Rendkívüli közgyűlés - Fucsovics edzője nem kapott szót

Publikálás dátuma
2018.09.26. 16:18

Fotó: Magyar Tenisz Szövetség
Új elnökségi tagokat választottak a Magyar Tenisz Szövetség rendkívüli közgyűlésén, ahol Sávolt Attila, a szervezettel harcban álló sportoló trénere nem szólalhatott fel.
Elnökségi tagok távoztak az erősen megtépázott tekintélyű Magyar Tenisz Szövetségből, akiknek pótlására rendkívüli közgyűlést kellett összehívni, ellenkező esetben működésképtelen maradt volna a szervezet.
A tanácskozás nem segítette elő a szervezet hírnevének helyreállítását. Mint ismert, a legjobb magyar férfi játékos, Fucsovics Márton a Csehország elleni Davis Kupa-mérkőzés előtt tette közzé Facebook-oldalán azt a bejegyzést, amelyben hiányolta a támogatást a szövetség részéről. Később csatlakozott hozzá a nőknél a világ élvonalába tartozó Babos Tímea és olyan korábbi nagyságok, mint Temesvári Andrea és Markovits László.
Ezután elkezdődött egy üzengetés a felek között, amiből kiderült, mennyit keresnek a játékosok és edzőik, illetve azt is megtudhattuk, hogy Fucsovics New Yorkban kapott zaklató e-maileket szövetségi munkatársaktól, miközben a korábbi világelső, Novak Djokovics elleni mérkőzésére készült, a Facebookon pedig a szövetség kommunikációsigazgatónak férje sértette vérig a teniszezőket.
SÁvolt Attila és Temesvári Andrea
Fotó: Magyar Tenisz Szövetség
Ilyen előzmények után a magát demokratikusnak gondoló szövetség tanácskozásán Sávolt azért nem kapott engedélyt a felszólalásra, mert nem volt szavazókártyája. A szövetség mediátor segítségével igyekszik rendezni viszonyát a játékosokkal, ha megkérdeznek egy ilyen szakembert, ő biztos azt ajánlotta volna, engedjék felszólalni Sávoltot. Főleg azért, mert tudni lehetett, hogy a szünetben el kell mennie.
Markovits megszólalhatott, ezért ő megkérdezte, lesz-e közgyűlés, amit Szabó Tünde sportügyekért felelős államtitkár javasolt a hétfői megbeszélésen a szövetségnek. A sportállamtitkár szerint harminc napon belül rendezni kellene a vitás ügyeket a legjobb teniszezőkkel, majd összehívni egy közgyűlést. Szűcs Lajos szövetségi elnök az államtitkárnak azt mondta, a negyedik elnökségi tag lemondása után erre nincs lehetőség. Az elnöki tájékoztatásból nem derült ki, hogy a viszony rendezésére vagy a közgyűlés összehívására…Viszont a sportági vezető megkérte Markovitsot, ne zavarja meg a közgyűlés munkáját. A kellemetlen kérdéseket nem szeretik ott, ahol nincsenek megnyugtató válaszok és titkolózni kell.
Mindenesetre, amiért eredetileg összehívták a közgyűlést, azt sikerült megoldani, a távozó elnökségi tagok – Bogyó Zoltán, Lichtenberger Attila, Papp Zoltán és Pákay Péter – helyére megválasztották Bársony Farkast, Dudik Jánost, Gém Pétert és Viszló Csabát.
A szövetség irányítói elégedettek lehetnek, a szervezet papíron ismét működőképes, minden megy tovább, mint eddig.
Frissítve: 2018.09.26. 17:57

Nem kizárt, hogy komoly tenisztorna költözik a Margitszigetre

Publikálás dátuma
2018.09.26. 10:30
Illusztráció
Fotó: AFP
Bár a kormányfő állítólagos vételi ajánlatáról nem nyilatkoznak, a Magyar Tenisz Szövetség mindenképpen szeretne egy komoly ATP-versenyt Budapesten rendezni, ennek érdekében több tárgyalást is folytat.
Meglepte a közvéleményt, amikor vasárnap kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ajánlatot tett Ion Tiriac korábbi teniszezőnek, román üzletembernek a genfi ATP-torna megvásárlására, hiszen a magyar főváros jelenleg is házigazdája egy 250-es erősségű viadalnak. Ezt korábban Bukarestben rendezték, és Tiriactól sikerült megvenni a rendezési jogot. A román médiumok a genfi verseny kapcsán hatmillió eurós ajánlatról írtak. Nemcsak a sportszeretők, hanem a magyar szövetség főtitkára, Richter Attila is meglepődött, hogy megjelent ez a hír.
– Nem szokás ilyen egyeztetésekről információkat szivárogtatni, pontosan az sem tisztázott, hogy mit mondott Ion Tiriac, de mivel 50 százalékban ő a jogtulajdonos, erről neki van joga beszélni, ha akar – jelentette ki a Népszavának a sportvezető. – Szeretnénk a mostani 250-es ATP-versenynél komolyabb eseményt Budapestre hozni, de ez régi vágyunk, évek óta zajlanak az egyeztetések. Két másik helyszínnel is volt megbeszélésünk, az egyik azóta tárgytalan, a másikkal él a kapcsolat, de erről többet nem mondhatok. Új esemény nem kerül be a versenynaptárba, egy-egy helyszín akkor tud bekapcsolódni, ha más visszalép, egy-egy tárgyalás a jogokról 3-5 évig is tarthat.
A genfi tornát, amit a magyar szövetség „kinézett magának” közvetlenül egy Grand Slam-verseny, a párizsi Roland Garros előtt rendezik. 
„Ez csak véletlenül alakult így, nem ez a fő szempont, sokkal fontosabb tényezőket kell figyelembe venni, például olyan borítás legyen, ami nálunk is elérhető, ez a salak, de legalább ennyire fontos, hol rendeznek még versenyeket abban az időszakban – fejtegette a főtitkár. - A US Open előtt nincs értelme egy budapesti viadalnak, amikor a kemény pályás versenyek másik földrészen vannak, mert egy torna kedvéért nem utaznak ennyit a játékosok.”
A rendezési jogot lehet „bérelni”, illetve végleg megvásárolni, utóbbi természetesen sokkal drágább, viszont hosszú távon jobban megtérül a befektetés.
„Mi megvásárlásban gondolkozunk, olyan ez, mint egy lakásnál, ha megvan rá az anyagi fedezet, akkor jobban megéri saját otthonban lakni, mint bérelni”

– emelte ki a főtitkár.

Budapesten gondot okoz a megfelelő létesítmény hiánya, a legutóbbi három hazai Davis Kupa-találkozót ideiglenes pályákon kellett lebonyolítani – legutóbb a cseheket a Lurdy Ház parkolójában felhúzott pályán fogadta a magyar csapat –, melyek felépítése majd lebontása sajtóértesülések szerint összesen mintegy 1,7 milliárd forintba került.
„Én vagyok az egyik élharcosa annak, hogy legyen állandó otthonunk – hangsúlyozta Richter. - Nem a szövetségen múlik, hogy nincs állandó pályánk, és mindig máshol kell játszanunk, ami rengeteg plusz feladattal és költséggel jár.”
A Margitszigeten évek óta nem épül fel a teniszstadion. Vajon olyan helyszín is szóba jöhet, amely autóval nem vagy csak korlátozottan elérhető?
„Azt gondolom, a Margitsziget minden szempontból tökéletes lenne, Wimbledonban például legalább egy kilométert kell a parkolóktól a pályákig gyalogolni, ráadásul a szigeten a szállodáknál meg lehet állni gépkocsival, ezek pár száz méterre vannak a majd elkészülő stadiontól, az autóbusz pedig a bejárat előtt áll meg” - reagált a fölvetésünkre a sportvezető.
Amíg nincs állandó stadion, vándorolnak a budapesti teniszesemények, jobb híján egyik parkolóból a másikba, alkalmanként több százmillió állami forintért.
Témák
tenisz

Isco nélkül vár rangadó a Realra – a topligák programja

Publikálás dátuma
2018.09.26. 08:30

Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP
Hétköznapi fordulót rendeznek Spanyolországban és Németországban, Angliában pedig Ligakupa meccseket játszanak.
Vasárnapi pontvesztése ellenére listavezető maradt a Barcelona a spanyol labdarúgó-bajnokságban, Ernesto Valverde tanítványai pedig nem unatkozhatnak hét közben sem, szerda este már a Leganés otthonában lépnek pályára (tv: Spíler2, 19.45). A szintén 13 pontos, de rosszabb gólkülönbsége miatt második Real Madridra papíron nehezebb feladat vár, Julen Lopetegui legénysége a Sevilla vendége lesz (tv: Spíler2, 21.45). 
A madridi klub keddi közleményében tudatta, hogy Isco nem léphet majd pályára ezen az összecsapáson. A 26 éves középpályást vakbélgyulladás miatt szállították kórházba, s tegnap meg is műtötték. A madridiaknak azért is lehet nagy veszteség a 34-szeres spanyol válogatott játékos hiánya, mert a Bajnokok Ligája címvédője az elmúlt időben nem győzni jár a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionba, minden sorozatot figyelembe véve négy utolsó meccséből hármat elvesztett a Sevilla otthonában.
Hétközi fordulót rendeznek Németországban is, ahol ma este két mérkőzés kerül képernyőre. Elsőként a Düsseldorf-Bayer Leverkusen lesz látható (tv: Sport1, 18.15), majd egy magyar érdekeltségű találkozó következik: a Gulácsi Pétert is soraiban tudó RB Leipzig a Stuttgart együttesét fogadja (tv: Sport1, 20.30).
Az olasz bajnokságban a címvédő Juventus a Nagy Ádámot is foglalkoztató Bolognát látja vendégül (tv: Digi Sport2, 21.00), míg korábban az Udinese és a Lazio párharca lesz látható (tv: Digi Sport2, 18.55).
Angliában ezúttal kupafordulót rendeznek, a Ligakupában a bajnokság két éllovasa, a Liverpool és a Chelsea feszül egymásnak (tv: Digi Sport1, 20.25). A hazaiak trénere több olyan játékosának is bizalmat szavaz majd, akik az utóbbi időben kevesebb lehetőséghez jutottak, várhatóan Simon Mignolet védi majd a csapat kapuját.
Szerző
Témák
labdarúgás