„Ilyenkor anyádat hívd, ne a 112-t”- üzeni a rendőrség a fals telefonálóknak

Publikálás dátuma
2018.09.14 11:34

Fotó: MTI/ Varga György
A központi segélyhívó beüzemelésétől számítva több mint 16 millió fals hívás érkezett a diszpécserekhez. A rendőrség videóban üzent: ne foglalják feleslegesen a vonalat.
Négy éve üzemelték be itthon is a 112 nemzetközi segélyhívó számot, azóta pedig 16132391 téves hívás érkezett be a mentőt, tűzoltókat és a rendőrséget is értesítő központ diszpécsereihez: ez az összes hívás 75 százaléka. 
A rendőrség most groteszk kisvideóval jelezte, hogy mikor is nem kellene csip-csup ügyekkel zaklatni a központot, és mikor életbe vágóan fontos, hogy a bajba jutott személy elérje a 112 munkatársait.
 A mintegy 2 perces anyagban a Dumaszínházból is ismert színész, Janlovics Péter alakít halálos sérültet, aki fontoskodó, elromlott bojler, elfelejtett pin-kód miatt telefonáló alteregói miatt nem tud segítséget kérni a hívószámon. „Ilyenkor anyádat hívd, ne a 112-t” - ajánlja Janlovics, aztán ráhúzzák a hullazsák cipzárját.
Az ORFK emellett egy válogatást is közölt a segélyhívóra befutó, kiborító vagy szórakoztató fals hívásokból: volt aki egy fán ülő mókus miatt aggódott, más tűzoltókkal akarta lehozatni papucsát egy bódé tetejéről.
2018.09.14 11:34
Frissítve: 2018.09.14 12:37
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Emberi maradványokat talált egy kiránduló pár a Várpalota melletti erdőben

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:59

Fotó: /
A pár Valentin-nap alkalmából tett sétát a Bakonyban, azonban egyszer csak egy szétszakadt felsőruházatú holttestre lettek figyelmesek.
Emberi maradványokat talált egy pár a Veszprém megyei Várpalota és Öskü közötti erdőben, amikor Valentin nap alkalmából kirándulni indultak a Bakonyba - tudta meg egy olvasójától a veol.hu.

A portálnak a pár férfi tagja felidézte, romantikusnak szánt kirándulásra indultak, aminek rémálomszerű vége lett. Elmesélte, a gyerekeket február 14-én délután otthon hagyták, akikre a nagymama vigyázott, hogy Valentin nap alkalmából kiránduljanak kettesben a Bakonyban. Öskü és Várpalota között az erdőben, Bánta-pusztánál jártak, amikor egy piros és kék színű hátizsákra lettek figyelmesek, amit fehér színű hegymászó kötéllel két fa közé odakötöttek, és körülbelül tíz méterre egy ruhakupacot is megláttak.
"Ahogy közelebb indultam, láttam, hogy egy szétszakadt felsőruházatú tetem hevert ott, még az oldalbordáit is lehetett látni, borzalmas volt"
- idézte fel még mindig a történtek hatása alatt a férfi.
A látványról szólva elmondta, szanaszét hevert a földön egy kapucnis felső, az olajzöld színű kabát, a kékes nadrág, illetve a csontok: még a cipőben is csontok voltak. Azt nem lehet tudni, hogy férfi vagy nő lehetett-e az illető. A pár azonnal hívta a rendőrséget, és meg is várták, amíg a rendőrök kiérkeztek. A helyszínre siettek még a mentőszolgálat dolgozói, illetve a háziorvos, valamint a rendőrségi helyszínelők és a várpalotai járőrök is.

A haláleset körülményeit a várpalotai rendőrség egyelőre vizsgálja – közölte a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense.
2019.02.15 19:59