Buliznak a pókok: óriási hálóval szőtték be egy görög kisváros tengerpartját

Publikálás dátuma
2018.09.27 11:11
Illusztráció: AFP
Több száz méter hosszú, sűrű pókháló miatt vált kísértetiessé vált a görög városka, Aitoliko tengerpartja.
A nyugat-görögországi település lagúnája mentén megjelenő, apró állaspókok kifejezetten nagy hálókat és fészkeket építenek. Az ízeltlábúak rövid idő alatt több mint 300 méter hosszan szőtték be a területet, az ott élő növényeket, sőt fákat is - írta az Érdekes Világ.
Egy szakértő szerint aggodalomra azonban nincs ok, a meleg időjárás, a megfelelő páratartalom, valamint a szokásosnál jóval több szúnyog miatt szaporodtak el a pókok, amelyek olyanok, “mintha óriási bulit tartanának a parton”. A szakértő azt is hozzátette, hogy nem veszélyesek az emberre és az ökoszisztémában sem tesznek kárt, a párosodást követően hamarosan el fognak pusztulni.
Frissítve: 2018.09.27 11:11

Visszatért repülni nem tudó párjához Szofi, a fehér gólya

Publikálás dátuma
2019.04.23 10:50
Illusztráció
Fotó: AFP/ NICOLAS MAETERLINCK
Vasárnap hazatért a dömösi madármentő kertjében élő röpképtelen párjához Szofi, a fehér gólya.
Macus, a neve ellenére hím fehér gólya három éve lőtt sebbel került Márton András dömösi madármentőhöz. A bal vállából kioperált sörét eltávolítása után bár megerősödött, nem tudott Afrikába repülni telelni. Mivel a sérülése maradandó, Márton Andráséknál a kertben, családtagként, szabadon mozogva él - írta a Sokszínű Vidék
Nem volt sok esély, hogy párra leljen, a visszatérő gólyák közül hozzá is érkezzen "asszony", ennek ellenére a szakember 2017-ben fészekállványt készített Macusnak. Igaz, csak alacsonyat, hogy a röpképtelen madár használni tudja. És csoda történt: tojó érkezett a fehér gólya fészkébe. A költési ceremónia során öt tojást raktak, a kikelt négy egészséges fióka és a Szofi névre keresztelt tojó augusztusban elindult telelni. 
2018 tavaszán, vélhetően a Balkánon dúló márciusi tél miatt Szofi ugyan rossz állapotban, de visszatért. Felépült ugyan, de tavaly nem költöttek. A madár idén is visszatért, vasárnap kora délután Macus boldog kelepeléssel üdvözölte a dömösi kert fészkében landoló Szofit. A szakember szerint a tojó jó állapotban van, bár mozgásából arra következtet, idős madár lehet. Azért reméli, idén újra lesznek egészséges utódaik.
Frissítve: 2019.04.23 11:45

Benyúlt a tigrishez egy nő Zsolnán, éppen az történt, amire elsőre gondolnánk

Publikálás dátuma
2019.04.23 09:58
Illusztráció
Fotó: AFP/ Malte Ossowski/SVEN SIMON
Súlyosan megsebesítette egy tigris azt a nőt, aki benyúlt a rácson a szlovákiai Zsolna egy magán állatkertjében.
A 29 éves nő, vélhetően meg akarta simogatni a tigrist, ezért átnyúlt a rácson, az egyik állat azonban harapdálni kezdte a karját. A tájékoztatás szerint a nő súlyos sérüléseket szenvedett, meg kellett műteni - írta a Híradó.hu
Az észak-szlovákiai város Borodnó nevű városrészében lévő, MiniZoo nevű állatkertjében történt esetről készült amatőr videó a szlovák rendőrség Facebook-oldalán látható. Az állatkert tulajdonosát bírsággal sújthatják a biztonsági intézkedések elégtelensége miatt.