egészségügy;elbocsátás;betegjog;kardiológiai intézet;

2018-09-20 20:55:30

Elbocsátott szívsebész - Már a Facebookig ér a Székely-ügy

A közösségi portálon szervezkednek a betegek dr. Székely László szívsebész elbocsátása ellen.

Facebook-csoportot alakítanak dr. Székely László betegei, akik úgy vélik ellátatlanok maradnak, miután tegnap váratlanul fölmondtak az országos kardiológiai intézetben a sebész főorvosnak.

Az orvos elbocsátásának oka, hogy félévvel ezelőtt egy betege műtétje alatt több olyan kollégája közreműködését kérte, akik nem voltak szerződésben az intézménnyel. Úgy tudjuk: a behívottak közül egy, a beavatkozás alatt szivárgó mellimplantátumot cserélte ki. A másik két orvos súlyos életveszélyes szövődmény elhárításában működött közre.

Székely László az a szívsebész, aki egy úgynevezett minimal invazív eljárással nagy műtéteket kis bemetszéssel végzi. Jelenleg ő az egyetlen orvosa az intézetnek, aki ezt a technikát használja.

Nehéz Mihályné tervezett operációja előestéjén, véletlenül, a műtéttel kapcsolatos felvilágosítás végén lévő orvosi stáblista fölolvasása után szembesült azzal, hogy másnap nem a főorvos, hanem valaki más operálná. És így a néhány centis bemetszés helyett, az egész mellkasát vágnák fel. Mindez annyira sokkolta az asszonyt, hogy távozott a kórházból.

„Azt, hittem ott kapok infarktus, ám hiába rohantam az igazgatóhoz, aki ugyan nagyon kedves, és együttérző, de hajthatatlan volt. Azt mondta: a főorvos olyan függelemsértést követett el, ami után kénytelen volt egy ilyen döntést hozni. Az asszony ezek után nem vállalta a műtétet. Egyelőre nem tudja, mi lesz vele, Nehéz Mihályné lapunknak azt mondta: kivár. Miután ápolnia kell a férjét, nem tudja vállalni a nagyobb vágással és hosszabb lábadozással járó műtétet.

A Népszava úgy értesült, hogy a főorvos elbocsátása miatt csúszik egy súlyos keringési elégtelenséggel küzdő beteg műszív beültetése is. A speciális beavatkozáshoz szükséges műtéti technológiát Székely László főorvos ismeri, ezért miután ő már szerda reggel óta nem kezelhet senki, az érintett betegnek meg kell várnia, míg egy hasonló fölkészültségű floridai orvos ideérkezik.

Atkári Győzőnek, szombatra lett volna műtét utáni kontrollvizsgálatra időpontja a főorvoshoz. Őt még senki nem értesítette, hogy ki veszi át a kezelését. Mint mondja: napközben sok betegtársa jelentkezett nála azzal, hogy mit tehetnének, hogyan lehetne a főorvos visszahelyezését elérni.

„Bármit megtennék azért, hogy gyógyíthasson, nekem az életemet mentette meg” – állítja Látó Marcell, középiskolai nyelvtanár. Sok helyen, több orvosnál is járt, leginkább azt javasolták neki: húzza minél tovább a műtétet, mert nem nagyon van megoldás a billentyű problémájára, mígnem az egyik orvosnő azt mondta: vagy Székely László főorvos, vagy senki nem segíthet rajta. Vasárnap fogadta, és gyorsan meg lett a műtét. Két hét lábadozás után ismét dolgozik, teljesen rendben van. A beavatkozásról annyit tud, hogy 88 percig, amíg a főorvos a régi rossz szívbillentyűjét újra szabta, addig egy gép tartotta életben. Azóta viszont egészségesnek érzi magát, ellenben „nem érti, miért kell a még itt lévő jó orvosokat elüldözni innen.”

A főigazgató, dr. Andréka Péter lapunk kérdésére küldött írásos válaszában az elbocsátással kapcsolatban azt írta: sajnálattal ugyan, de egy súlyos jogi-etikai vétség miatt volt kénytelen Székely László főorvost felmenteni a munkavégzés alól. A döntésében egy teljes szakértői és jogi apparátus segítette.

Mint írta: „A betegutak teljes és tudatos összekeverése, vagyis az államilag finanszírozott szívműtét és a privát plasztikai műtét egy időben történő elvégzése nem engedélyezhető. A betegutak teljes és tudatos összekeverése, vagyis az államilag finanszírozott szívműtét és a privát plasztikai műtét egy időben történő elvégzése nem engedélyezhető. A hatályos jogi és etikai szabályokat még a legkiválóbb szakembereknek is be kell tartaniuk, jóérzésű és felelősségteljes orvosként nem hozhatnak betegeik nélkül döntéseket az ő életüket befolyásoló kérdésekben. Ezen túl a dokumentációs rend szigorú megsértése azzal, hogy egy szívműtét alatti nem sürgős, ismeretlen típusú és forrású implantátummal egy jogtalanul elvégzett emlőplasztikai beavatkozás kerül tudatosan elrejtésre, súlyosbította a történetet.”

A főigazgató válasza szerint: ez a döntés ugyan nagyon nehéz mindkét félnek, de a betegellátás minőségét és folyamatosságát nem veszélyezteti, a várólistákat nem befolyásolja.