Vettelnek Szingapúrban muszáj sikerre váltania az esélyt

Publikálás dátuma
2018.09.13 14:43

Fotó: AFP/ Roslan RAHMAN
A hétvégén a sportág történetének első villanyfényes nagydíjhelyszínén az idei 15. versennyel, Szingapúrban folytatódik a 2018-as Forma–1-es világbajnokság.
A Marina-öbölben található szingapúri aszfaltcsík különleges helyszín.
A versenynaptár részeként 2008 óta töretlen népszerűségnek örvendő pálya a valaha volt első mesterséges fényviszonyok közepette rendezett vb-futam otthona, amely igencsak próbára teszi a pilótákat: 23 kanyar, kevés egyenes és szűkös, városi pályákra jellemző vonalvezetés jellemzi, rendszeresek a balesetek, melyek miatt a 61 kör teljesítése szinte mindig kitölti a két órás időlimitet. Az ázsiai országban egymáson kívül a pokoli hőséggel is megküzdenek a vezetők, a forróság a helyi idő szerint vasárnap 21.10-kor (a magyar nézők számára 14.10-kor, tv: M4 Sport) kezdődő száguldás idején akár 60 celsiust is jelenthet a pilótafülképen. 
Talán nem véletlen, hogy a fent leírt körülmények közepette az eddigi 10 alkalommal csakis világbajnokok jártak sikerrel: a ma is aktív versenyzők közül Sebastian Vettel négyszer (2011, 2012, 2013, 2015), Lewis Hamilton háromszor (2009, 2014, 2017), Fernando Alonso pedig kétszer (2008, 2010) nyert Szingapúrban, ahol 2016-ban a később bajnokként visszavonuló Nico Rosberg is győzött egyszer.
Abban mindenki egyetért, hogy az idén nincs még egy versenyző, akinek jobban kéne az újabb szingapúri siker Vettelnél. A Ferrari németje – habár a közvélekedés szerint a mezőny legerősebb autójában ül – az eddigi 14 állomáson 30 pontnyi lemaradást halmozott fel a szintén négyszeres világbajnok Lewis Hamilton mögött, ezért itt lenne a felzárkózás ideje. Szingapúr erre kiváló terep lehet, már ha a korábbi évek adataiból vagy a Mercedes csapatvezetőjének a véleményéből indulunk ki.
„A rövid egyenesek, a lassú, szűk kanyarok és a hepehupás aszfalt miatt Szingapúr az idény egyik legnehezebb terepe a Mercedes számára” – árulta el Toto Wolff, aki hozzátette: bár a körülmények ezúttal is a rivális olaszoknak kedvezhetnek, a mostanihoz hasonló szoros vb-küzdelemben értelmetlen jósolgatni.
Pláne, ha abból indulunk ki, hogy tavaly sem sokat ért a Ferrari-fölény: Vettelék az időmérőn súlyos tizedeket adtak a Mercedeseknek, a verseny rajtjánál azonban balesetbe keveredtek, így mindkét autójuk kiesett (végül az előzetesen kevésbé esélyesnek vélt Hamiltont intették le elsőként). 
Szingapúrban a rekordhosszúságú, 21 hétvégét számláló világbajnokság utolsó harmada kezdődik. Az éles helyzetekben időnként bizonytalan Vettelnek most szinte kötelező feladat győzelemre váltania az esélyét, máskülönben a vb hajrájában nem fogja tudni utolérni Lewis Hamiltont.
2018.09.13 14:43

Kezdhetik építeni a Honvéd új stadionját

Publikálás dátuma
2018.12.19 12:49

Fotó: Óbuda Group/
Közel 12 milliárdba kerül az új Bozsik Stadion - a jelenlegi állás szerint
A dunavarsányi székhelyű Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. és a biatorbágyi West Hungária Bau Kft. építheti meg a budapesti Bozsik Stadiont, nettó 11 milliárd 799 millió forintért. A becsült ellenérték ennél csak 450 millióval volt kevesebb - írja a napi.hu.
A nyílt közbeszerzés eredményét az ajánlatkérő Nemzeti Sportközpontok tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben. A stadion legalább 8 ezer néző befogadására lesz képes és megfelel az UEFA Category 4-es és az MLSZ I. osztály "A" előírásainak. A beépített alapterület meghaladja a 8 ezer négyzetmétert, míg a hasznos alapterület alig több 7 ezer négyzetméternél. A zöldterület 23 ezer négyzetmétert tesz ki. Indult még a tenderen, de nem nyert, a veszprémi VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. is.
2018.12.19 12:49

Bejelentette Mourinho utódját a Manchester United

Publikálás dátuma
2018.12.19 10:54

Fotó: AFP/ SVEIN OVE EKORNESVAAG
A csapat egykori legendája veszi át az együttes irányítását, a norvég miniszterelnök is gratulált neki.
Bár Erna Solberg norvég kormányfő később törölte Twitter-bejegyzését, valójában Ole Gunnar Solskjaernek gratulált. A Manchester United ugyanis bejelentette: a klub egykori Bajnokok Ligája-győztes norvég játékosa lesz a kedden kirúgott Jose Mourinho utódja. A BBC cikke szerint ideiglenesen, a szezon végéig irányítja a MU-t.
Solskjaer kinevezésének hírét már kedden kirakták a klub honlapjára, aztán törölték. A hivatalos bejelentés végül szerdán délelőtt történt meg. A volt United-játékos mellett előzőleg egy másik egykori manchesteri focista, a világ- és Európa-bajnok Laurant Blanc neve is felmerült, de Solskjaer lett a befutó.
2018.12.19 10:54