Előfizetés

Gyilkos emberkísérletekkel vádolják az oroszok Tbiliszit és Washingtont

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.13. 18:55
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Amerikai katonaorvosok végeztek kísérleteket egy Tbiliszi melletti központban, ahol egy nap alatt 24-en is meghaltak – állítja az orosz kormány. A grúzok cáfolják az orosz vádat.
Hivatalos magyarázatot kér Moszkva Washingtontól egy Tbiliszi közelében működő mikrobiológiai laboratórium tevékenységéről, ahol halálos kimenetelű emberkísérleteket végezhettek – mondta csütörtökön Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.  A bejelentés előzménye előzménye – írja az MTI – , hogy Igor Giorgadze volt grúz belbiztonsági miniszter kedden sajtótájékoztatót tartott. Az egykori grúz vezető azt állította meg nem nevezett hazai barátaitól kapott "dokumentumoldalak százaira és ezreire” hivatkozva, hogy amerikai katonaorvosok, biológusok és magánvállalkozók titkos kísérleteket folytathattak a Richard Lugar (Közegészségügyi Kutatóközpont nevű laboratóriumban grúz állampolgárokon. 
Az exminiszter, szerda este szerepelt a Rosszija 1 televízió szerda esti vitaműsorában is, arra hívta fel Donald Trump amerikai elnököt, hogy indíttasson vizsgálatot a Georgiában Miheil Szaakasvili elnöksége alatt létesített laboratóriumban. Igor Giorgadze 1993 és 1995 között, Eduard Sevardnadze elnöksége alatt volt belbiztonsági tárcavezető.  Zaharova külügyi szóvivő erre reagálva mondta,, hogy az orosz külügyminisztérium magyarázatot kér az amerikai partnertárcától a Giorgadze által ismertetett új tényekre, amelyek az Egyesült Államok fegyveres erőinek a Georgia területén lévő mikrobiológiai laboratóriumába telepített kontingensének „nem ildomos” szerepéről tanúskodnak.
A dokumentumok szerint 2015 decemberében 30, a Lugar-központban kezelt ember halt meg hepatitis C májgyulladásban, közülük 24-en ugyanazon a napon. Ugyanezekre a forrásokra hivatkozva az exminiszter azt állította, hogy 2016 áprilisában 30-an, augusztusban pedig 13-an haltak meg úgy, hogy a halál okát a hivatalos iratokban ismeretlenként nevezték meg – állította Giorgadze, aki szerint a halálozások ügyében nem indult vizsgálat. Bár a volt miniszter állításait bizonyítékokkal nem erősítette meg, annyi tudható, hogy a Lugar-központ egyszerre dolgozik az amerikai Nemzeti Járványellenőrzési Központnak, és az amerikai védelmi minisztérium alá tartozó Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynökségnek (DTRA), amit tömegpusztító biológiai és nukleáris fegyverkezés elleni harc jegyében hoztak létre. A bázis pedig éppen a grúz belügyminisztérium különleges szolgálatainak székháza mellett kapott helyet.
A szóvivő emlékeztetett: Oroszország többször is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Pentagon orvosbiológiai laboratóriumokat telepít határainak közvetlen közelébe, kifogásolva, hogy a Tbiliszi elővárosában lévő Lugar-központban az amerikai hadsereg kutató alegysége működik. Grúzia a maga részéről alaptalannak minősítette az aggályokat, és azt közölte, hogy a laboratórium tudományos kutatómunkát végez. Oroszország a napokban másodjára fogalmaz meg különösen kemény vádakat az amerikai kormánnyal kapcsolatban: szerdán azt állították, hogy szíriai Idlíb tartományban terroristák készítenek elő kilenc megrendezett, de valódi gyermekáldozatokkal járó vegyi támadást, ami aztán beavatkozási alapot teremt Szíriában az Aszad-ellenes nyugati erők számára.

Tavasszal lehet utoljára óraátállítás Európában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.13. 12:13
Illusztráció
Fotó: Thinkstock
Közzétette az óraátállítás eltörlésével kapcsolatos javaslatát az Európai Bizottság. Magyarország választhat majd, hogy a tél vagy nyári időszámítást akarja-e véglegesíteni.
"Javaslatunk értelmében jövő évtől megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás gyakorlata" – fejtette ki Violeta Bulc, a közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos, írja a Portfolio. Az előkészületek előkészítésére pedig máris felkérték a tagállamokat és a vállalkozásokat - tette hozzá Bulc.
Az Európai Bizottság javaslata
  • megszünteti az egész Európai Unióra kiterjedő szezonális óraátállítást;
  • egyértelmű és gyors ütemtervet határoz meg a változások hatálybalépésére vonatkozóan;
  • a tagállamok közötti összehangolt koncepció biztosítása érdekében ösztönzi a nemzeti és európai szintű konzultációt.
Az Európai Bizottság javaslata hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé kerül elfogadásra. A zökkenőmentes áttérés érdekében a Bizottság javaslata alapján minden tagállamnak 2019 áprilisáig jeleznie kell, hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást választja-e.
A nyári időszámításra való utolsó kötelező átállásra 2019. március 31-én kerül sor.

Ezt követően a téli időszámításra való tartós átállást választó tagállamok 2019. október 27-én, vasárnap egy utolsó szezonális óraátállítást alkalmazhatnak. Ezen időpontot követően az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására – ha az EP és a Tanács elfogadja a javaslatot – nem lesz szükség.