Gyilkos emberkísérletekkel vádolják az oroszok Tbiliszit és Washingtont

Publikálás dátuma
2018.09.13 18:55
illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Amerikai katonaorvosok végeztek kísérleteket egy Tbiliszi melletti központban, ahol egy nap alatt 24-en is meghaltak – állítja az orosz kormány. A grúzok cáfolják az orosz vádat.
Hivatalos magyarázatot kér Moszkva Washingtontól egy Tbiliszi közelében működő mikrobiológiai laboratórium tevékenységéről, ahol halálos kimenetelű emberkísérleteket végezhettek – mondta csütörtökön Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.  A bejelentés előzménye előzménye – írja az MTI – , hogy Igor Giorgadze volt grúz belbiztonsági miniszter kedden sajtótájékoztatót tartott. Az egykori grúz vezető azt állította meg nem nevezett hazai barátaitól kapott "dokumentumoldalak százaira és ezreire” hivatkozva, hogy amerikai katonaorvosok, biológusok és magánvállalkozók titkos kísérleteket folytathattak a Richard Lugar (Közegészségügyi Kutatóközpont nevű laboratóriumban grúz állampolgárokon. 
Az exminiszter, szerda este szerepelt a Rosszija 1 televízió szerda esti vitaműsorában is, arra hívta fel Donald Trump amerikai elnököt, hogy indíttasson vizsgálatot a Georgiában Miheil Szaakasvili elnöksége alatt létesített laboratóriumban. Igor Giorgadze 1993 és 1995 között, Eduard Sevardnadze elnöksége alatt volt belbiztonsági tárcavezető.  Zaharova külügyi szóvivő erre reagálva mondta,, hogy az orosz külügyminisztérium magyarázatot kér az amerikai partnertárcától a Giorgadze által ismertetett új tényekre, amelyek az Egyesült Államok fegyveres erőinek a Georgia területén lévő mikrobiológiai laboratóriumába telepített kontingensének „nem ildomos” szerepéről tanúskodnak.
A dokumentumok szerint 2015 decemberében 30, a Lugar-központban kezelt ember halt meg hepatitis C májgyulladásban, közülük 24-en ugyanazon a napon. Ugyanezekre a forrásokra hivatkozva az exminiszter azt állította, hogy 2016 áprilisában 30-an, augusztusban pedig 13-an haltak meg úgy, hogy a halál okát a hivatalos iratokban ismeretlenként nevezték meg – állította Giorgadze, aki szerint a halálozások ügyében nem indult vizsgálat. Bár a volt miniszter állításait bizonyítékokkal nem erősítette meg, annyi tudható, hogy a Lugar-központ egyszerre dolgozik az amerikai Nemzeti Járványellenőrzési Központnak, és az amerikai védelmi minisztérium alá tartozó Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynökségnek (DTRA), amit tömegpusztító biológiai és nukleáris fegyverkezés elleni harc jegyében hoztak létre. A bázis pedig éppen a grúz belügyminisztérium különleges szolgálatainak székháza mellett kapott helyet.
A szóvivő emlékeztetett: Oroszország többször is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Pentagon orvosbiológiai laboratóriumokat telepít határainak közvetlen közelébe, kifogásolva, hogy a Tbiliszi elővárosában lévő Lugar-központban az amerikai hadsereg kutató alegysége működik. Grúzia a maga részéről alaptalannak minősítette az aggályokat, és azt közölte, hogy a laboratórium tudományos kutatómunkát végez. Oroszország a napokban másodjára fogalmaz meg különösen kemény vádakat az amerikai kormánnyal kapcsolatban: szerdán azt állították, hogy szíriai Idlíb tartományban terroristák készítenek elő kilenc megrendezett, de valódi gyermekáldozatokkal járó vegyi támadást, ami aztán beavatkozási alapot teremt Szíriában az Aszad-ellenes nyugati erők számára.
2018.09.13 18:55
Frissítve: 2018.09.13 22:03

Szlovák újságíró-gyilkosság: áttörést hozhat egy kőműves vallomása

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:44

Fotó: AFP/ Beata Zawrze
A rendőrség közzétett egy fantomképet egy férfiról, aki fontos tanú lehet a Kuciak-gyilkosság ügyében, és jelentkezett valki, aki felismerte őt.
Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát februárban agyonlőtték: a fiatal férfi halála előtt egy cikken dolgozott, amiben maffia-közeli olasz üzletembereknek a szlovák kormányhivatalig érő kapcsolati hálóját mutatta volna be. A kettős gyilkosság ügye Jan Ficó lemondásával járó belpolitikai válságot eredményezett.
A Speciális Ügyészség fantomképet tett közzé: a keresett férfiról azt mondta, információval rendelkezhet a gyilkosságról, és esetlegesen a személyekről, akik hozzájárultak annak elkövetéséhez - írja a Bumm.sk.
Néhány nappal a fantomkép közzététele után tanúvallomást tett egy nagymácsédi (Veľká Mača) férfi, aki felismerte a képet. A kihallgatása után a cas.sk portálnak nyilatkozó férfi szerint a volt kollégájáról van szó. A tanú a nyár folyamán ismerkedett meg a keresett férfival munkája során: augusztusig mindketten kőművesként dolgoztak, és a gyilkosság idején mindketten Nagymácsédon laktak, ahol az újságíró is élt.
A keresett férfi korábbi szomszédai azt nyilatkozták, utoljára két hete látták őt. Feltehetően Csehországba utazott.
2018.09.22 18:44

Több tízezer lengyel közalkalmazott tüntetett magasabb bérekért

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:17

Fotó: AFP PHOTO / AFP/ Wojtek RADWANSKI
A varsói megmozduláson 26 ezren vettek részt a hatóságok szerint.
Több ezren vettek részt szombaton a lengyel fővárosban, Varsóban tartott tüntetésen - írja a Reuters. A demonstrációt - melynek célja a magasabb fietések kiharcolása a közszférában - több jelentős szakszervezet szervezésével és részvételével zajlott
"Nem lehet fizetéstől fizetésig élni. Éheznek a gyerekeink"
- nyilatkozta Jan Guz, a félmilliós tagságú OPZZ vezetője. A 700 ezres tagságú NSZZ Solidarnosc szakszervezet pedig arra hívta fel a figyelmet: utoljára 2010-ben igazították az inflációhoz a béreket, így legalább 12 százalékos emelésre van szükség.
Bár rengeteg jóléti intézkedésre tett ígéretet megválasztása előtt a Jog és Igazság (PiS), ezek megvalósításában nem ér fel az elvárásokhoz a párt, mióta kormányra került. Pedig a régió egyik legnagyobb gazdasági növekedését mutatja Lengyelország. És ugyan a PiS megemelte már a pályakezdő tanárok, orvosok és rendőrök minimálbérét is,
így is 26 ezren vonultak az utcára
a négy héttel az önkormányzati választások előtt megrendezett demonstráción.
2018.09.22 18:17