Előfizetés

Túlterheléses támadás érte a kormány honlapját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.17. 15:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Három hullámban érkeztek a DdoS-támadások, és nem hazai címekről – írta a Belügyminisztérium.
Összehangolt túlterheléses támadássorozat érte vasárnap este a kormany.hu honlapot: DDoS-os támadások este kilenc és fél tizenegy között, egymást fedő hullámokban történtek, külföldi IP-címekről – írta MTI-nek eljuttatott közleményében a belügyi tárca.
Az UDP- protokollon indított támadásokat állítólag sikeresen hárította minisztérium tavaly vásárolt és beüzemelt DdoS védelmi rendszere, és nem is állt le a kormany.hu sem.
A DDoS-támadások lényege, hogy a támadók a kiszemelt honlapot vagy hálózatot óriási adatforgalom generálásával bénítják le, ehhez pedig a hackerek zombigépek, titokban vírussal megfertőzött gépek százezreit is bevethetik.

A parlamentben jártak az otthonápolók

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.09.17. 15:38

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ígéreteikre és kötelességeikre emlékeztették a parlamenti képviselőket az Országgyűlés első őszi ülésnapján az otthonápolási díj emeléséért küzdő civilek.
Véget ért a nyári szabadság, ideje cselekedni - hívta fel az országgyűlési képviselők és a döntéshozók figyelmét Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke hétfőn a parlamentben. Az Egyesület – más civil szervezetekkel karöltve – egész pontosan 1749 napja küzd azért, hogy az otthonápolást ismerjék el foglalkoztatási jogviszonyként és legalább a minimálbér járjon érte. Ez időközben annyival egészült ki, hogy az otthonápolás minden kategóriájában azonnali, 50 ezer forintos emelést is szükségesnek tartanak.  Csordás Anett emlékeztetett: az otthonápolás 24 órás műszak, az otthonápolók többsége egyetlen nap szabadságot sem tud kivenni, még nyáron sem. Elmondta azt is, a kormánypárti képviselők és döntéshozók szavakban ugyan mellettük vannak, azt is megígérték, ősszel az első dolguk lesz az otthonápolók ügyének rendezése. A belengetett reformokról azonban nincs hír, s bár történtek egyeztetések, a civileket azokra nem hívták meg.  Ma Magyarországon az, aki súlyosan beteg hozzátartozóját otthon ápolja napi 24 órában az év 365 napján, a legmagasabb kategóriában is csak 52 800 forintot kap (több tízezren, bár szintén éjjel-nappal gondoznak, még ennél is kevesebbet), és tevékenysége nem számít foglalkoztatási jogviszonynak, így a gondozót ez a helyzet rendkívül kiszolgáltatottá teszi. Ehhez képest például Szlovákiában egy tartós beteget otthon ápoló személy 370 Eurót (120 ezer Forint), a többet ápoló 490 Eurót (160 ezer Forint) kap idén júliustól.  A civilek levelet is írtak Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének, Rétvári Bencének, az EMMI parlamenti államtitkárának, Fülöp Atillának, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjének, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek. "Reméljük, a kormány betartja az ígéretét, és a rendszerváltás utáni magyar kormányok adósságát törlesztve végre rendezi az otthonápolók ügyét. Kérjük, ne hagyja, hogy ez a pillanat tovább tolódjon, mert naponta roppannak bele a gondozás terheibe azok, akik megalázó segélyből ápolják súlyosan beteg hozzátartozójukat!" - olvasható a levélben, amit ellenzéki képviselők segítségével az Országgyűlés valamennyi tagjának is eljuttattak.  A hétfői ülésnapon 22 ellenzéki képviselő apró gesztussal fejezte ki szolidaritását: "Az otthonápolás munka!" feliratú pólókat viseltek. A jobbikos képviselők egy fehér karszalag viselésével csatlakoztak az akcióhoz. Csordás Anett bejelentette: ha rövid időn belül nem történik előrelépés, szeptember 28-án újra az utcán fognak demonstrálni az otthonápolókért. Az aHAng platformon petíciót is indítottak, amit már 41 ezren írtak alá. 

Orbán ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarországot támadják Brüsszelből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.17. 13:41

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az európai politika, azon belül is a bevándorlás töltötte ki Orbán Viktor hétfői, napirend előtti felszólalásának. Gyurcsány diktátorozott és gazemberezett, Szabó Tímea árulózott.
Májusban európai parlamenti választás lesz, lejár az Európai Bizottság mandátuma, a jelenlegi európai elit távozik, és ennek épp itt az ideje – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt, miután hosszan sorolta kormányának eredményeit, és áttért az európai politikára, azon belül is főleg a bevándorlás kérdésére. A Juncker-féle Bizottság bűne Orbán szerint az, hogy nem tudta Európán belül tartani az Egyesült Királyságot és kívül tartani a migránsokat. A jövő legfontosabb kérdése a migráció lesz – mondta a kormányfő –, ennek megfelelően a politikai erők két táborra oszlanak: bevándorláspártiakra és bevándorlásellenesekre, ez felülírja a pártszimpátiát. A bevándorlásellenesek élén négy ország áll: Lengyelország, Olaszország, Ausztria és Magyarország. Ez a négy állam ezért folyamatos támadások alatt áll, támadják, bürokraták, bevándorláspárti államok, Soros-hálózat. A globális elit – fogalmazott Orbán – olyan szépen elgondolta az európai népességcserét, ennek állnak útjában a négyek. Elhangzott egy furcsa mondat is a miniszterelnök szájából: szerint ugyanis „Ausztriával szemben a politika tömeggravitációjának erejét vetik be”, de nem fejtette ki, hogy ez mit jelent.  
Orbán Viktor szerint ebbe a sorba, a bevándorláspártiak és bevándorlásellenesek küzdelmébe illeszkedik az EP jelentése is. A kormányfő úgy fogalmazott: gyermekded az a vita, hogy Magyarországról vagy a magyar kormányról szól-e a Sargentini-jelentés. „Olvassák el a címét: azt írták oda, Magyarországról, Magyarország ellen íródott” – mondta Orbán, aki szerint a szöveg egy „hazugsággyűjtemény”, amelyben abszurd állítások vannak, például a magyarországi antiszemitizmusról. „A modern antiszemitizmus éppen Brüsszelben található: onnan finanszírozzák az Izrael-ellenes akciókat, súlyos milliárdokkal” – támadt vissza a miniszterelnök.  A jelentés elfogadásának módja sérti az unió alapokmányát, fittyel hánynak a legelemibb jogállami elvekre is – mondta Orbán, aki bejelentette azt is, hogy a kormány jogi lépéseket tesz ellenük. 
A miniszterelnök ragaszkodik ahhoz a korábbi kijelentéséhez is, hogy Magyarországot azért támadják, mert a magyar emberek nemet mondta a bevándorlásra. Szerinte kvótaügyben már egyre többen osztják a magyar kormány álláspontját, ezért egyetlen megoldás maradt: el akarják venni Magyarországtól a határvédelem jogát. A kormányfő szerint üdvözlendő, hogy a kvóták helyett végre a határvédelemre fordítja az EU a tekintetét, és helyes, ha megerősítik a külső határokat, ahogy az is helyes, ha segítséget kapnak azok, akik nem elég erősek a határaik megvédéséhez. Az viszont nem helyes, ha Brüsszel akarja irányítani a határ védelmét. Orbán úgy fogalmazott: az 1944-es német, majd az 1945-ös szovjet megszállás után évtizedekig nem voltunk urai a sajt határainknak, nagy eredmény volt 1990-ben, hogy visszaszereztük a rendelkezést. A határt pedig jelenleg „nem csak profik, hanem hazafiak védik”, ez az a többlet, amit semmi pénzért nem lehet megvásárolni. A brüsszeli bürokraták számára a kerítés nem kerítés, hanem „kapu szárnyakkal” – mondta Orbán –, ők nem határőrséget, hanem portaszolgálatot akarnak, vagyis a kapukulcsot akarják megszerezni. A miniszterelnök tehát tovább folytatja a kommunikációs háborúját, amelyet az EU ellen a bevándorlás ügyére hivatkozva vív. Ennek legújabb fejezete a korábban általa is támogatott közös határőrizetről szól majd. 

Gyurcsány: Ön egy diktátor és gazember

Az ellenzéki frakcióvezetők közül elsőként Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke reagált. Szerinte tudathasadás, ha valaki „Napóleonnak, macskának vagy Magyarországnak képzeli magát”, és a kormányfő ebben a betegségben szenved. Orbán érvelése bárgyú – mondta , mikor arról beszél, hogy Magyarországot támadja a Sargentini-jelentés, hiszen abban semmilyen kritika nem szerepel az országra nézve, csak a kormánynak szól. Gyurcsány szerint hiába akarja Orbán úgy beállítani, hogy a migrációról szól a jelentés, hiszen abban sok más téma, a demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása is szerepel, amiről a kormányfő nem beszél. Gyurcsány szóba hozta a választási rendszert is, amely szerinte lehetne bármilyen, ha arról konszenzus lenne. Ez azonban hiányzik, az ellenzéket ellehetetlenítik. „Diktatúrát csinálnak. Ön pedig egy diktátor. Politikai értelemben egy gazember!” – zárta beszédét Gyurcsány.   Kövér László házelnök nem bírta ki, hogy ne kommentálja Gyurcsány hozzászólását: szerinte, ha a DK elnöke „a kezeltetésről beszélt, ingoványos talajra érkezett".

Gyöngyösi: Ipari méretű a korrupció

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője előbb méltatlankodott, hogy még mindig Gyurcsány Ferencet kell hallgatnia a parlamentben, majd arról beszélt: Sargentini ideológiai elfogultsága egyértelmű, abban számos hazugság szerepel és igazságtalan is, de számos kérdésben valós problémákat sorol fel. Azzal viszont, hogy a migráció is szerepel a jelentésben, az EP „mentőövet dobott” Orbánnak, amivel eltereli a figyelmet ezekről. Gyöngyösi szerint egyértelműen zajlik a jogállam felszámolása, a független intézmények és a média megszállása, feltöltése fideszes katonákkal, illetve „ipari méretű a korrupció”. Orbán ezzel együtt az EP-ben kapott egy kétharmadot, és közelebb jutott ahhoz, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból. 

Szabó: Orbán áruló!

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint a Sargentini-jelentés nem Magyarországról, hanem az Orbán-kormányról szól. Szabó nem érti, hogy miért hazaárulózza Orbán azokat, akik tiltakoznak az ellen, hogy a magyarok „Putyin alattvalói legyenek", Magyarországból pedig orosz gyarmat legyen. Az igazi áruló szerinte az, aki leszállította a tankötelezettség korhatárát 16 évre, és azok, akik kilopják az egészségügyből a pénzt. Szabó Tímea úgy fogamazott: „Miniszterelnök úr, ön támadja a magyar embereket, ön az áruló!”

Tóth: Orbán visszaeső jogsértő

Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint „súlyos, vaskos papír", a jelentés, amit az EP múlt héten elfogadott. Tóth azt mondta, Orbánnak, hogy „papírja van arról”, hogy visszaeső jogsértő. Szerinte Orbán nem Európa erős embere, hanem Európa páriája, aki a magyar népakarat ellen kormányoz. A magyar emberek ugyanis szerinte az európai értékekhez akar tartozni, erről népszavazáson döntöttek. A közös határőrizetről az MSZP-elnök azt mondta: Orbán összevissza beszél, hiszen három éve még elengedhetetlennek tartotta, amit most elutasít. Tóth ugyanakkor arról beszélt, hogy több mint négyezer pedagógus hiányzik, akik vagy külföldre mennek, vagy a magániskolákba. Emellett 1800 orvos hiányzik, a fiatalok elhagyják az országot, mert itt a legalacsonyabbak a bérek az EU-ban, a munkavállalók pedig ki vannak szolgáltatva. 

Keresztes: Álvita a migrációról

Keresztes László Lóránt, az LMP frissen megválasztott frakcióvezető szerint Orbán kampánybeszédet tartott. Szerinte nem igaz, hogy két oldal, a bevándorláspártiak és -ellenesek küzdenének egymás ellen, mivel erről még el sem indult a valódi vita. A valós kérdés az, hogy tud-e, akar-e cselekedni Európa migrációs ügyben. Orbán szerinte pedig nem abban érdekelt, hogy a migrációs krízis megoldódjon, hanem inkább „egy álvitával akarja elfedni a valóságot”. Keresztes megpróbálta megmagyarázni, hogy az LMP képviselője miért nem támogatta a Sargeninti-jelentést: szerinte ugyanis a kormány hibái miatt nem lehet elítélni az országot. 

Orbán értetlenkedik

Viszonválaszában Orbán azt mondta: egyszer sem használta az áruló szót, Szabó Tímea mégis azt állította, hogy ő erről beszélt volna. A kormányfő ismét kicsavarta a kivándorlásról szóló ellenzéki megszólalásokat, hogy „úgy beszélnek a külföldön dolgozókról, mintha valami rossz dolgot csinálnának”. Ez tévedés és rosszindulatú – mondta Orbán –, aki „határozottak kiáll azok mellett”, akik úgy döntenek, élnek a lehetőséggel és külföldön vállalnak munkát. A miniszterelnöknek az a benyomása, mintha elsikkadt volna az a tény, hogy a jelenleg is folyó vitákat öt hónapja „a derék magyar nép” eldöntötte, ezért kapott lehetőséget a Fidesz a politikája folytatására. „Ha nem akarnak bent ragadni a múltban, akkor esetleg kövessék az embereket, az sokat segít. Akkor talán azok a kérdések is napirendre kerülhetnek ebben a Házban, amelyek fontosak a magyar embereknek” – adott tanácsot az ellenzéknek Orbán Viktor, aki azt is kérte, ne szavazzanak soha Magyarország ellen.