Gázrobbanás történt legalább 70 bostoni házban (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.14 16:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Többen Armageddont emlegettek, 25-nél többen sérültek meg és egy ember meghalt. Még nem tudták felmérni a keletkezett kár mértékét, jelenleg áram sincs az érintett városrészeken.
Gázrobbanások sorozata történt és több mint hetven házban tört ki tűz Boston három északi városrészében csütörtök délután. Többen Armageddont emlegettek, a lángoktól és a füsttől nem lehetett látni az eget, de késő éjszakára már az összes tüzet eloltották.
Amikor az egyik ház felrobbant és kéménye a összedőlt, a lehulló törmelékek megsebesítettek egy autóban ülő 18 éves fiút, Leonel Rondont, akit kórházba szállítottak, ahol később meghalt. Egy lakó, Ra Nam elmondta, az ő házában a bojler gyulladt ki, és néhány perccel később hangos robbanást hallott a szomszéd házából, ahonnan hárman rohantak ki.
A tüzekben huszonöten megsérültek, közöttük két tűzoltó. A lángok miatt csütörtökön kétezer ember nem tudott hazatérni otthonába.
Pénteken mindhárom érintett városrészen zárva voltak az iskolák és állami hivatalok, a mentésben részt nem vevő dolgozókat pedig arra kérték, maradjanak otthon. A károk teljes mértékéről még nincs jelentés, a hatóságok szerint nincs még itt az ideje a felmérésnek.
Csütörtökön, mielőtt a tüzek kitörtek volna, a szolgáltató vállalat bejelentette, itt az ideje a vezeték felújításnak a területen, de azt jövő héten kezdték volna el. Massachusetts állam kormányzója, Charlie Baker felszólította a Columbia Gas vállalatot, hogy dolgozzanak ki átfogó biztonsági vizsgálati tervet.
Jelenleg a robbanások lehetséges okának azt tartják, hogy a vezetékben túlságosan nagy volt a nyomás.
A három városrészben technikusok járják a házakat, elzárják a gázcsapokat, amíg a lakók menedékhelyen várakoznak. Az elektromos energiát is lekapcsolták, ez 18 ezer fogyasztót érint.

Joe Biden bejelentette, hogy indul az amerikai elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2019.04.25 13:56

Fotó: AFP
A 76 éves politikus 19 másik demokrata mellett pályázik az elnökjelöltségre.
Hónapokkal azt követően, hogy először beszélt ennek lehetőségéről, Joe Biden csütörtökön egy videóüzenetben bejelentette: indul a 2020-as amerikai elnökválasztáson – derül ki a CNN cikkéből. Obama egykori alelnöke „a nemzet lelkéért való küzdelemként” jellemezte az elnökválasztást. Úgy fogalmazott: „alapvető értékeink, a világban betöltött szerepünk, a demokráciánk, minden, ami Amerikát Amerikává tette, kockán forog”.

Francia hadihajóval kötekedett Kína Tajvannál

Publikálás dátuma
2019.04.25 13:39
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Feltartóztatott egy francia hajót a kínai haditengerészet a Tajvani-szorosban, mivel az nem kért engedélyt Kínától a hajózásra. Csakhogy Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van.
A kínai haditengerészet hajói feltartóztattak egy francia hadihajót a Tajvani-szorosban április 7-én - közölte Zsen Kuo-csiang, a kínai honvédelmi minisztérium szóvivője csütörtökön. A francia hajó engedély nélkül lépett be Kína területi vizeire - hangsúlyozta a szóvivő arra utalva, hogy
Peking a saját területeként tekint az egyébként gyakorlatilag független Tajvanra, illetve hivatalos nevén a tajvani Kínai Köztársaságra.
A Tajvani-szoroson amerikai hadihajók szoktak demonstratív jelleggel áthaladni, miközben Peking is fokozott rendszerességgel küldi egységeit Tajvan közelébe. Legutóbb április közepén gyakorlatoztak kínai harci repülők és hadihajók a sziget közelében, mellyel kapcsolatban
Caj Jing-ven tajvani elnök úgy nyilatkozott: a tajvani hadsereg képes és elszánt arra, hogy megvédje magát.
Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, de Peking az "egy Kína elve" alapján saját területének tekinti. Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után, 2016-ban ismét fagyossá vált, miután Caj Jing-ven, a függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki viszont később elkötelezte magát a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett.