Lemaradt a poggyász, 125 millióra büntették a Rynairt és a Wizz Airt

Publikálás dátuma
2018.09.25. 18:44

Fotó: Horst Galuschka / AFP
Nem jogerősen két légitársaságot is megbírságolt a fővárosi kormányhivatal, az ok a nyáron csendben bevezetett poggyászkezelési szabályzat lehet.
Komoly pénzbírságot szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala két légitársaságra: az ír Ryanair 100 millió forintos, a magyar hátterű Wizz Air 25 millió forintos bírságot kapott (nem jogerősen) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatra hivatkozva. A döntésről előbb a Miniszterelnökség, majd maga az illetékes kormányhivatalt vezető György István számolt be az MTI-nek. Közleményükből kiderül, a büntetést a társaságok nyári poggyászkezelése és súlyos utasfelvételi mulasztásai miatt találták jogosnak. 
Mint korábban megírtuk a kormányhivatal még augusztus 2-án indított eljárást a két társaság ellen, azután, hogy kiderült, a Ryanair több járatánál is vagy az utas vagy a poggyász repülhetett, a gépek kockázatos túlsúlya miatt – a Wizz Air járatkésései pedig több száz embernek okoztak bosszúságot az elmúlt hónapokban. Az is jelentős káoszt okozott Ferihegyen, hogy cég a nyáron új poggyászkezelési szabályzatot vezetett be, aminek értelmében már csak egy csomagot lehet felvinni ingyenesen a fedélzetre. Az utasfelvétellel kapcsolatos incidensek miatt Gulyás Gergely és Tuzson Bence utasítására indította el a fogyasztóvédelmi vizsgálatot a fővárosi kormányhivatal, ami megmagyarázza, hogy miért Gulyás hivatala jelentette be először a bírságolás hírét.

Közel kétszáz pénteki járatát törölte a Ryanair

Közel kétszáz pénteki járatát törölte a Ryanair a belga, holland, német, olasz, portugál és spanyol légiutaskísérők ismételt részleges munkabeszüntetése miatt – jelentette be a vállalat. A társaság 190 európai járatát törölte a sztrájk miatt, pénteki járatainak körülbelül 8 százalékát. A kiadott közlemény szerint minden utast emailben vagy SMS-ben tájékoztattak, és elnézést kértek a mintegy 30 ezer embertől „az indokolatlan zavarok” miatt. „A Ryanair jelentős előrehaladást ért el az elmúlt hetekben a szakszervezetekkel való tárgyalásokon” – közölte a vállalat, szükségtelennek minősítve a péntekre tervezett akciót. A 24 órás sztrájkot meghirdető szakszervezetek arról számoltak be, hogy havonta megismétlik az akciót egészen addig, amíg nem teljesítik a követeléseiket. A személyzet a munkakörülményekre panaszkodik. Állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig kizárólag akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással. Emiatt a személyzet 34 pontból álló, a munkakörülményeiket javító követelést fogalmazott meg. (MTI) 

Szerző
Frissítve: 2018.09.26. 17:50

Randolph L. Braham: Tisztára akarják mosni a Horthy-korszakot

Publikálás dátuma
2018.09.25. 17:47

Fotó: Népszava
A magyarországi holokauszt legismertebb kutatója is beszállt a Sorsok Háza körüli vitába. Köves Slomóra utalva azt írja: még rabbi is akad, aki ráüti a tervre a „kóserség” pecsétjét.
A Horthy-rezsim rehabilitálására irányuló hosszútávú terv részének tartja a Sorsok Háza múzeumot Randolph L. Braham, a New York-i City College és a City University of New York professzor emeritusa. A magyarországi holokauszt legismertebb kutatója által Heisler András Mazsihisz-elnöknek írt levelet a történész engedélyével S. Balogh Éva, a Yale Egyetem nyugalmazott történelem professzora hozta nyilvánosságra a Hungarian Spectrum blogon. Levelében Braham köszönetét fejezi ki a Mazsihisz vezetőinek, amiért védelmezik a magyarországi holokauszt történelmi integritását. Ezzel összefüggésben megalapozottnak nevezte a Sorsok Háza megnyitásának ellenzését. A projektben közreműködő Schmidt Máriát Braham – a neve említése nélkül – úgy jellemzi, hogy az „egykori barát holokauszt-kutatóból harcosan nacionalista holokauszt-torzítóvá vált”.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszél a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján
A kormány lépéseiről Braham azt írja, hogy azokkal tisztára kívánják mosni a Horthy-korszakot. Ennek érdekében az Orbán-kormány ki akarja radírozni a tankönyvekből és a nemzet kollektív történelmi tudatából azt a vitathatatlan tényt, hogy Sztójay Döme kormányának tagjai, akiket államfőként Horthy Miklós nevezett ki, meghatározó szerepet játszottak a magyarországi zsidóság elpusztításában. A levél így fogalmaz: „Még az SS-ek is csodálkoztak ezen vezetők készségessége és lelkesedése láttán, azon a sietségen, amellyel meg akarták valósítani a Végső Megoldást – még mielőtt megérkeztek volna a gyorsan előretörő szovjet csapatok.” Braham biztos benne, hogy Heisler András és a magyar zsidóság többi vezetője mindaddig ellenezni fogja a múzeum megnyitását, amíg annak anyaga nem tükrözi a történelmi valóságot – még akkor is, ha akad rabbi, aki ráüti a tervre a „kóserség” pecsétjét. A professzor szerint ez nem csak a holokauszt története integritásának védelmében, de az áldozatok emlékének örök megőrzése miatt is közös kötelesség.
Szerző
Frissítve: 2018.09.25. 20:26

Elapadó EU-pénzek: a Miniszterelnökség szerint Gyurcsány a hibás

Publikálás dátuma
2018.09.25. 17:34
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter olcsóbban is megoldaná a belső ellenőrzést
Fotó: Tóth Gergely / Népszava
Gulyás Gergely hivatala szerint valótlanság, hogy az ország uniós forrásokat veszíthet, a kormányzati korrupcióval kapcsolatban pedig a 4-es metrót és a Gyurcsány-kormányt emlegetik. Mindezt akkor, amikor kiderült, hogy a miniszterelnök magánrepülős útjait egy baráti vállalkozó fizeti.
„Minden alapot nélkülöző valótlanság, hogy Magyarország EU-s forrásokat veszíthet.  Az uniós támogatások elszámolása és térítése folyamatos, a következő hónapokban további jelentős összeg folyósítására számítunk Brüsszelből.  Az Európai Bizottsággal, ahogy eddig, most is folyamatosak az egyeztetések” - állítja MTI-hez eljuttatott közleményében a Miniszterelnökség, annak apropóján, hogy a G7 megtudta, hamarosan több százmilliárdos uniós támogatást veszíthet el a magyar állam.
A portál egy nem nyilvános kormányzati jelentésre hivatkozva írja, hogy Magyarország legrosszabb esetben akár 500 milliárd forint körüli összeget is bukhat a hazai közbeszerzési és uniós pénzosztási rendszer korábban feltárt hiányosságai miatt.
A cikkben felidézik, hogy az Európai Bizottság tavaly novemberben ellenőrizte a Miniszterelnökségen belül működő Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF) működését 2015 és 2017 között. Ez egy nagyon fontos szervezet, ez végzi az uniós pályázati eljárások irányítási ellenőrzését, vagyis jelentős részben rajta múlik, hogy megfelelően működjön a rendszer, illetve kiderüljön, ha valahol visszaélés történik. Az EB bizottság az irányítási és ellenőrzési rendszerre hármas osztályzatot adott a négyfokozatú skálán.
Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer. Emellett a bizottság egyedi közbeszerzési eljárásokat is ellenőrzött, és a 29 közbeszerzés közül 25-ben súlyos szabálytalanságokat azonosított – köztük 6 rendszerszintűt, amelyeket a KFF nem észlelt időben.

Az egyedi projektek hibái miatt a bizottság által kért pénzügyi korrekció 103,4 milliárd forint, tehát ezekre ennyivel kevesebb uniós forrás kifizetését javasolja. Ez nem a már kiosztott pénz visszafizetését, hanem a később utalandó források visszatartását jelenti. A G7 szerint a kormány számára készített jelentés legnagyobb újdonsága, hogy ezeken túl a bizottság rendszerszintű korrekciót is szükségesnek tart. 

A legszigorúbb ellenőrzési folyamat

Gulyás Gergely hivatalának az említett szabálytalanságokra is volt válasza: szerintük a közbeszerzésekre és az uniós fejlesztési források elosztására vonatkozó szabályozás Magyarországon a legszigorúbb, és csak még szigorúbb lesz attól, hogy a jövőben a Miniszterelnökség alá kerül a közbeszerzések központi ellenőrzése. 
Igen, ez az a terület, amivel korábban két Fidesz-közeli tanácsadó cég foglalkozott, egy év alatt 3,5 milliárd forintos megbízással – az egyik érintett cég,az SBGK Ügyvédi Irodá munkatársa pedig Bajkai István Fidesz-képviselő, aki korábban Orbán Ráhel ügyvédje is volt.

Ha viszont a Miniszterelnökség foglalkozik vele, valamiért feleannyiból is megoldható a munka.  A tárca kiadós gyurcsányozással zárja közleményét: mint írják, „Minden idők legnagyobb korrupciós botránya a 4-es metróberuházás, az uniós pénzek harmadát (167 milliárd forintot) elcsalták, ellopták és a felelősség egyértelműen Gyurcsányt és a szocialistákat terheli. Az ügyben büntetőeljárás van folyamatban.”   Cáfolatuk akkor jelent meg, amikor lapunk kiderítette: Garancsi István nagyvállalkozó, a Videoton FC tulajdonosa fizette Orbán Viktor magángépes útját Bulgáriába. Az a Garancsi, aki magát Orbán Viktor kötélbarátjának nevezi, és építőipari vállalkozása milliárdos közbeszerzések állandó győztesének számít.  
Szerző