Előfizetés

Meglepő dolog derült ki a joghurtokról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.27. 14:14
Illusztráció: AFP
Brit kutatók szerint egyáltalán nem egészséges a joghurt, egy felmérés ugyanis kiderítette: a legtöbb fajta tele van cukorral.
Kilencszázféle, az Egyesült Királyságban kapható joghurtot megvizsgálva arra a következtetésre jutottak a Leeds Egyetem kutatói, hogy még a bio joghurtok is több cukrot tartalmaznak, mint a kóla. Alacsonyabb cukortartalommal csak a natúr, illetve a görög stílusú joghurtok rendelkeznek – írta a BBC.
Az nem meglepetés, hogy a desszertjoghurtban találták a legtöbb cukrot - átlagosan 16,4 gramm 100 grammban, az viszont megdöbbentő, hogy a második leginkább cukros termék a bio joghurt, aminek 100 grammja 13,1 grammot is tartalmaz.  

Összehasonlításképpen:

a kóla 100 grammja 9 g cukrot tartalmaz.

A gyermeknek készült joghurtok is rendkívül magas, két kockacukornyi, azaz átlagosan 10,8 gramm cukrot tartalmaznak. Nem árt tudni, hogy a 4-6 éves gyermekeknek legfeljebb napi 19 g cukor, öt kockacukornyi mennyiség fogyasztását ajánlják Nagy-Britanniában, 7-10 év között pedig napi 24 grammnál kevesebb a javasolt mennyiség.
Illusztráció: AFP
A brit előírások szerint egy joghurt akkor minősül alacsony cukortartalmúnak, ha 100 grammja 5 grammnál kevesebb cukrot tartalmaz. A vizsgált termékeknek csupán 9 százaléka volt ilyen.

Már csökkentik a cukortartalmat

Egy májusban közzétett jelentés szerint a joghurtok cukortartalma 2016 óta 6 százalékkal csökkent és várhatóan 2020-ra további 20 százalékkal lesz kevesebb
"Ennek ellenére a legtöbb joghurt még mindig nem alacsony cukortartalmú”

- mondta dr. Bernadette Moore, a tanulmány vezető kutatója.

A szakember azt tanácsolja, a kész gyümölcsjoghurt helyett vegyünk natúr joghurtot és tegyünk bele friss gyümölcsöt. 

Karkötőként is hordhatjuk az UV-sugárzásra figyelmeztető eszközt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.09.27. 12:12
Illusztráció: AFP
Az ultraibolya sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok - írta az MTI.
A szenzorok színük változásával értesítik viselőjüket arról, hogy mennyi UV-sugárzásnak vannak kitéve, ezzel segíthetik megelőzni a leégés okozta kórokat, köztük a bőrrákot. A hatféle szín az emberi bőr tónusát utánozza, így mutatják a viselő UV-veszélyeztetettségének mértékét - írta közleményében a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) professzora, Vipul Bansal, aki a kutatást vezette.
"Bármilyen papírszerű felületre rányomtathatjuk a tintánkat, hogy akár karkötő-, akár fejpánt- vagy matricaformájú, viselhető szenzort készítsünk"

- tette hozzá.

Az embernek szüksége van napfényre, hogy elegendő D-vitamin képződjön a szervezetében, a túlzott napozás azonban a bőrégést, bőrrákot, vakságot, ráncosodást okoz a kutatók szerint, akik eredményeiket a Nature Communications friss számában tették közzé. Egyes betegségek - köztük a lupusz nevű krónikus autoimmun kór - és több gyógyszer is növeli a bőr fényérzékenységét, a napsugárzás egészséges mértéke ezért egyre inkább egyéni lesz.
"Technológiánk lehetővé teszi a testre szabott szenzorok készítését, amelyek az egyes emberek sajátos igényeinek felelnek meg

- írta Bansal.

Ausztrália azok között az országok között van, ahol a legtöbb bőrrákos esetet diagnosztizálják: 2017-ben - az ausztrál Melanoma Intézet becslései szerint - több mint 1800-an haltak meg a betegségben.

Zöldségből is lehet szalonna

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.09.27. 10:10
Illusztráció: AFP
Vegetáriánusok által is fogyasztható "szalonnát" állítottak elő laboratóriumban az északkelet-ukrajnai Szumi megyeszékhely agráregyetemének diákjai - adta hírül a Szevodnya című ukrán napilap.
Az ukránok nemzeti eledelének számító szalonna vegetáriánus változatának receptje meglepően egyszerű. A műszalonna növényi olajból és zselatinból készül.
Dmitro Bigyuk, az egyetem táplálkozástani tanszékének tanára szerint a vegetáriánus szalonna egészséges alternatívája az igazinak, hiszen nem tartalmazza az állati eredetű szalonnában lévő káros anyagokat. 
Az egyetemi tanár állítja, hogy megfelelő fűszerezéssel íze megkülönböztethetetlen az igazi szalonnáétól. Többféle zsírtartalommal és ízesítéssel lehet készíteni, így sósan, paprikásan, illetve egyéb fűszerekkel ízesítve, de akár savanyúan vagy édesen is.