Meleg, nyárias időt hoz a kedd

Publikálás dátuma
2018.09.17. 15:52

Fotó: Shutterstock
Szombaton viszont markáns hidegfront érkezik, mely meghozhatja az őszi időjárást.
Kedden is magasnyomás alakítja időjárásunkat. Száraz, napos időre számíthatunk, a hőmérséklet csúcsértéke nyárias magasságokban alakul  – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. A délkeleti szél elsősorban a Dunántúlon élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 14 fok között alakul, a Balaton parton enyhébb, az Északi-középhegység völgyeiben, a Nyírségben viszont hűvösebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között várható.
Szerdán általában derült vagy gyengén fátyolfelhős, száraz idő lesz, a Nyugat-Dunántúl fölé sodródhat be délután esetleg több felhő, és csak néhol élénkül meg a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul.
Csütörtökön ugyancsak derült vagy gyengén felhős, száraz időre számíthatunk, és mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható.
Pénteken túlnyomóan derült, száraz idő lesz, csak késő délután, este nyugaton kezdődhet meg a felhőzet megnövekedése. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 30 fok között várható. Szombaton előre láthatólag egy markáns hidegfront érkezik majd, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben, ugyanis ez után a front után sem fordul csapadékosra az idő.  Az előrejelzés szerint a nap folyamán az északnyugat, észak felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, délkeleten, délen viszont még több órára kisüt a nap. Több helyen – az ország déli, délkeleti felén inkább csak késő délutántól – valószínű eső, zápor. Az északira, északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között várható. A hőmérséklet északnyugaton napközben alig változik, 15 és 19 fok között valószínű, míg délkelet felé haladva egyre melegebb lesz, az Alföld déli részén délután 27, 29 fok ígérkezik. 
Vasárnap észak felől csökken a felhőzet, és gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Éjjel még több helyen, délelőtt már csak néhol valószínű zápor. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű. 
Szerző

Túlterheléses támadás érte a kormány honlapját

Publikálás dátuma
2018.09.17. 15:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Három hullámban érkeztek a DdoS-támadások, és nem hazai címekről – írta a Belügyminisztérium.
Összehangolt túlterheléses támadássorozat érte vasárnap este a kormany.hu honlapot: DDoS-os támadások este kilenc és fél tizenegy között, egymást fedő hullámokban történtek, külföldi IP-címekről – írta MTI-nek eljuttatott közleményében a belügyi tárca.
Az UDP- protokollon indított támadásokat állítólag sikeresen hárította minisztérium tavaly vásárolt és beüzemelt DdoS védelmi rendszere, és nem is állt le a kormany.hu sem.
A DDoS-támadások lényege, hogy a támadók a kiszemelt honlapot vagy hálózatot óriási adatforgalom generálásával bénítják le, ehhez pedig a hackerek zombigépek, titokban vírussal megfertőzött gépek százezreit is bevethetik.
Szerző

A parlamentben jártak az otthonápolók

Publikálás dátuma
2018.09.17. 15:38

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ígéreteikre és kötelességeikre emlékeztették a parlamenti képviselőket az Országgyűlés első őszi ülésnapján az otthonápolási díj emeléséért küzdő civilek.
Véget ért a nyári szabadság, ideje cselekedni - hívta fel az országgyűlési képviselők és a döntéshozók figyelmét Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke hétfőn a parlamentben. Az Egyesület – más civil szervezetekkel karöltve – egész pontosan 1749 napja küzd azért, hogy az otthonápolást ismerjék el foglalkoztatási jogviszonyként és legalább a minimálbér járjon érte. Ez időközben annyival egészült ki, hogy az otthonápolás minden kategóriájában azonnali, 50 ezer forintos emelést is szükségesnek tartanak.  Csordás Anett emlékeztetett: az otthonápolás 24 órás műszak, az otthonápolók többsége egyetlen nap szabadságot sem tud kivenni, még nyáron sem. Elmondta azt is, a kormánypárti képviselők és döntéshozók szavakban ugyan mellettük vannak, azt is megígérték, ősszel az első dolguk lesz az otthonápolók ügyének rendezése. A belengetett reformokról azonban nincs hír, s bár történtek egyeztetések, a civileket azokra nem hívták meg.  Ma Magyarországon az, aki súlyosan beteg hozzátartozóját otthon ápolja napi 24 órában az év 365 napján, a legmagasabb kategóriában is csak 52 800 forintot kap (több tízezren, bár szintén éjjel-nappal gondoznak, még ennél is kevesebbet), és tevékenysége nem számít foglalkoztatási jogviszonynak, így a gondozót ez a helyzet rendkívül kiszolgáltatottá teszi. Ehhez képest például Szlovákiában egy tartós beteget otthon ápoló személy 370 Eurót (120 ezer Forint), a többet ápoló 490 Eurót (160 ezer Forint) kap idén júliustól.  A civilek levelet is írtak Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének, Rétvári Bencének, az EMMI parlamenti államtitkárának, Fülöp Atillának, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjének, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek. "Reméljük, a kormány betartja az ígéretét, és a rendszerváltás utáni magyar kormányok adósságát törlesztve végre rendezi az otthonápolók ügyét. Kérjük, ne hagyja, hogy ez a pillanat tovább tolódjon, mert naponta roppannak bele a gondozás terheibe azok, akik megalázó segélyből ápolják súlyosan beteg hozzátartozójukat!" - olvasható a levélben, amit ellenzéki képviselők segítségével az Országgyűlés valamennyi tagjának is eljuttattak.  A hétfői ülésnapon 22 ellenzéki képviselő apró gesztussal fejezte ki szolidaritását: "Az otthonápolás munka!" feliratú pólókat viseltek. A jobbikos képviselők egy fehér karszalag viselésével csatlakoztak az akcióhoz. Csordás Anett bejelentette: ha rövid időn belül nem történik előrelépés, szeptember 28-án újra az utcán fognak demonstrálni az otthonápolókért. Az aHAng platformon petíciót is indítottak, amit már 41 ezren írtak alá. 
Szerző