Buliznak a pókok: óriási hálóval szőtték be egy görög kisváros tengerpartját

Publikálás dátuma
2018.09.27. 11:11
Illusztráció: AFP
Több száz méter hosszú, sűrű pókháló miatt vált kísértetiessé vált a görög városka, Aitoliko tengerpartja.
A nyugat-görögországi település lagúnája mentén megjelenő, apró állaspókok kifejezetten nagy hálókat és fészkeket építenek. Az ízeltlábúak rövid idő alatt több mint 300 méter hosszan szőtték be a területet, az ott élő növényeket, sőt fákat is - írta az Érdekes Világ.
Egy szakértő szerint aggodalomra azonban nincs ok, a meleg időjárás, a megfelelő páratartalom, valamint a szokásosnál jóval több szúnyog miatt szaporodtak el a pókok, amelyek olyanok, “mintha óriási bulit tartanának a parton”. A szakértő azt is hozzátette, hogy nem veszélyesek az emberre és az ökoszisztémában sem tesznek kárt, a párosodást követően hamarosan el fognak pusztulni.
Szerző

Kiderült, miért lilult be a szétvágott ausztrál narancs

Publikálás dátuma
2018.09.26. 14:55
Illusztráció: Pixabay
Ausztrál tudósok kiderítették, miért öltött lila színt a felvágása után pár órával egy narancs, amelyet egy brisbane-i zöldségboltban vásároltak - írta az MTI az ABC hírportál alapján.
A narancsban előforduló antocianinok léptek reakcióba vasszemcsékkel a frissen megélesített késen, amellyel a gyümölcsöt felvágták. A reakció következtében vált lilává a narancs. A queenslandi kormány kérésére a kutatók mintákat vettek Neti Moffitt brisbane-i édesanya otthonában, ahol szeptember elején a kétéves fiának felvágott, teljesen egészséges színű, ízű és illatú narancs konyhapulton hagyott maradékai reggelre a jellegzetes sárgás árnyalat mellett erős lilás színt öltöttek.
"Mintha valaki tintába mártotta volna őket, és kijelenthetem, hogy az nem én voltam"

- mondta Moffitt.

A mintákat a queenslandi igazságügyi orvostani intézet laboratóriumában vizsgálták meg, az eredményeket kedden hozták nyilvánosságra.
"Az elemzés eredményei megerősítették, hogy az elszíneződést a narancsban természettől előforduló antocianin pigmentanyagok és a frissen élesített kés élén lévő vas- és más fémrészecskék reakciója okozta. Ezek a pigmentek nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre"

- írták a jelentésben.

Stewart Carswell vezető vegyész szerint ez a munka egészen más volt, mint amit általában végeznek az intézetben, ahol leginkább vér-, vizelet-, víz-, talaj-, hal- és más ételmintákat analizálnak.
Frissítve: 2018.09.26. 14:59

Fehér delfin tévedt a Temzébe (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.26. 09:09
Illusztráció: AFP
Beluga, vagyis fehér delfin jelent meg a Temze torkolatvidékén - írta az MTI. Természetvédő szervezetek hajókkal igyekeznek védeni a cetfélét a folyó rendkívül erős forgalmától.
A brit Bálna- és Delfinvédelmi Társaság (Whale and Dolphin Conservation Society) szóvivője, Danny Groves a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Temzében felfedezett beluga "nyilvánvalóan nagyon eltévedt", hiszen természetes élőhelye a délkelet-angliai partoktól több ezer kilométerre északra, az Atlanti-óceán északi vizein található.
A Temzében még soha nem láttak fehér delfint és az Egyesült Királysághoz tartozó tengeri térségekben is három éve tűnt fel legutóbb e veszélyeztetett cetféle egy példánya. Szakértők szerint a Temzében most megjelent beluga számára nem jelent problémát a folyó vize, mivel a sós tengervízben és édesvízben egyaránt megél. Tanya Ferry, a londoni kikötői hatóság környezetvédelmi igazgatója a BBC-nek ugyanakkor kijelentette: a táplálkozás már komolyabb gondot okozhat, különös tekintettel arra, hogy a Temzében meglehetősen sok a műanyaghulladék. Hozzátette: reméli, hogy a fehér delfin előbb-utóbb visszatalál a tengerbe, és nem felfelé, London irányába indul, mivel a brit főváros sűrű hajóforgalmában nem lenne garantálható védelme, és egyébként is a tenger jelenti számára a természetes közeget. Tanya Ferry határozottan kérte a helybélieket, hogy ne próbálkozzanak egyéni mentőakciókkal.
A Temzében legutóbb csaknem 13 éve láttak bálnafélét, de az a kaland szomorú véget ért. Egy hat méter hosszú északi palackorrú cet, amelynek természetes élőhelye szintén az Atlanti-óceán hideg, északi vizeiben van, 2006 januárjában egészen London belvárosáig úszott fel. A brit tengeri állatmentő szolgálat szakértői két teljes napig próbálkoztak az eltévedt vízi emlős megmentésével, és sikerült is befogniuk, ám a tengerig tartó visszautat már nem viselte el: az önjáró uszály fedélzetén kimúlt.
Témák
delfin Temze
Frissítve: 2018.09.26. 09:43