogy Leekens a legalkalmasabb ember arra, hogy a szeptemberben induló Nemzetek Ligájában irányítsa a csapatot. 
Ekkor szánta el magát a váltásra a hazai szövetség.
A kapitányt kirúgták – utóbb az MLSZ első embere, Csányi Sándor is elismerte, hogy hibázott, amikor Leekenst választotta. A belgát a korábban a Budapest Honvéddal élvonalbeli aranyérmet nyerő, a Dunaszerdahellyel szlovák bronzérmesként végző Marco Rossi váltotta.
Szép dolog az önkritika, ám az olasz bemutatkozásakor, Finnországban erősen érzékelhető volt az elfecsérelt hónapok hatása, a gárda 1-0-ra kikapott Tamperében. Rossi a folytatásban első hazai meccsén sikerre vezette a válogatottat, ám a görögök elleni sikernél is nagyobb szó volt, hogy végre szervezettség nyomait mutatta a nemzeti tizenegy. 
Az örömködést egy gyengébb október követte, az NL-t záró múlt heti, hazai mérkőzések viszont megmutatták, miért Rossi a megfelelő kapitány: az észteket és a finneket is 2-0-ra legyőző csapat Finnország ellen már a Rossi-csapatokra jellemző háromvédős felállásban kezdett, agresszíven letámadta ellenfelét, s ami a legfontosabb, kihasználta a helyzeteit. Az évzáró mérkőzést követően az NL-csoportja második helyén záró válogatott csatára, Szalai Ádám sokatmondóan felvetette: el lehet gondolkodni azon, mi lett volna, ha az első félévben nincs a Leekens-féle vakvágány.
„A második hely összességében jó eredmény, a két utolsó hazai mérkőzésünkön megmutattuk, hogy sokat fejlődtünk" – nyilatkozta a Népszavának a címeres mezben a finnek ellen debütáló középpályás, Holender Filip, aki jól ismeri Rossit, hiszen ő is tagja volt a Honvéd 2017-es bajnokcsapatának. 
"– Marco Rossi ugyanaz az ember, aki akkor volt, a hozzáállása, a mentalitása semmit nem változott. Nem a véletlennek köszönhető, hogy sikeres volt a Honvéddal és a Dunaszerdahellyel is.”
Három sikerrel, két döntetlennel és öt vereséggel, tehát negatív mérleggel zárta az évet a válogatott, mégis pozitív töltettel. Rossival mérkőzésről-mérkőzésre fejlődött a csapat, amelynek szemlátomást van stílusa. A játékosok elfogadták az olaszt, aki 2019-ben eddigi pályafutása legnehezebb feladata előtt áll: az MLSZ egyértelműen azt várja tőle, hogy kivezesse a csapatot a 2020-as, részben hazai rendezésű kontinenstornára.

Eredményes és emberséges csatár

A nemzeti tizenegy idei összes mérkőzésén pályára lépett Szalai Ádám (ezt rajta kívül csak Kleinheisler László mondhatja el), aki Dzsudzsák Balázs távollétében csapatkapitány is volt, öt góljával a válogatott legeredményesebb labdarúgója lett. A Hoffenheim támadójára a pályán kívüli megnyilvánulásai miatt is büszkék lehetnek a szurkolók: a finnek elleni mérkőzés előtt például az előtte didergő játékoskísérőre terítette melegítőjét, mezét pedig a lefújás után odaajándékozta egy kisfiúnak. Hétfőn már saját jótékonysági szervezete, a Játékidő Alapítvány nevében többek között hat speciális futóbabakocsit adományozott a Bethesda Gyermekkórháznak.

A válogatott idei eredménysora

2018. március 23. Magyarország–Kazahsztán 2-3 2018. március 27. Magyarország–Skócia 0-1 2018. június 6. Fehéroroszország–Magyarország 1-1 2018. június 9. Magyarország–Ausztrália 1-2 2018. szeptember 8. Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11. Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12. Görögország–Magyarország 1-0 2018. október 15. Észtország–Magyarország 3-3 2018. november 15. Magyarország–Észtország 2-0 2018. november 18. Magyarország–Finnország 2-0

2018.11.20 17:10
Frissítve: 2018.11.20 18:30