Weber: Magyarországon rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamot

Publikálás dátuma
2018.09.14. 15:04
Manfred Weber, Brüsszel "csendes ereje" - Fotó: AFP
A konzervatív Európai Néppárt frakcióvezetője ezzel magyarázta, hogy megszavazta a Sargentini-jelentést. Hiába tartozik ugyanahhoz a pártcsaládhoz, mint a Fidesz, az uniós alapértékekben nem ismer kompromisszumot.
Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló különjelentés megszavazására az Európai Parlamentben - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Le Soir című belga lapnak adott pénteki interjújában.
A Bajor Keresztényszociális Unióhoz tartozó Weber elmondta, azért szavazott igennel az úgynevezett Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most „más szintre” kell emelni a párbeszédet - idézi nyilatkozatát az MTI.
 "Európa a kompromisszumot jelenti" - fogalmazott. Weber ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az uniós alapértékek tekintetében nem lehet kompromisszumot kötni, ezért is szavazta meg a jelentést a néppárti képviselők többsége.
A frakcióvezető a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét és a civil szervezetekek magyarországi helyzetét említette fő indokkéntz, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon fennáll a veszélye a jogállamiság rendszerszintű sérülésének.
„Mi felelősséget vállaltunk, most a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak kell végre megoldania a kérdést" – közölte.A cikk szerint az Európai Parlament döntése politikailag és szimbolikusan is történelmi jelentőségű. Weber más kérdésekről is beszélt, és kiemelte, az uniós tagországoknak mielőbb megállapodásra kell jutniuk a migrációs helyzet kezeléséről, ugyanis a populista erők malmára hajthatja a vizet a jövő évi európai parlamenti választásokon, amennyiben ez nem sikerül. Mint mondta, erősíteni kell a határvédelmet, ki kell fejleszteni egyfajta szolidaritási mechanizmust, illetve segíteni kell a származási országokat a kiváltó okok megszüntetésében.
Szerző
Frissítve: 2018.09.14. 16:16
Fotó: Atilgan Ozdil / AFP

Elérte Florence az amerikai partokat

Négyes fokozatúról egyesre szelídült az Egyesült Államok keleti partjait ostromló vihar, de így is 150 kilométeres széllökésekkel bont háztetőt, okoz áradást.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.09.17. 11:11
A kezdeti négyes fokozatúról egyesre csökkent a Florence hurrikán ereje, de még mindig iszonyatos pusztításra képes
Fotó: Tom Copeland / MTI/AP
A hurrikán 150 kilométer/ órás sebességgel, csapadékot és tengervizet árasztva söpör végig Észak- és Dél-Karolina partjain
Fotó: Atilgan Ozdil / AFP/Anadolu Agency
Az érintett területeken már több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül
Fotó: Tom Copeland / MTI/AP
Egyes területeken egy lábnyi, vagyis több mint 31 centi csapadék hullott néhány óra leforgása alatt
Fotó: Atilgan Ozdil / AFP/Anadolu Agency
Florence fő veszélyforrása most pont abban rejlik, hogy áradásokat és hatalmas felhőszakadásokat okozhat
Fotó: Atilgan Ozdil / AFP/Anadolu Agency
A tengerszint alatti területeken és a folyópartokon élők lehetnek fokozott veszélyben
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
A kormányzó már csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a hurrikán gyengülése ellenére is veszélyes
Fotó: Atilgan Ozdil / AFP/Anadolu Agency
Felhívta a figyelmet, hogy aki az evakuálás ellenére sem távozott, annak nem sokára "nem lesz kinek telefonálnia"
Fotó: AFP/Anadolu Agency / AFP
A vihar nyolc-tíz méteres hullámokat korbácsolhat a tengerparton, az ottani házakat egészen a tetőig elöntheti az áradat
Fotó: ALEX EDELMAN / AFP
Az özönvízszerű esőzés szombatig folyamatos lehet
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Kitelepített család Conway egyik iskolájában
Fotó: ALEX EDELMAN / AFP
Charleston repterét 12-én zárták le, feltehetőleg egy hét, mire megnyithatják
Fotó: ALEX EDELMAN / AFP/NurPhoto
További áradások várhatók
Fotó: Atilgan Ozdil / AFP/Anadolu Agency
Bedeszkázott benzinkút, aki eddig nem hagyta el a lakóhelyét az már nem is tudja
Fotó: Michael Candelori / AFP/NurPhoto

Most derült ki: orosz ügynököket tartóztattak le Hollandiában

Publikálás dátuma
2018.09.14. 09:54

Fotó: RICHARD JUILLIART / AFP
Hollandiában két orosz ügynököt vettek őrizetbe, akik egy vegyi labor után akartak kémkedni. Az eset még tavasszal történt, ám csak most hozták nyilvánosságra.
Az ügynökök egy svájci labor után mutattak leplezetlen érdeklődést. Nem tartották fogva őket a németalföldi államban, hanem visszaküldték mindkettőjüket Oroszországba. Az esetről az osztrák Tages-Anzeiger és a holland NRC Handelsblad című lap számolt be meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A két lap szerint a spiezi laboratóriumról kívántak információkat gyűjteni. Az esetet különösen érdekessé teszi, hogy a svájci laborban egyfelől a feltételezett szíriai gáztámadásokat, másrészt a Szergej Szkripal kettős ügynökkel szembeni idegméreg támadást vizsgálták, vagyis olyan ügyeket, amelyekben Oroszország igencsak érintett. A svájci NDB hírszerzés szintén megerősítette az őrizetbe vétel tényét. A lapok információját azzal egészítette ki, hogy a két férfire Hágában lettek figyelmesek a holland hatóságok. Az NDB kommunikációs vezetője, Isabelle Graber azt közölte, hogy a svájci hírszerzés is aktívan részt vett a műveletben, a holland és a brit kollégákkal karöltve. Ezzel „törvénytelen akciót hajtottak végre a svájci infrastruktúra ellen”. A spiezi laboratórium kommunikációs vezetője ugyanakkor nem kommentálta a közléseket. Andreas Bucher kifejtette, csak annyit erősítenek meg, hogy a vegyi labor ellen hackertámadás indult. „Erre fel is voltunk készülve, egyetlen adat sem szivárgott ki” – hangoztatta. Az NRC Handelsblad úgy tudja, a két orosz ügynök kellő felszereltséggel rendelkezett ahhoz, hogy behatoljon a laboratórium számítógépes hálózatába. Hágában található a Vegyifegyver-tilalmi szervezet (OPCW) központja, amely intenzíven foglalkozott a Salisburyben történt eseményekkel. A brit városban támadták meg idegméreggel az azóta felépült Szergej Szkripalt és lányát. Moszkva szerint hazugság, hogy orosz ügynökök álltak volna a támadás mögött. Két férfit gyanúsítanak az esettel, akikkel csütörtökön interjút közölt az orosz média. Állításuk szerint csak turisták voltak. Theresa May brit kormányfő viszont azt közölte, hazugságokat közöltek. 
Szerző
Témák
kémkedés
Frissítve: 2018.09.14. 09:56