Az oroszok szerint nem volt gond a 3-as metró ajtajával

Publikálás dátuma
2018.09.17. 09:23

Fotó: Tóth Gergő / Népzsava
Szijjártó Péter Moszkvában tárgyal, ahol egyebek mellett terítékre került a metrószerelvények hibái miatt követelt kötbér is. Az orosz fél szerint a magyar metróalagutak okozták a problémát.
Orbán Viktor kedden Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyinnal, de a 444 úgy tudja, hétfőn Szijjártó Péter munkavacsorát kezdeményez Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Információik szerint az orosz fél előre jelezte, hogy Szijjártó és Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter, a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) társelnökének tárgyalásán fel fogják vetni az M3-as metró felújított szerelvényeinek kérdését. Az oroszok ugyanis nehezményezik a magyar fél által kiszabott kötbért, szerintük az jogtalan. Azt állítják, hogy
a szerelvények ajtóinak meghibásodása nem az orosz fél hibájából keletkezett, hanem amiatt, hogy a magyar metróalagutak egyenetlenségei miatt a túl érzékeny szenzorok téves jeleket kaptak, és azokat le kellett cseréni gyengébb minőségű szenzorokra.

Szergej Lavrov és Szijjártó Péter
Fotó: Kurucz Árpád / AFP
Szerző
Frissítve: 2018.09.17. 10:03

Káosz a kukaholdingnál: a könyvvizsgálók nem adják nevüket a beszámolóhoz

Publikálás dátuma
2018.09.17. 09:05

Fotó: SZALMÁS PÉTER
Az állami cégnek még mindig nincs elfogadott mérlege a múlt évről. Valójában nem is tudják megmondani, hogy valójában mekkora a hiány.
A kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél áll a bál: a Magyar Villamos Művek Zrt.-hez hasonlóan a könyvvizsgálók ennél az állami cégnél sem hajlandók a nevüket adni a vállalat éves beszámolójához – tudta meg a 24.hu. A portál azt írja, hogy bár az NHKV-nál a cikk írásakor nem utalt nyom arra, hogy az állami társaság szakított a könyvvizsgáló MOORE STEPHENS Kft.-vel, voltak személyi változások a legutóbbi, július végi bejegyzések alapján, de alighanem más okból. Törölték Weingartner Balázs Józsefet, aki az alapítástól fogva igazgatósági elnöke volt a kukaholdingnak, ám több szinttel feljebb lépett, ő lett az új kormány innovációs minisztériumában a fenntarthatóságért felelős államtitkár, és ebből a pozícióból felügyelheti volt cégét. Mint írják, nem egyszerűen többmilliárdos a hiány, de nem is tudják megmondani, hogy valójában mennyi – a portál információi szerint 7 és 15 milliárd forint között több szám is szóba jöhet. A kukaholdingnál 110 milliárd forint a tervezett éves forgalom, ez azonban nem tud összejönni, mert két évvel az indulás után még mindig nem működik rendesen a rendszer legfontosabb eleme, a számlázást bonyolító szoftver. A rendszerproblémák miatt még most is vannak 2017 első félévéből származó elmaradások, néha százezres tételekben mennek ki hibás számlák, és az ügyfélszolgálat nem tudja megmondani a reklamáló kukatulajoknak, hogy mennyi az aktuális számlaállásuk. A portál forrásai szerint jelenleg 45-50 milliárd forint az indulás óta beletolt külső forrás, amit kétséges, hogy valaha vissza tud fizetni. A rendszer működését két év alatt sem sikerült megbízhatóvá tenni, annak ellenére sem, hogy közben további százmilliókat költöttek rá, és a költségek megközelítették vagy már túl is lépték az egymilliárd forintos határt – teszik hozzá. A portál nem kapott egyenes választ a nemzeti kukaholdingtól, a mérlegbeadás idején tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) pedig nem is reagált arra a kérdésre, hogy tényleg a több milliárdos vitatott tétel miatt akadt-e el a mérlegbeszámoló elfogadása.
„A korábbi és az új tulajdonosi joggyakorló közötti átadás-átvétel folyamatban van, annak lezárását követően történik meg a beszámoló elfogadása”

– közölte Sőtér Dávid, az NHKV szóvivője.

Szerző
Témák
kukaholding NHKV
Frissítve: 2018.09.17. 09:15

324,92 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.17. 07:52
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a hétvégén a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a péntek esti 325,04 forint után hétfő reggel fél nyolckor kissé alacsonyabban, 324,92 forinton jegyezték. A dollár jegyzése ezzel szemben 279,04-ről 279,31 forintra emelkedett, a svájci franké pedig 288,76 forintról 288,58-ra csökkent.
Szerző
Témák
forint euró dollár
Frissítve: 2018.09.17. 07:53