Közel 100-an fulladtak vízbe, mikor felborult egy tanzániai komp

Publikálás dátuma
2018.09.21. 10:04
Tanzániai kikötő - a kép illusztráció
Fotó: Jean Daniel Sudres / Aurimages / JEAN DANIEL SUDRES / Aurimages
A csütörtök délutáni baleset áldozatai közül eddig 86-ot találtak meg.
Felborult csütörtök délután egy komp Tanzániában - írja a Reuters. A hajón több százan utaztak, és a baleset után rengetegen eltűntek.
Péntekre újabb tucatnyi áldozat testét emelték ki a vízből a hatóságok, ezzel már 86-ra emelkedett azok száma, akik biztosan nem élték túl a tragédiát.
Szerző

Megtisztítják Szlovákiát az újraéledő szélsőségesektől

Publikálás dátuma
2018.09.21. 10:00
Több demonstráción is elítélték az újnácikat Szlovákiában
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Szlovákia egykoron legszélsőségesebb pártja tette meg az első konkrét lépést az egyre nagyobb teret hódító új neonáci párt ellen. A parlamenti pártoknak kell most dönteniük.
Amikor Marian Kotleba a 2013-as önkormányzati választáson rendkívül jól szerepelt Besztercebányán, Robert Fico miniszterelnök a neonáci veszély miatt aggódó hangokra azt válaszolta, hogy Kotleba a jobboldal problémája. Azóta viszont egész Szlovákia valós problémájává nőtte ki magát. A besztercebányai szélsőjobboldali vezető pártja, a Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) 8,04 százalékos támogatottsággal 2016-ban bejutott a parlamentbe. Összesen 14 mandátumot szerzett, ezzel a nyolcpártivá bővült pozsonyi törvényhozás ötödik legnagyobb ereje lett, egyetlen mandátummal maradt le az időközben jobbközéppé szelídült Szlovák Nemzeti Párttól (SNS). A nyíltan neonáci párt mára (a június végi felmérések szerint) tovább erősödött és harmadik politikai erővé vált, 11,1 százalékos támogatottsággal, megelőzve Jan Slota egykori, jelenleg Andrej Danko vezette jobbközép SNS-t is.  A Robert Fico szociáldemokrata Smerjével, illetve Bugár Béla Híd-Most-jával együtt kormányzó Danko már a nyáron jelezte, „antifasiszta intézkedéseket” fog kezdeményezni a neonácizmus terjedésének megállítására. Egyáltalán nem burkolt célja Marian Kotleba és pártja kiiktatása a szlovák politikai életből. Tervéhez a média segítségét kérte. A neonáci párt létezését Szlovákia nagy problémájának nevezte a házelnök, jelezve, ő maga is szégyenkezik emiatt. „Eljön az ideje, amikor Szlovákiának módosítania kell a Büntető Törvénykönyvet. Háború indult ön ellen, Kotleba úr, olyan háború, amelyet Ján Slota ellen is folytattam. Ha továbbra is a parlament elnöke leszek, nem fogok tovább szégyenkezni ön miatt külföldön” – idézte Danko július végén, a kezdeményezést ismertető sajtótájékoztatóján elhangzott szavait a parameter.sk.  

Kotleba ideológiája

A Mi Szlovákiánk – Néppárt ideológiája az antikommunizmus, a cigányellenesség, az iszlámellenesség, a magyarellenesség, az euroszkepticizmus és a populizmus egyvelege. Ellenzi a bevándorlást, a kivándorlást egyaránt, hangosan fellép az azonos neműek házassága, illetve örökbefogadási lehetőségük ellen. Kotleba példaképe Jozef Tisó, a Hitler által létrehozott szlovák bábállam vezetője.  

Danko házelnök szeptember 19-én a parlament elé is terjesztette az antiszemitizmus meghatározásáról szóló javaslatát. A parlament sajtóosztálya bejelentette, a kezdeményezésről októberben tárgyal a pozsonyi törvényhozás. Azon túlmenően, hogy külföldi útjain szégyenkeznie kell, hiszen mindenhol rákérdeznek Kotlebára, a házelnök jelezte, hiányos a szlovák jogrend ilyen viszonylatban és ez már többször gondot okozott az ügyészségnek és a bűnüldöző szerveknek a súlyos bűnügyek megoldásakor. Szükség van tehát arra, hogy az antiszemitizmus, a holokauszttagadás pontos jogi meghatározást kapjon, mert előfordulása esetén csak így lehet büntetőjogi lépéseket tenni.  Kotleba és az LSNS felszámolását, az ellenük való fellépést több civil szervezet is sürgette. Jaromír Ciznár főügyész 2017-ben a Legfelsőbb Bírósághoz fordult az LSNS felszámolását kérve, de a testület mindmáig még a tárgyalás időpontját sem tűzte ki. Az ügyészség az idén nyáron nyújtott be vádemelési javaslatot a neonáci vezér ellen a szabadságjogok elnyomását támogató mozgalom propagálásáért. „Mindenki, aki ma rájuk szavaz, nézze meg Kotlebát a gárdista egyenruhában, és döntse el maga, hogy ez az ember minden ígéretét teljesítette-e Besztercebánya megyében” – érvelt Danko és jelezte, reméli, hogy javaslata széles körű támogatást élvez majd, nem csak a koalíciós képviselők részéről.

Szlovákia problémája

Az EU legpolitikamentesebb és legzavarosabb politikai élmezőnye talán a szlovák. A 2016 márciusi választások nyomán összeállt pozsonyi parlamentbe bejutott nyolc párt közül legalább három finoman fogalmazva is „furcsa” alakulat. Közülük a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (L’SNS) a legveszélyesebb, de az egyetlen, amely mögött ideológiai alap is van. 2010-ben alakult a párt, de parlamenti küszöböt csak 2016-ban tudta átlépni. Parlamentbe jutásuk után utcai tiltakozások voltak és a demokratikus pártok is bojkottot kezdtek ellenük, szigorításokat vezettek be a gyűlöletbeszéd területén, hogy megakadályozzák térhódítását. De, amint a felmérések jelzik, ez nem sikerült. 

Szerző

Szankciókkal sújtja Kínát az Egyesült Államok, mert orosz repülőket vesznek

Publikálás dátuma
2018.09.21. 09:15
Szu-35-ös katonai repülőgépek
Fotó: Alexandr Kryazhev / Sputnik
Az újabb büntetőintézkedéseket arra hivatkozva szabják ki az országra, hogy az Oroszország elleni szankciók hatását semlegesítik.
Szankciókat vezet be az Egyesült Államok Kína ellen, amiért az övék helyett az oroszok harci repülőinek megvásárlása mellett döntöttek - írja a BBC. A bejelentés szerint ezzel az a baj, hogy így - az Egyesült Államokkal éppen kereskedelmi háborúban álló - kínaiak hátráltatják az Oroszországot sújtó büntetőintézkedések eredményességét.
Oroszország szankcionálásában 2014 óta egyszer sem vett részt az ország.
A most bejelentett amerikai intézkedések a kínai Eszközfejlesztési Osztályt (EDD), és nnak vezetőjét, Li Shangfut érintik. Az Egyesült Államokban lévő kintlévőségeiket befagyasztják, és tiltják a velük való üzleti kapcsolatot. Az EDD továbbá nem exportálhat Amerikába, és kizárásra kerül a pénzügyi rendszerből.
Ezek mellett 33 jogi- és valós személy is felkerült a tiltólistára, akik az orosz hadsereggel vagy a titkosszolgálattal állnak kapcsolatban. A szankciók orosz kommentárja szerint azoknak nincs jelentőségük a kínai üzlet szempontjából.
Peking 10 darab Szu-35-ös repülőről és S-400-as rakétákról írt alá szerződést Moszkvával. Az orosz fegyverexport 70 százaléka irányul Ázsiába.
Szerző