Előfizetés

TAO-pénzből épült medence tette tönkre a szombathelyi úszóklubot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.18. 12:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
400 gyerek sportolt a klubban, aminek azért kellett megszűnnie, mert rajtuk hozták volna be a TAO-val és önkormányzati milliókkal megtolt vízilabdások új medencéjének árát.
TAO-pénzből bővítette a szombathelyi uszodát a helyi vízilabda klub, az AVUS, ám az üzemeltetést már nem vállalták, így az az igen nehéz helyzetbe került úszókra hárult - írja az Átlátszó
Bár Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője az avatáson azt mondta, hogy a modern kivitelezésnek hála az uszoda fenntartása olcsóbb lesz, mégsem lett az. Az új medencerész hiányt termelt, a hiányt pedig az úszókon próbálták meg behozni.
Az elsődleges szándék az volt, hogy az új medencerész a városhoz kerül, ez azonban a TAO szabályozás miatt végül kútba esett. Az üzemeltetés így az uszoda többi részét is üzemeltető megyei önkormányzati többségű Vasi Vízhez került, ami pedig a Vízmű SC-n próbálta behozni a hiányt. Ebbe a civil egyesületbe 400 gyerek járt sportolni naponta, és ennek színeiben lett tavaly ifjúsági világbajnok Barta Márton.
Június 9-től 250 forint helyett, 650 forintra emelték a sportolók jegyárait. Ezt pedig mindig meg kell váltaniuk, legyen szó edzésről, vagy akár versenyről. De az úszók ezen felül még a sáv használatért is fizetnek, ami szintén emelkedett. 1016 forint helyett 2200 forintot kell fizetniük alkalmanként. A TAO-s medence - amit egyébként kizárólag a vízilabdázók használhatnak - összességében közel 20 millió forintos többlet kiadást okozott az egyébként 45 millió forintos éves költségvetésből működő úszó egyesületnek. 13 ezerről 25 ezerre emelkedett a tagdíj.
Az önkormányzati közgyűlés elutasította, hogy pénzt adjanak az úszó egyesületnek, miközben a városvezetéssel jó kapcsolatot ápoló, és egyébként is TAO támogatott vízilabdások 20 millió forintot kaptak.
Végül az a megoldás született, hogy a Vízmű SC megszűnik, helyette pedig a Szombathelyi Sportiskolát bővíti az önkormányzat egy úszó szakosztállyal.

Mi alapján ítéljük meg a munkavállalókat?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.18. 12:01

Fotó: Shutterstock
Hiába csökkennek a nemek közötti társadalmi különbségek, az előítéletek egyes szituációkban még mindig előtérbe kerülnek. Az egyik leginkább szem előtt lévő különbség a vállalatok vezetői összetételében található.
Annak ellenére, hogy folyamatosan csökkennek a nemek közötti társadalmi különbségek, sajnos még mindig vannak olyan helyzetek, ahol az előítéletek nagy szerepet játszanak. Az egyik leginkább szem előtt lévő különbség a vállalatok vezetői összetételében található, a férfiak javára. Egy átfogó elemzésben 59 év kutatási adatait vizsgálták, így összesen több mint 19 000 résztvevő eredményei alapján több szempontból is érdekes összefüggésekre derült fény - írja a Ténygyár.    Az egyik nagyon fontos tanulsága a kutatásnak, hogy a társadalmi nyomás hatására nemenként elkülönülő személyiségbeli jellemzők közül a férfiaknak „jutnak” azok – például a határozottság –, amelyek könnyebben hozzájuttathatják őket egy-egy jobb pozícióhoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenképpen alkalmasak is a feladatra, éppen ezért fontos, hogy ne csak az előadásmódjuk, hanem sokkal inkább a szakmai kompetenciájuk alapján ítéljük meg a munkavállalókat. Itt jön a képbe egy másik alapvetőnek bizonyuló tényező, az idő. Az adatok szerint az adott közegben együtt töltött idő hossza elsimítja a nemek közötti különbségeket, ha a vezető megválasztására kerül sor. Ez vélhetően azért van így, mert minél több időt töltenek egymással az emberek, annál jobban megismerik a társaikat, így nagyobb súllyal esnek a latba a szakmai kompetenciák. Az együtt töltött idő ilyen erős hatása azért is érdekes, mert nem hogy a csoportok mérete, de még a korösszetétele sem befolyásolta ennyire az eredményeket. Ez azért lehet veszélyes, mert egy állásinterjú önmagában sokszor nem nyújt megfelelő alapot arra – nem feltétlenül csak a korlátozott idő miatt –, hogy pontos képet alkossunk az állásra jelentkező félről. 

Nem kaptak kedvezményt a fogyatékkal élők a veszprémi állatkertben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.18. 11:36

Fotó: Google Street View
Nem volt elég a hatósági igazolvány felmutatása. A teljes árú jegyeket nem tudtak kifizetni, így hazamentek.
Hiába utaztak a zalai kisvárosból a fogyatékkal élők Veszprémig, hogy bemehessenek az állatkertbe, ott nem engedték be őket kedvezményes belépővel, mert csak hatósági igazolványuk volt – írja a hvg.hu. Az értelmileg, és néhányan közülük mozgásukban is korlátozott fiatalok egynapos kirándulásra indultak, amelyet hetekig szerveztek. Mivel már évekkel korábban is jártak a Veszprémi Állatkertben, és akkor semmi akadály nem merült fel, most sem számítottak arra, hogy fennakadások lesznek már a belépésnél.   Kaizerné Köllis Mónika, a zalaszentgróti Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének vezetője a portálnak elmondta: nem volt elég, hogy voltak járókerettel, kerekesszékkel közlekedők, hiába volt mindenkinek fogyatékosságot igazoló hatósági igazolványa, nem engedték megvenni az olcsóbb jegyet.
„A kapunál szembesültünk azzal, hogy a kedvezményes belépőt csak akkor vásárolhattuk volna meg, ha valamely fogyatékkal élőket képviselő szervezetben tagsággal rendelkeznek az ellátottjaink”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy a hatósági igazolványokat a nyugdíjfolyósító, illetve az Államkincstár állítja ki fogyatékkal élők számára, amellyel a különböző ellátásra, támogatásra való jogosultságot tudják igazolni az érintettek.
„Fel sem tudjuk fogni, hogy ennél miért erősebb az, ha valamely érdekvédelmi szervezetnél tagsággal rendelkeznek. Ezt diszkriminatívnak gondoljuk a hatósági igazolvánnyal rendelkezők szempontjából”

– magyarázta.

Nincs egységes rendszer

Az állatkert honlapján valóban szerepel, hogy kik, milyen igazolványokkal vehetik igénybe a kedvezményeket. Itt van feltüntetve, hogy a fogyaték igazolására kiállított hatósági igazolvány a kedvezményre nem jogosít fel, csak akkor juthat be olcsóbban valaki az állatkertbe, ha valamely fogyatékosokat támogató szervezet tagja. A portállal értelmi sérültekkel, illetve mozgáskorlátozottak ellátásával foglalkozó intézmények is megerősítették, hogy a zalaszentgrótiak esete nem egyedi. Kiemelték, hogy nincs egységes rendszer, minden múzeum, állatkert önállóan dönthet, hogy kik kaphatnak és milyen feltételek mellett kedvezményeke. Kaizerné Köllis Mónika nem érti, hogy ott volt nála az intézményi pecsét, a vezetői igazolványa, a csoportból többen járókerettel vagy tolókocsival közlekedtek, mindenkinek ott volt a hatósági igazolványa, akkor miért nem lehetett legalább méltányosságot gyakorolni. 
„A születésüktől fogva fogyatékkal élők havi jövedelme éppen eléri a 36 ezer forintot. Miből fizettük volna ki a teljes árú jegyekre a pluszpénzt, ami összesen hatvanezer forint lett volna?”

– tette fel a kérdést.

Megkereste az igazgatót a veszprémi polgármester

A város polgármestere, Porga Gyula (Fidesz-KDNP) később közleményben közölte: az események megmutatták, hogy „a másokkal való kapcsolatainkban egy percre sem feledkezhetünk el az empátiáról, az emberséges hozzáállásról és a törődésről”. Amikor értesült az állatkertben történt incidensről, felhívta az igazgatót és tájékoztatta, hogy személyesen fogja meghívni a csoportot a Veszprémi Állatkertbe. „Bízom benne, hogy elfogadják meghívásomat és pozitív élményekkel gazdagodnak” – fogalmazott a polgármester.