Kilencszázféle, az Egyesült Királyságban kapható joghurtot megvizsgálva arra a következtetésre jutottak a Leeds Egyetem kutatói, hogy még a bio joghurtok is több cukrot tartalmaznak, mint a kóla. Alacsonyabb cukortartalommal csak a natúr, illetve a görög stílusú joghurtok rendelkeznek – írta a BBC.
Az nem meglepetés, hogy a desszertjoghurtban találták a legtöbb cukrot - átlagosan 16,4 gramm 100 grammban, az viszont megdöbbentő, hogy a második leginkább cukros termék a bio joghurt, aminek 100 grammja 13,1 grammot is tartalmaz.
A gyermeknek készült joghurtok is rendkívül magas, két kockacukornyi, azaz átlagosan 10,8 gramm cukrot tartalmaznak. Nem árt tudni, hogy a 4-6 éves gyermekeknek legfeljebb napi 19 g cukor, öt kockacukornyi mennyiség fogyasztását ajánlják Nagy-Britanniában, 7-10 év között pedig napi 24 grammnál kevesebb a javasolt mennyiség.
A brit előírások szerint egy joghurt akkor minősül alacsony cukortartalmúnak, ha 100 grammja 5 grammnál kevesebb cukrot tartalmaz. A vizsgált termékeknek csupán 9 százaléka volt ilyen.
Már csökkentik a cukortartalmat
Egy májusban közzétett jelentés szerint a joghurtok cukortartalma 2016 óta 6 százalékkal csökkent és várhatóan 2020-ra további 20 százalékkal lesz kevesebb
A szakember azt tanácsolja, a kész gyümölcsjoghurt helyett vegyünk natúr joghurtot és tegyünk bele friss gyümölcsöt.