Előfizetés

Az orosz Gérard Depardieu már török is lenne, nyilatkozta észak-koreai útja végén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.19. 14:32

Fotó: Gareth Cattermole / Getty Images
Nem elégszik meg orosz és algériai állampolgárságával Gérard Depardieu - a francia színész most még egy török dokumentumot is beszerezne. Mindezt az után nyilatkozta, hogy Kim Dzsong Unnal találkozott.
A nemrég még Észak-Koreában tartózkodó színész útlevélhalmozó terveiről Phenjanban beszélt egy török lapnak szeptember 17-én - írja az Euronews.
"Októberben látogatok Törökországba és akkor beszélni fogok Erdogannal is"

- idézte a lap a 69 éves Depardieu-t, aki barátaival járt Kim Dzsong Un-nál.
Depardieu évekkel ezelőtt visszaadta francia állampolgárságát. Az ellen tiltakozott ezzel, hogy az állam komolyabb anyagi felelősségvállalást vár el a tehetősektől, mint a szegényebb állampolgároktól. Ekkor kapta meg az orosz állampolgárságot - Vlagyimir Putyinnal állítólag kifejezetten jó viszonyt ápol. Az orosz állampolgárságon kívül azonban egy algériai útlevele is van még.

Balesetezett egy amerikai harckocsi Szlovákiában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.19. 14:18
M1 Abrams harckocsi - illusztráció
Fotó: Sergey Melkonov / Sputnik
Két katonát súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, harmadik társuk csak könnyebben sérült.
A lesti (Lešť) katonai körzetben tartott, Szlovák pajzs 2018 (Slovenský štít 2018) hadgyakorlat során szerda kora reggel balesetet szenvedett egy Abrams típusú amerikai tank - írja az Új Szó. Ketten súlyosan megsérültek, őket légi úton szállították kórházba. A harmadik katona könnyebb sebesülést szenvedett.
A folyamatban lévő vizsgálatra, illetve arra való tekintettel, hogy nem a Szlovák Fegyveres Erők tagjairól van szó, egyelőre több információt nem lehet tudni a történtekről.
A Slovak Shield 2018 egy nemzetközi hadgyakorlat, amely múlthét pénteken, szeptember 14-én kezdődött, és mintegy 1500 szlovák és külföldi katona vesz részt rajta.

Szexuális zaklatás miatt kapott új nevet egy gleccser az Antarktiszon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.19. 12:33
Illusztráció: Pixabay
Fotó: Pixabay
A #metoo mozgalom már az antarktiszi gleccserekre is hatással van.
A Marchant-gleccsert a múlt héten Matatauára nevezték át a David Marchant geológussal kapcsolatban felmerült zaklatás vádja miatt. A Mata Taua Peak közelében, a Royal Society Range-ben található jéghegy 1994-ben kapta a nevét - írta a Science.
"A Matataua egy maori szó, a jelentése: a cserkészek előtt felderítő"

- mondta Louis Yost, az átnevezésről döntő egyik szervezet ügyvezető titkára.

A korábbi névadó, David Marchant geológus ellen olyan vádak fogalmazódtak meg – amelyeket a Bostoni Egyetem igazoltnak talált – hogy ellenséges és bántó légkört teremtett a munkahelyén, különösen a nőkkel szemben. Húsz évvel ezelőtt pedig kifejezetten szexuálisan zaklatta egyik végzős hallgatóját, Jane Willenbringet – ő most úgy nyilatkozott, hogy meglepett és elégedett a névváltoztatás miatt.