Putyin kelet felé fordul, miközben dörögnek a fegyverek

Publikálás dátuma
2018.09.14 09:30

Fotó: Sputnik/ Aleksey Nikolskyi
Vlagyimir Putyin szorosabb gazdasági együttműködést szorgalmazott Kínával, békeszerződést ajánlott Japánnak, majd megtekintette Oroszország történetének eddigi legnagyobb hadijátékát.
E héten tartották meg – a kialakult szokásnak megfelelően most is Vlagyivosztokban - az orosz elnök kezdeményezésére 2015-ben létrehozott Keleti Gazdasági Fórum idei rendezvényét. Ez a találkozó- és pódiumvita-sorozat a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térség északi felében lévő országok kapcsolatainak fejlesztését tűzi ki célul - időnként csúcsvezetők részvételével. Így alkalmat kínál magas szintű államközi megbeszélésekre is. Putyin Vlagyivosztokban mindenekelőtt a kínai elnökkel tanácskozott. Hszi Csin-ping ebbéli minőségében immár hetedik alkalommal látogatott Oroszországba, és az elmúlt négy hónap alatt harmadszor találkozott az orosz államfővel. A Keleti Gazdasági Fórumon még nem járt, ezt a hiány most pótolta. Putyin azzal az ötlettel állt neki elő, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalomban térjenek át a rubelben és jüanban történő elszámolásra, ne amerikai dollárban készüljön a mérleg. A kétoldalú forgalom az idén mintegy 100 milliárd dollár értékű lehet, ami meglehetősen szerény volumen, hiszen Kínának az Egyesült Államokkal szemben csak az aktívuma meghaladja a 350 milliárdot. Putyinnak a dollár ellen irányuló felvetésére rímelt Hszi javaslata, miszerint Pekingnek és Moszkvának közös álláspontra kellene jutnia a protekcionizmus elutasításában, amivel egyértelműen Donald Trump amerikai elnök politikájával mennének szembe. Az orosz-kínai kapcsolatoknak azonban ma már nem csupán gazdasági és politikai, hanem valamelyes katonai vetülete is van. Oroszország a Keleti Gazdasági Fórummal egy időben, annak közvetlen földrajzi közelében, az orosz Távol-Kelet csendes-óceáni partvidékén – ahol az amuri partizánok szerint egyébként véget érnek a csaták – rendezte meg a posztszovjet korszak leghatalmasabb hadgyakorlatát. A Vosztok-2018-on 300 ezer katonát, ezer repülőgépet, helikoptereket és drónokat, 36 ezer páncélost és 80 hadihajót mozgattak meg. A manőverekben 3200 kínai, valamint nem ismert létszámú mongol katona is részt vett. Putyin a Cugol gyakorlótér harcálláspontjáról többek közt Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter, Sao Jüan-ming, a kínai vezérkari főnök helyettese és Ganszelem Lhagvaszuren mongol dandárparancsnok társaságában szemlélte meg a Vosztok-2018 „legaktívabb” szakaszát, majd orosz, kínai és mongol katonatiszteket tüntetett ki.
Az ma még elképzelhetetlen, hogy Japánt is meghívják egy ilyen közös katonai gyakorlatozásra, de ez nem jelenti azt, hogy Abe Sindzo japán miniszterelnöknek üres kézzel kellett volna távoznia Vlagyivosztokból. Putyin azt javasolta neki, hogy még az idén kössenek békeszerződést, „előfeltételek nélkül”. A Szovjetunió és Japán között ugyanis csupán fegyverszünettel zárta le a második világháborút: békét nem tudtak kötni, mert a Kuril-szigetek hovatartozása ügyében területi vitájuk van egymással. A négy szóban forgó szigetet a szovjetek megszállták, Japán azonban visszaköveteli. Most már csak az a kérdés, hogyan kell értelmezni a távol-keleti küzdősportok szellemében az „előfeltételek” Putyin által indítványozott mellőzését.
Frissítve: 2018.09.14 09:40

Az exit poll szerint Zelenszkij irgalmatlanul megverte Porosenkót az elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2019.04.21 19:53

Fotó: AFP/ GENYA SAVILOV
A humorista felmérések szerint háromszor annyi szavazatot kapott, mint a hivatalban lévő államfő.
Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját a vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés eredménye szerint. Az úgynevezett nemzeti felmérés előzetes - helyi idő szerint 18 órai - adatai alapján a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta. A nemzeti exit pollt a Demokratikus Kezdeményezések, a KMISZ és a Razumkov Központ nevű szociológiai intézetek végezték közösen. A végleges - az urnazáráskor készült - exit poll-eredményeket este tíz órakor teszik közzé.      Petro Porosenko az exit poll ismertetése után elismerte vereségét. Újságírók előtt azt ígérte, hogy már most telefonál Zelenszkijnek, és gratulál neki. "Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom" - jelentette ki.  Zelenszkij a Facebookon élő videókapcsolással a stábjából köszönetet mondott elsősorban édesanyjának, feleségének, gyerekeinek és minden családtagjának, majd csapatának, stábjának, minden egyes szakértőnek, jogásznak, önkéntesnek, megfigyelőnek és call-centeresnek. Külön kifejezte háláját "Okszanának és Ljubának, akik a fentebb felsoroltak után takarítottak". Kiemelten megköszönte a támogatást Kvartal-95 elnevezésű humorcsapata tagjainak. "Köszönöm a rendfenntartóknak a becsülettel végzett munkájukat, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), hogy jó állapotban megőriztek, köszönöm minden katonának és önkéntesnek, hogy védik Ukrajnát. Köszönet az újságíróknak, minden ukránnak, aki engem támogatott, és azoknak, akik másként választottak. Köszönet minden ukránnak, bárhol is legyenek most. Ígérem, hogy sohasem hagyok cserben senkit sem" - jelentette ki, majd a többi volt szovjet állam lakóihoz fordult: "Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek" - tette hozzá.  Az eredménytől függetlenül, Ukrajna külpolitikájának legfontosabb elemei változatlanok maradnak: az ország továbbra is az euroatlanti integráció elkötelezett híve marad, mindkét jelölt véget akar vetni a keleti régiókban folyó harcoknak, és természetesen kiáll hazája szuverenitása, területi épsége mellett. E tekintetben különbségek csak a hangsúlyokban mutatkoznak. Zelenszkij viszont egy sor területen radikális fordulatot ígért.
Témák
Ukrajna
Frissítve: 2019.04.21 21:07

Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket a pápa húsvéti beszédében

Publikálás dátuma
2019.04.21 18:42

Fotó: NurPhoto/ Massimo Valicchia
A fegyverek elhallgattatását sürgette a világban.
Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket Ferenc pápa húsvét vasárnap a vatikáni Szent Péter téren mondott beszédében, amelyben a szigetország keresztény közösségét, az áldozatok családjait és a sebesülteket "szerető barátságáról" biztosította. A katolikus egyházfő a fegyverek elhallgattatását sürgette a világban, a harctereken éppúgy, mint a városok utcáin. Ferenc pápa szokás szerint a világ jelenleg is konfliktusok dúlta térségeit sorolta fel húsvéti üzenetében. Elsőként Szíriát említette, sürgetve, hogy találjanak politikai megoldást a régóta tartó háborúra a menekültek hazatérésének biztosításával. Líbiában az erőszak helyett a párbeszédet szorgalmazta, Ukrajnában a tartós béke megteremtését humanitárius segítség biztosításával. Az egyházfő húsvéti üzenete után Urbi et Orbi áldást osztott Róma városára és a világra. A pápa szavait 70 ezres tömeg hallgatta a Vatikánban. 
Szerző