„Ilyenkor anyádat hívd, ne a 112-t”- üzeni a rendőrség a fals telefonálóknak

Publikálás dátuma
2018.09.14. 11:34

Fotó: Varga György / MTI
A központi segélyhívó beüzemelésétől számítva több mint 16 millió fals hívás érkezett a diszpécserekhez. A rendőrség videóban üzent: ne foglalják feleslegesen a vonalat.
Négy éve üzemelték be itthon is a 112 nemzetközi segélyhívó számot, azóta pedig 16132391 téves hívás érkezett be a mentőt, tűzoltókat és a rendőrséget is értesítő központ diszpécsereihez: ez az összes hívás 75 százaléka. 
A rendőrség most groteszk kisvideóval jelezte, hogy mikor is nem kellene csip-csup ügyekkel zaklatni a központot, és mikor életbe vágóan fontos, hogy a bajba jutott személy elérje a 112 munkatársait.
 A mintegy 2 perces anyagban a Dumaszínházból is ismert színész, Janlovics Péter alakít halálos sérültet, aki fontoskodó, elromlott bojler, elfelejtett pin-kód miatt telefonáló alteregói miatt nem tud segítséget kérni a hívószámon. „Ilyenkor anyádat hívd, ne a 112-t” - ajánlja Janlovics, aztán ráhúzzák a hullazsák cipzárját.
Az ORFK emellett egy válogatást is közölt a segélyhívóra befutó, kiborító vagy szórakoztató fals hívásokból: volt aki egy fán ülő mókus miatt aggódott, más tűzoltókkal akarta lehozatni papucsát egy bódé tetejéről.
Szerző
Frissítve: 2018.09.14. 12:37

Torlódás az M1-esen: kamionok ütköztek Bicskénél

Publikálás dátuma
2018.09.14. 11:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A baleset a főváros felé vezető oldalon, a 39-es kilométerszelvénynél történt.
Az elsődleges adatok alapján eddig tisztázatlan okból két járműszerelvény ütközött - olvasható a rendőrség honlapján. Az egyik kamion gumiabroncsokat szállított, melyek a pályatesten szétszóródtak és a külső valamint a belső forgalmi sávot is elfoglalják. A forgalom rendőri irányítás mellet a leállósávon haladhat.
katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a balesetnél senki nem sérült meg.
Szerző

Láncfűrésszel rontott ikertestvérére egy férfi Gödön

Publikálás dátuma
2018.09.14. 09:36
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Közös építkezésen dolgoztak, ott szabadultak el az indulatok is: a támadó össze akarta kaszabolni testvérét.
Emberölési kísérlettel gyanúsítja a Pest Megyei Főügyészség azt a férfit, aki szeptember 11-én működő láncfűrésszel támadt ikertestvérére egy gödi építkezésen. A két testvér együtt dolgozott, konfliktusuk pedig akkor robbant ki, amikor a sértett hazaküldte rokonát pihenni. A gyanúsított erre felkapta a láncfűrészt, beindította, és csapkodni kezdett ikertestvére felé; az menekülőre fogta, de hátrálás közben elesett, a fűrész pedig a karját és hátát is könnyebben megsebezte.
A sértett ekkor mindkét kézzel megfogta a gépet – kezeit valamelyest védte vastag munkavédelmi kesztyűje – és behúzta rajta a féket. A motor köhögni kezdett, a sebesült férfi pedig elfutott, de testvére még így is üldözte őt egy darabig

– állítja a vádhatóság. A gyanúsított ezután visszament az építkezésre, az időközben riasztott rendőrök is ott fogták el. Az, hogy végül nem okozott súlyosabb, akár halálos sérüléseket, a főügyészség szerint csak áldozata védekezésén múlott. A hatóság indítványozta a támadó letartóztatását is, mivel szerintük okkal lehet tartani attól, hogy szabadon védekezve a tanúkat megfélemlítené, vagy újabb bűncselekményt követne el.
Szerző