1429 hamis szakvéleményt állított ki, öt évet ülhet egy jászberényi orvos

Publikálás dátuma
2018.09.14 15:31
Illusztráció
Fotó: Thinkstock/
1,2 millió forint bírság megfizetésére is kötelezték a doktort, aki 85 vádlott-társával állt a bíróság elé. Költségvetési csalás, vesztegetés, közokirat-hamisítás is szerepel a bűnlajstromán.
Öt év börtönre és több mint egymillió forint pénzbüntetésre ítélt első fokon pénteken a Szolnoki Törvényszék egy ortopéd szakorvost - írja az MTI. Az orvos hivatali kötelezettségét megszegve ezernél több esetben állított ki az egészségkárosodás súlyos fokát és végleges voltát a valósággal ellentétesen tartalmazó elsőfokú ortopéd szakorvosi véleményt a hozzá fordulók, azaz további 85 vádlott részére.
A bíróság a korábban a jászberényi kórházban dolgozó doktort, az ügy elsőrendű vádlottját
  • 40 rendbeli bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás,
  • 7 rendbeli hivatali vesztegetés
  • és 1429 rendbeli közokirat-hamisítás
bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 1 millió 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, emellett a közügyektől 5, míg az orvosi foglalkozás gyakorlásától 10 évre eltiltotta. A jelenleg 78 éves orvos a nem jogerős ítélet szerint a börtönbüntetés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.
Az orvos 85 vádlott-társa a nem jogerős ítélet szerint az orvos által kiállított hamis szakvélemények felhasználásával jogosulatlanul jutott súlyos egészségkárosodott személyek után járó költségvetési támogatáshoz.
Az ügy másodrendű vádlottját - aki amellett, hogy az orvos által kiállított valótlan tartalmú szakvélemény felhasználásával maga is jogosulatlanul vett fel költségvetési támogatást, "ügyfeleket" is hozott az orvosnak - 15 rendbeli, részben bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás és 66 rendbeli felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől a bíróság.
A többi vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, pénzbüntetést vagy megrovást szabtak ki. Az ítélet nem jogerős. Az ügyész 3 napot kért annak eldöntésére, hogy kíván-e fellebbezni. Az ítélethirdetésen jelenlévő vádlottak többsége azonban fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.
2018.09.14 15:31

Huszonöt évet is kaphat a turistákat megkéselő budapesti férfi

Publikálás dátuma
2018.09.25 11:16
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.
Késsel súlyosan megsebesített két amerikai turistát egy férfi azért, hogy megtartsa a tőlük elvett pénzt. Nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölési kísérlet a vád vele szemben – derül ki az ügyészség közleményéből. A vádirat szerint a vádlott – egy 26 éves budapesti férfi – még 2016. szeptemberében hajnalban, a VI. kerületi Mozsár utcában lépett oda a két férfihoz, akik egy szórakozóhelyről tartottak a szállodájuk felé, ittas állapotban. A vádlott megállította a külföldi férfiakat, és kábítószert ajánlott fel nekik megvásárlásra úgy, hogy valójában nem volt nála tiltott szer – a célja az volt, hogy a sértettek pénzét megszerezze. Az egyik férfi elővett a zsebéből körülbelül 50 dollárt, amit a vádlott egy hirtelen mozdulattal kikapott a kezéből, majd futásnak eredt. A két férfi a vádlott után futott, akit utol is értek, majd – a kabátját megragadva – az eltulajdonított pénz visszaadását követelték tőle. A vádlott ekkor elővett egy kést, és azzal mindkét sértettet többször, több helyen (fej-, illetve nyaktájékon, valamint mellkason) megszúrta. A bántalmazást követően a vádlott elmenekült a helyszínről. A férfiak eljutottak a szállásukra, ahol a szálloda recepciósának segítségével mentőt hívtak. Az ügyészség azt írja, a bántalmazás – a szúrások erejét, valamint a támadott testtájékokat is figyelembe véve – mindkét sértett esetében reális eséllyel okozhatott volna életveszélyes vagy halálos kimenetelű sérülést. A Fővárosi Főügyészség a visszaeső elkövetőnek minősülő férfit nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja, mely bűncselekmény büntetési tételének felső határa 25 évig terjedő fegyházbüntetés. A rendőrség korábban egy videót is közzétett a férfi elfogásáról:
2018.09.25 11:16

Halálra verte apját egy hódmezővásárhelyi férfi

Publikálás dátuma
2018.09.25 10:01

Fotó: police.hu/
Tettlegességig fajult egy családi vita, a feltételezett elkövetőt a nyomozók őrizetbe vették.
Dulakodás során ököllel többször arcon ütötte apját egy helybeli férfi hétfőn Hódmezővásárhelyen, a sértett a kórházban belehalt sérüléseibe – írja a police.hu. A rendőrség közlése szerint egy családi vita fajult tettlegességig: az apa egy nagyméretű, üstkavaró lapáttal fejbe ütötte fiát, aki ezt ököllel viszonozta. A két-három ütés erejétől az apa eszméletét vesztette. A férfit fejsérülésekkel a mentőszolgálat kórházba szállította, ahol csaknem egy óra múlva belehalt sérüléseibe.    A kiérkező rendőrök a helyszínen elfogták és előállították a 45 éves férfit, ellene halált okozó testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Gyanúsítotti kihallgatása során beismerte a bűncselekmény elkövetését. A nyomozók a feltételezett elkövetőt őrizetbe vették, majd az ügyészségen előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. 
2018.09.25 10:01
Frissítve: 2018.09.25 10:01