Még keresi Tarlós kihívóját az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.09.26 19:31

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A baloldali pártok mindenképpen közös jelöltet indítanának a Fidesz-KDNP jelöltje ellen. A lapunknak nyilatkozó politikusok még az előválasztásra is nyitottak voltak.
Eldőlt, hogy a Fidesz jelöltje harmadszor is Tarlós István lesz a jövő őszi főpolgármester választásokon - számolt be lapunk szerdán. Információink szerint Orbán Viktor négyszemközt is győzködte Tarlóst, hogy vállalja el újra a posztot, aki még a nyáron a Népszavának azt nyilatkozta, erősen gondolkodik a folytatáson. A Fideszben viszont úgy látják, egyszerűen nincs jelenleg olyan alternatív jelölt, aki képes lenne Tarlós politikai teljesítményére – nevezetesen, hogy a kormánypárt fővárosi támogatottságát messze meghaladó szavazatot szerezzen -, így a regnáló városvezető ebből a szempontból kényelmes helyzetből tárgyalhatott.
Tarlós Istvánnak két feltétele volt, az egyik, hogy maradjon a közvetlen választás, a másik pedig jelentős mennyiségű fejlesztési pénz becsatornázása. Utóbbi ugyan főleg a Miniszterelnökségen keresztül valósul majd meg, de mint egy kormánytag fogalmazott, „átadni úgyis Tarlós István fogja majd a megvalósult beruházásokat, az átlag választót pedig baromira nem érdekli, hogy az kormányzati- vagy fővárosi pénzből valósult-e meg".
A kormány szándékainak komolyságát jelzi, hogy – mint az Index megírta – teljesítették a főpolgármester kérését a Lánchíd és az Alagút felújításával kapcsolatban is, a két munkát egyszerre végzik majd el (így drágább ugyan, de sokkal rövidebb ideig tart majd), és a Lánchidat még ki is szélesítik. Ezek után már „csak” az a kérdés marad, hogy a fővárosban az áprilisi parlamenti választásokon még viszonylag jól szereplő baloldali ellenzék képes lesz-e potenciális kihívót találni Tarlós Istvánnal szemben. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd tavaszi közös miniszterelnök-jelöltje (akit sokan már most elkönyveltek főpolgármester-jelöltnek) ezzel kapcsolatban azt mondta a Népszavának, hogy „Tarlós István főpolgármester jelöltsége természetesen Fideszes belügy, így ezt nem szeretném kommentálni, azt azonban abszurdnak és szégyenletesnek tartom, hogy a Fidesz belső egyeztetésén, alkuján múlik, hogy a budapestiek a jövőben is közvetlenül választhassanak főpolgármestert”. Karácsony Gergely szerint „egységes ellenzéki indulásra lenne szükség, a Párbeszéd már régóta ezt mondja, mégpedig a Budapesten ténylegesen létező és aktív civil szféra bevonásával”. Ő úgy gondolja, ennek módja az előválasztás lenne, nem csak a főpolgármester esetében, de még azokban a kerületekben is, ahol nem egyértelmű, hogy ki az egységes ellenzéki jelölt. - Legyen erről politikai egyeztetés, és még az idén meg kellene tartani az előválasztást. A baloldali szavazóknak ráadásul úgy kell némi politikai aktivitás, mint egy falat kenyér - fogalmazott.
- Tarlós Istvánnak nyilván fontos, hogy nyilvánosságra kerüljön: a Fidesz őt fogja indítani, de a budapestiek számára az a meghatározó, hogy közvetlenül választhassanak főpolgármestert, ebben pedig nem tisztességesek a Fidesz szándékai. Ha egy kistelepülés lakóit megilleti a jog, akkor a fővárosiakat is, a DK emiatt indított aláírásgyűjtést, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra: ne jusson eszébe változtatni a szabályokon - mondta lapunknak Gy. Németh Erzsébet. A DK fővárosi képviselője is úgy látja, csak akkor van esélye az ellenzéknek, ha egyetlen jelöltet indít Tarlós Istvánnal szemben. - Budapesten tavasszal a választókörzetek kétharmadát az ellenzék nyerte, ahol egy jelölt volt, ott sikerült megverni a Fideszt, így egyértelmű, hogy ezt a helyzetet kell előállítanunk jövő ősszel is - mondta Gy. Németh Erzsébet, hozzátéve, hogy a DK egyaránt nyitott a tárgyalásos megoldásra a többi baloldali párttal, de nem zárkóznak el az előválasztásoktól sem. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke szerint „nincs abban semmi meglepő, hogy két ciklus, két győzelem után a Fidesz ismét Tarlós Istvánt indítja”, bárki is lenne a kormánypárti főpolgármester jelölt, „az ellenzék dolga, hogy olyan jelöltet találjon, aki legyőzheti”. Ehhez „nyilvánvalóan az kell, hogy Tarlós Istvánnal szemben egyetlen ellenzéki kihívó legyen, ha tárgyalásos úton érjük ezt el, akkor úgy, ha előválasztással, akkor ez is egy jó eszköz lehet, mi mindkettőre nyitottak vagyunk”. - Orbán Viktor és kormánya nem a budapestiek érdekében akar kormányozni, ezért a főváros számára életbe vágóan fontos, hogy ellenzéki főpolgármestere legyen - mondta a Népszavának Molnár Zsolt. Nincs még főpolgármester-jelöltünk és egyelőre nincs is napirenden a kérdés – tájékoztatta a Népszavát Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára. A kérdést még nem vettük napirendre - mondta Stummer János, a Jobbik budapesti elnöke.  
Frissítve: 2018.09.26 19:34

Újra kell vizsgálni minden devizahiteles tartozását! - LMP

Publikálás dátuma
2019.03.19 15:19
Devizahitelesek demonstrációja
Fotó: Molnár Ádám
A párt szerint erre az Európai Bíróság két döntése nyomán van szükség, amelyek megmutatták, a magyar kormány a bankok érdekeit képviselve próbálta megoldani a devizahitel-problémát.
Az LMP szerint az Európai Bíróság két döntése alapján újra kellene vizsgálni minden devizahiteles tartozását, és a kormánynak végre igazságot kellene tennie a devizahiteleknél történt visszaélések ügyében -  mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Csárdi Antal.

A párt frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, az Európai Bíróság március 14-én ismételten egy olyan döntést hozott, ami egyértelműen mutatja, hogy a magyar kormány hibásan, az európai uniós joggal ellentétesen kísérelte megoldani a devizahitel-problémát.
Az ügyben született 2015-ös törvények a bankok érdekeit képviselték és egy nagyon szűk rétegnek biztosítottak lehetőséget "elfogadható módon kiszállni" a hitelproblémából
- tette hozzá.
Csárdi Antal kijelentette: a mostani és a múlt év szeptemberi bírósági döntések alapján a magyar kormánynak és a törvényhozásnak feladata és kötelezettsége van ebben a kérdésben. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul hozzon igazságos döntést az ügyben, és számoltassanak újra minden devizahitelt, amit "tisztességtelen módon kényszerítettek a hitelfelvevőkre a bankok".
A kormány és a törvényhozás első feladata, hogy amíg nem születik az ügyben döntés, függesszék fel a "devizahiteles kilakoltatásokat" -
mondta az ellenzéki országgyűlési képviselő.

Még nem döntött a családvédelmi akciótervről az LMP

Csárdi Antal a keddi sajtóeseményen kérdésre válaszolva elárulta, a családvédelmi akcióterv parlamenti vitája után dönt arról a frakciójuk, hogyan szavaznak majd az ügyben. "Az alapcélokat én személyesen nagyon támogatom, de észre kell venni, hogy a családvédelmi akcióterv ezer sebből vérzik" - fogalmazott.

Három kormányközeli hírportált is beperelt Krekó Péter

Publikálás dátuma
2019.03.19 15:08
Krekó Péter
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A Political Capital ügyvezető igazgatójáról valótlan híreket tett közzé a Figyelő, majd azok nyomán az Origo és a 888.hu.
Jó hírneve megsértése miatt bírósághoz fordult Krekó Péter szociálpszichológus, politikai elemző. A három kormányközeli médium hamis állításai különösen előnytelen színben tüntették fel a kutatót, akinek emiatt gyalázkodó, erőszakra buzdító kommenteket és üzeneteket kellett elviselnie. Krekót a perben a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.
Idén január 4-én „leleplezőnek" szánt írással rukkolt ki a Figyelő, majd még aznap tényként tálalta mindezt az Origo és a 888 is. Több becsmérlő, hamis állításuk közül azok voltak a legsúlyosabbak, amelyek Krekó Pétert külföldi titkosszolgálati érdekek kiszolgálójának állították be, és mint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyt jelenítették meg, megkérdőjelezték ezzel szakmai tisztességét. A cikkek nem csupán az olvasók hátrányos befolyásolására voltak alkalmasak, hanem érzékelhető személyes hátrányt - munkahelyi és magánéleti károkat - okoztak Krekónak. Az írások alatti internetes kommentekben pedig számos becsületsértő és gyűlöletkeltő vélemény jelent meg róla.
Az állításokkal szemben Krekó Péter sohasem vet rész titkosszolgálati akciókban, így a brit titkosszolgálat nem létező „pszichológiai" hadviselési akciójában sem, írja a Helsinki.
Tevékenysége sohasem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot. Épp az ország érdekeit szolgálta, amikor például a szélsőjobb nemzetközi kapcsolatairól vagy az orosz politikai befolyásról és dezinformációs offenzíváról vezetett kutatást vagy készített tanulmányt.
Krekó írásaiban és interjúiban azt kritizálta, hogy a kormány ahelyett, hogy fellépne a rosszindulatú orosz befolyásszerzési kísérletek ellen, inkább tágra nyitja az ajtót előtte. A politikai elemző elleni összehangolt lejáratási kísérletnek az a célja, hogy hiteltelenné tegye a többéves kutatási eredményein alapuló kritikus megállapításait. Ismert, hogy tavaly jelent meg Krekó könyve az Athenaeumnál Tömegparanoia - Az összeesküvés-elméletek és álhírek szociálpszichológiája címmel.
A perben Krekó Pétert képviselő Magyar Helsinki Bizottság maga is gyakran kerül a kormánypropaganda célkeresztjébe. A civil jogvédő szervezet számos helyreigazítási pert nyert már kormányközeli lapok ellen és több esetben biztosított jogi képviseletet olyanoknak, akiket a kormány és propagandája akart lejáratni.