Rogán Antal;letelepedési kötvény;

2018-09-25 08:30:00

Átjáróházzá teszi Európát a kormány

„Hazaárulás megalapozott gyanújával” feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen a kötvénybiznisz miatt Mirkóczki Ádám, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke. Emellett kezdeményezi az eddig kiadott tartózkodási és letelepedési engedélyek felfüggesztését.

Mirkóczki azután tett feljelentést, hogy újabb esetben derült ki: súlyos, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személy vásárolhatott magyar letelepedési engedélyt a fideszes Rogán Antal nevéhez kötődő kötvény-üzletben. A hétvégén ugyanis a finn hatóságok nagy erőkkel csaptak le egy gyanús orosz-finn cégre, amelyet több millió eurós adócsalással gyanúsítanak. A rejtélyes hátterű cég tevékenysége ráadásul – stratégiai földterületeket és kiszuperált hadihajókat vásároltak az orosz-finn határ közelében – a helyi katonai elhárítás figyelmét is felkeltette. Mint azt a Helsingi Sanomat nyomán a 444.hu megírta, a cég két vezetőjéről kiderült, hogy a bejelentett lakhelyük Magyarországon van. A jelek szerint letelepedési kötvények vásárlásával jutottak be Magyarországon keresztül az EU, így Finnország területére.

Az, hogy kétes alakok is vehetnek kötvényt, előre kódolva volt a rendszerben. Átvilágításukra előbb 8, majd 30 napot kapott a hazai elhárítás. Holott ennyi idő erre nem elég. A biztonsági rést sokan kihasználták. A Magyar Nemzet már 2016-ban megírta: egy jogerősen elítélt orosz bűnöző egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján tudott letelepedési kötvényt vásárolni nálunk. A Direkt 36 oknyomozása azt derítette ki: a magyar kötvényprogramban jutott be az EU területére egy arab drogkereskedő, továbbá Bassár el-Aszad szíriai diktátor nemzetközi tiltólistán lévő, pénzmosásért körözött üzletembere. Nemrég kiderült, az orosz hírszerzés főnökének, Szergej Nariskinnak a fia is bejutott az országba, de pénzért bebocsáttatást kapott egy olyan Kreml-közeli üzletember, akit a kinti sajtó egy maffiacsoport vezetőjeként említett.

Mint arról többször írtunk, a 2013-ban Rogán Antal ötletére megalkotott és elindított, majd 2017-ben felfüggesztett rendszerben hét és félezer, zömében kínai, orosz személy vásárolt fejenként 300 ezer euróért magyar államkötvényt és kapott letelepedési, tartózkodási engedélyt. Családtagokkal együtt 20 ezren érkeztek az ország és az EU területére. A kötvényeket a magyar állam helyett zömében külföldi, ismeretlen hátterű offshore vállalkozások árusítottak, a cégeknek pedig a gazdasági bizottság akkori vezetője Rogán Antal, majd később a szintén fideszes Bánki Erik adott engedélyt. Az eladott államkötvények kamatait a magyar adófizetőknek kellett kifizetni. És adóforintokból kell majd néhány év múlva visszavásárolni több mint 300 milliárdért az államkötvényeket.