Országgyűlés;otthonápolás;

2018-09-17 15:38:23

A parlamentben jártak az otthonápolók

Ígéreteikre és kötelességeikre emlékeztették a parlamenti képviselőket az Országgyűlés első őszi ülésnapján az otthonápolási díj emeléséért küzdő civilek.

Véget ért a nyári szabadság, ideje cselekedni - hívta fel az országgyűlési képviselők és a döntéshozók figyelmét Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke hétfőn a parlamentben. Az Egyesület – más civil szervezetekkel karöltve – egész pontosan 1749 napja küzd azért, hogy az otthonápolást ismerjék el foglalkoztatási jogviszonyként és legalább a minimálbér járjon érte. Ez időközben annyival egészült ki, hogy az otthonápolás minden kategóriájában azonnali, 50 ezer forintos emelést is szükségesnek tartanak. 

Csordás Anett emlékeztetett: az otthonápolás 24 órás műszak, az otthonápolók többsége egyetlen nap szabadságot sem tud kivenni, még nyáron sem. Elmondta azt is, a kormánypárti képviselők és döntéshozók szavakban ugyan mellettük vannak, azt is megígérték, ősszel az első dolguk lesz az otthonápolók ügyének rendezése. A belengetett reformokról azonban nincs hír, s bár történtek egyeztetések, a civileket azokra nem hívták meg. 

Ma Magyarországon az, aki súlyosan beteg hozzátartozóját otthon ápolja napi 24 órában az év 365 napján, a legmagasabb kategóriában is csak 52 800 forintot kap (több tízezren, bár szintén éjjel-nappal gondoznak, még ennél is kevesebbet), és tevékenysége nem számít foglalkoztatási jogviszonynak, így a gondozót ez a helyzet rendkívül kiszolgáltatottá teszi. Ehhez képest például Szlovákiában egy tartós beteget otthon ápoló személy 370 Eurót (120 ezer Forint), a többet ápoló 490 Eurót (160 ezer Forint) kap idén júliustól. 

A civilek levelet is írtak Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének, Rétvári Bencének, az EMMI parlamenti államtitkárának, Fülöp Atillának, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjének, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek. "Reméljük, a kormány betartja az ígéretét, és a rendszerváltás utáni magyar kormányok adósságát törlesztve végre rendezi az otthonápolók ügyét. Kérjük, ne hagyja, hogy ez a pillanat tovább tolódjon, mert naponta roppannak bele a gondozás terheibe azok, akik megalázó segélyből ápolják súlyosan beteg hozzátartozójukat!" - olvasható a levélben, amit ellenzéki képviselők segítségével az Országgyűlés valamennyi tagjának is eljuttattak. 

A hétfői ülésnapon 22 ellenzéki képviselő apró gesztussal fejezte ki szolidaritását: "Az otthonápolás munka!" feliratú pólókat viseltek. A jobbikos képviselők egy fehér karszalag viselésével csatlakoztak az akcióhoz. Csordás Anett bejelentette: ha rövid időn belül nem történik előrelépés, szeptember 28-án újra az utcán fognak demonstrálni az otthonápolókért. Az aHAng platformon petíciót is indítottak, amit már 41 ezren írtak alá.