TÖOSZ;falufejlesztés;

2018-09-25 19:08:27

Szent István portarendező lett a kormány faluprogramjában

Speciális csokkal, intézményfejlesztéssel és útfelújítással segítenék a falvak megmaradását. A kormánybiztos ugyanakkor elismerte, hogy pénz egyelőre nincs erre.

A vidék jelenleg csapdában van – ez a kiindulópontja annak a 36 oldalas javaslatcsomagnak, amelyet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) polgármesterei állítottak össze kormányzati műhelyek bevonásával. A kistelepülések eltűnését, elnéptelenedését megállítani hivatott Modern Falvak Programot Orbán Viktor hirdette meg az áprilisi választás előtt néhány nappal, bár akkor sokan gondolták úgy, az ígéret csak a kétezer fő alatti településeken élők megnyugtatását szolgálta, hogy a Fidesz-kormány akkor sem szünteti meg önkormányzataik önállóságát, ha újra hatalomra jut.

Az egyértelmű, hogy a falvakkal valamit kezdenie kell a kormánynak, ha nem akarja, hogy tömegesen tűnjenek el a térképről, a TÖOSZ pedig azért vállalta fel a javaslatok rendszerezését, mert gyorsítani szeretné a tervezést – indokolta a felajánlást Schmidt Jenő, amikor tegnap átadta a konkrét javaslatokat is tartalmazó vidékfejlesztési csomagot Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak. Az programot ugyan időközben a kormány átnevezte Magyar Falvak Programmá, de ez nem változtat azon, hogy a hazai települések túlnyomó többségét érintenie kellene a fejlesztéseknek. Az önkormányzati szövetség 1700 tagjának 90 százaléka ebbe a körbe tartozik, az elvárt intézkedések ennél is több, összesen 2900 községet és az ország területének 90 százalékát érintenék – hangsúlyozta a TÖOSZ elnöke. Tab fideszes polgármestere úgy fogalmazott, szeretnék megismerni más műhelyek javaslatait is, hogy minél hamarabb elkezdődhessen az egyeztetés a végleges csomag összeállításáról.

A kormánybiztos elébe ment a kérdéseknek, amikor kijelentette, most ugyan egy fillér sincs a jövő évi költségvetésben a falufejlesztési programra, de hamarosan a kormány elé viszik 150 milliárd forintos törvénymódosító javaslatukat, amiben négy kérdés támogatását kérik.

Egyrészt a helyi lakásgondok enyhítésére a csok speciális változatát akarják bevezetni, másrészt már 2019-ben támogatni akarják az oktatási, egészségügyi, szociális intézmények, vagyis a helyi közszolgáltatások fejlesztését, 50 milliárd forintos útalapot akarnak létrehozni a munkába járást könnyítő útfejlesztésekre és végül el akarják kezdeni a helyi közösségek megerősítését szolgáló közösségi terek és programok támogatását. Ezek a javaslatok megjelennek a TÖOSZ által ajánlott intézkedések közt is. A lakásgondok csökkentésére például a Szent István portarendező és újratelepítő program szolgálna, az üresen álló házak megvásárlásának lehetőségétől egészen a falusi próbalakhatás bevezetéséig. Kiemelt cél, hogy ne csak a szolgáltatásokat szervezzék meg térségi szinten, hanem a környéken élőknek stabil munkalehetőséget biztosító vállalkozásokat is térségi összefogással segítsék letelepedni.

Gyopáros Alpár azt is hozzátette, hogy tavaszig, a 2020-as költségvetés tervezéséig végleges, kimunkált és egyeztetett javaslatcsomagot állítanak össze. Arra azonban Schmidt Jenő unszolására sem vállalkozott, hogy kimondja, attól az évtől kezdve elképzelhető az évente 500 milliárd forintos erre a célra kiemelt szelet a költségvetésekben, amit a szövetség elnöke hónapok óta a fejlesztések szükséges fedezeteként emleget.