Putyin kelet felé fordul, miközben dörögnek a fegyverek

Publikálás dátuma
2018.09.14 09:30

Fotó: Sputnik/ Aleksey Nikolskyi
Vlagyimir Putyin szorosabb gazdasági együttműködést szorgalmazott Kínával, békeszerződést ajánlott Japánnak, majd megtekintette Oroszország történetének eddigi legnagyobb hadijátékát.
E héten tartották meg – a kialakult szokásnak megfelelően most is Vlagyivosztokban - az orosz elnök kezdeményezésére 2015-ben létrehozott Keleti Gazdasági Fórum idei rendezvényét. Ez a találkozó- és pódiumvita-sorozat a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térség északi felében lévő országok kapcsolatainak fejlesztését tűzi ki célul - időnként csúcsvezetők részvételével. Így alkalmat kínál magas szintű államközi megbeszélésekre is. Putyin Vlagyivosztokban mindenekelőtt a kínai elnökkel tanácskozott. Hszi Csin-ping ebbéli minőségében immár hetedik alkalommal látogatott Oroszországba, és az elmúlt négy hónap alatt harmadszor találkozott az orosz államfővel. A Keleti Gazdasági Fórumon még nem járt, ezt a hiány most pótolta. Putyin azzal az ötlettel állt neki elő, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalomban térjenek át a rubelben és jüanban történő elszámolásra, ne amerikai dollárban készüljön a mérleg. A kétoldalú forgalom az idén mintegy 100 milliárd dollár értékű lehet, ami meglehetősen szerény volumen, hiszen Kínának az Egyesült Államokkal szemben csak az aktívuma meghaladja a 350 milliárdot. Putyinnak a dollár ellen irányuló felvetésére rímelt Hszi javaslata, miszerint Pekingnek és Moszkvának közös álláspontra kellene jutnia a protekcionizmus elutasításában, amivel egyértelműen Donald Trump amerikai elnök politikájával mennének szembe. Az orosz-kínai kapcsolatoknak azonban ma már nem csupán gazdasági és politikai, hanem valamelyes katonai vetülete is van. Oroszország a Keleti Gazdasági Fórummal egy időben, annak közvetlen földrajzi közelében, az orosz Távol-Kelet csendes-óceáni partvidékén – ahol az amuri partizánok szerint egyébként véget érnek a csaták – rendezte meg a posztszovjet korszak leghatalmasabb hadgyakorlatát. A Vosztok-2018-on 300 ezer katonát, ezer repülőgépet, helikoptereket és drónokat, 36 ezer páncélost és 80 hadihajót mozgattak meg. A manőverekben 3200 kínai, valamint nem ismert létszámú mongol katona is részt vett. Putyin a Cugol gyakorlótér harcálláspontjáról többek közt Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter, Sao Jüan-ming, a kínai vezérkari főnök helyettese és Ganszelem Lhagvaszuren mongol dandárparancsnok társaságában szemlélte meg a Vosztok-2018 „legaktívabb” szakaszát, majd orosz, kínai és mongol katonatiszteket tüntetett ki.
Az ma még elképzelhetetlen, hogy Japánt is meghívják egy ilyen közös katonai gyakorlatozásra, de ez nem jelenti azt, hogy Abe Sindzo japán miniszterelnöknek üres kézzel kellett volna távoznia Vlagyivosztokból. Putyin azt javasolta neki, hogy még az idén kössenek békeszerződést, „előfeltételek nélkül”. A Szovjetunió és Japán között ugyanis csupán fegyverszünettel zárta le a második világháborút: békét nem tudtak kötni, mert a Kuril-szigetek hovatartozása ügyében területi vitájuk van egymással. A négy szóban forgó szigetet a szovjetek megszállták, Japán azonban visszaköveteli. Most már csak az a kérdés, hogyan kell értelmezni a távol-keleti küzdősportok szellemében az „előfeltételek” Putyin által indítványozott mellőzését.
2018.09.14 09:30
Frissítve: 2018.09.14 09:40

Hologrammal házasodott össze egy japán férfi

Publikálás dátuma
2018.11.12 22:00

Fotó: AFP/ Behrouz MEHRI
Lényegében személyi asszisztensét vette feleségül a férfi, aki egy szexuális kisebbség tagjaként gondol magára, mint hogy embertársai iránt nem érez hasonló vonzalmat. Több mint 3700 igazolást állított már ki menyasszonyának cége az ehhez hasonló, "dimenziókat áthidaló" házasságokról.
Akihiko Kondo esküvőjére nem volt hajlandó elmenni édesanyja, ám ez talán nem is meglepő, tekintve, hogy a férfi egy hologrammal házasodott össze - írja az AFP. "Anyámnak ez nem valami ünnepelni való dolog" - fogalmazott óvatosan a 35 éves Kondo.
Menyasszonya egy virtuális énekesnő, Hatsune Miku.
Kondo nagyjából 2 millió jent, átszámolva 5 millió forintot költött a tokiói rendezvényre, ahol 40 vendég előtt szertartásosan összekötötte életét a szerelmét megtestesítő macskányi plüssfigurával. Miku egyébként egy akvamarin-kék hajú, hatalmas szemű 16 éves lányt mintázó karakter.
"Sohasem csaltam meg, és mindig is szerettem"
- fogalmazott a férfi. Elmondása szerint bár Hatsune Miku fogalmába egészében is szerelmes, de ő a saját Mikujával házasodott össze. Ami valójában jóval többet jelent egy bábúnál. Azzal csak alszik Kondo, akinek
otthonában holografikus formában is jelen van a karakter, és mint személyi asszisztens segíti az életét.
A holografikus felesége ébreszti reggel, majd küldi munkába újdonsült férjét, aki egyébként iskolai adminisztrátorként dolgozik. Este, miután Kondo hazatelefonál neki, Miku felkapcsolt lámpákkal vár rá, és szól akkor is, amikor már ideje lenne, hogy lefeküdjön aludni.
Az esküvő ugyan nem hivatalos, de elismeri azt a karakter jogdíjaival bíró vállalat.
Mint a Gatebox igazolása fogalmaz, egy dimenziókon átívelő házasság köttetett meg. Egy újabb, több mint 3700 után. Akihiko Kondo azok egyike, akik romantikusan vagy szexuálisan nem közelednek az ellenkező nem hús-vér tagjaihoz. Míg Japánban az 1980-as években még 50 férfiből csupán egy volt, aki 50 éves koráig sem kötött egy törvényileg elismert házasságot sem, ez az arány már egy a négyből.
2018.11.12 22:00
Frissítve: 2018.11.12 22:09

Vezetőből körözött bűnöző: elfogatóparancsot adtak ki a volt macedón kormányfő ellen

Publikálás dátuma
2018.11.12 20:15
Nikola Gruevszki példaképként tekintett Orbán Viktorra. A kép 2011-ben készült.
Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
A hivatali visszaélésért elítélt politikus nem jelent meg, hogy letöltse börtönbüntetését. Sokáig hitték leválthatatlannak a demokrácia intézményeit aláásó Nikola Gruevszkit, aki példaképként tekintett Orbán Viktorra.
Elfogatóparancsot adtak ki Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ellen hétfőn, mert a politikus nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését - közölte a Vesti.mk macedón hírportál alapján az MTI.
Gruevszkit májusban ítélték el, hivatali visszaélés miatt.
Az ítélet szerint Gruevszki miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. A 600 ezer euró (közel 200 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev kiszivárogtatta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének lehallgatott telefonbeszélgetéseit.
A 2006-ban a miniszterelnöki székbe került Gruevszki hatalma sokáig megingathatatlannak látszott, egy sor demokráciaellenes intézkedést hozott, korlátozta a sajtószabadságot, a hozzá közeli vállalkozókkal nyeretett meg közbeszerzéseket, s megkísérelt leszámolni az ellenzékkel
- írtuk korábban. Mint 2015 elején - szintén Zaev szivárogtatásának köszönhetően - kiderült, a kormányzata lehallgatott mintegy 20 ezer embert, közéleti személyiségeket, politikusokat, újságírókat. Gruevszki egyik politikai példaképének éppen Orbán Viktort tartotta, többször járt Budapesten is. A nacionalista-populista politikus kormányzása végére polgárháború-közeli állapotba vezette országát. 
A politikusnak a múlt csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amellyel nyertek egy kis időt Gruevszki számára, ám az indítványt a múlt pénteken a fellebbviteli bíróság elutasította. A döntést - amely szerint azonnal börtönbe kell vonulnia - a múlt hét végén és hétfőn többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Nikola Gruevszkit sehol sem találták, ezért hétfő késő délután elfogatóparancsot adtak ki ellene. Nikola Gruevszki, aki 2006 és 2016 között vezette Macedóniát, ártatlannak vallotta magát ebben és további négy ügyben, majd közölte: az eljárások politikai indíttatásúak, és azok mögött a szociáldemokrata kormány áll.
2018.11.12 20:15