Még keresi Tarlós kihívóját az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.09.26. 19:31

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A baloldali pártok mindenképpen közös jelöltet indítanának a Fidesz-KDNP jelöltje ellen. A lapunknak nyilatkozó politikusok még az előválasztásra is nyitottak voltak.
Eldőlt, hogy a Fidesz jelöltje harmadszor is Tarlós István lesz a jövő őszi főpolgármester választásokon - számolt be lapunk szerdán. Információink szerint Orbán Viktor négyszemközt is győzködte Tarlóst, hogy vállalja el újra a posztot, aki még a nyáron a Népszavának azt nyilatkozta, erősen gondolkodik a folytatáson. A Fideszben viszont úgy látják, egyszerűen nincs jelenleg olyan alternatív jelölt, aki képes lenne Tarlós politikai teljesítményére – nevezetesen, hogy a kormánypárt fővárosi támogatottságát messze meghaladó szavazatot szerezzen -, így a regnáló városvezető ebből a szempontból kényelmes helyzetből tárgyalhatott.
Tarlós Istvánnak két feltétele volt, az egyik, hogy maradjon a közvetlen választás, a másik pedig jelentős mennyiségű fejlesztési pénz becsatornázása. Utóbbi ugyan főleg a Miniszterelnökségen keresztül valósul majd meg, de mint egy kormánytag fogalmazott, „átadni úgyis Tarlós István fogja majd a megvalósult beruházásokat, az átlag választót pedig baromira nem érdekli, hogy az kormányzati- vagy fővárosi pénzből valósult-e meg".
A kormány szándékainak komolyságát jelzi, hogy – mint az Index megírta – teljesítették a főpolgármester kérését a Lánchíd és az Alagút felújításával kapcsolatban is, a két munkát egyszerre végzik majd el (így drágább ugyan, de sokkal rövidebb ideig tart majd), és a Lánchidat még ki is szélesítik. Ezek után már „csak” az a kérdés marad, hogy a fővárosban az áprilisi parlamenti választásokon még viszonylag jól szereplő baloldali ellenzék képes lesz-e potenciális kihívót találni Tarlós Istvánnal szemben. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd tavaszi közös miniszterelnök-jelöltje (akit sokan már most elkönyveltek főpolgármester-jelöltnek) ezzel kapcsolatban azt mondta a Népszavának, hogy „Tarlós István főpolgármester jelöltsége természetesen Fideszes belügy, így ezt nem szeretném kommentálni, azt azonban abszurdnak és szégyenletesnek tartom, hogy a Fidesz belső egyeztetésén, alkuján múlik, hogy a budapestiek a jövőben is közvetlenül választhassanak főpolgármestert”. Karácsony Gergely szerint „egységes ellenzéki indulásra lenne szükség, a Párbeszéd már régóta ezt mondja, mégpedig a Budapesten ténylegesen létező és aktív civil szféra bevonásával”. Ő úgy gondolja, ennek módja az előválasztás lenne, nem csak a főpolgármester esetében, de még azokban a kerületekben is, ahol nem egyértelmű, hogy ki az egységes ellenzéki jelölt. - Legyen erről politikai egyeztetés, és még az idén meg kellene tartani az előválasztást. A baloldali szavazóknak ráadásul úgy kell némi politikai aktivitás, mint egy falat kenyér - fogalmazott.
- Tarlós Istvánnak nyilván fontos, hogy nyilvánosságra kerüljön: a Fidesz őt fogja indítani, de a budapestiek számára az a meghatározó, hogy közvetlenül választhassanak főpolgármestert, ebben pedig nem tisztességesek a Fidesz szándékai. Ha egy kistelepülés lakóit megilleti a jog, akkor a fővárosiakat is, a DK emiatt indított aláírásgyűjtést, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra: ne jusson eszébe változtatni a szabályokon - mondta lapunknak Gy. Németh Erzsébet. A DK fővárosi képviselője is úgy látja, csak akkor van esélye az ellenzéknek, ha egyetlen jelöltet indít Tarlós Istvánnal szemben. - Budapesten tavasszal a választókörzetek kétharmadát az ellenzék nyerte, ahol egy jelölt volt, ott sikerült megverni a Fideszt, így egyértelmű, hogy ezt a helyzetet kell előállítanunk jövő ősszel is - mondta Gy. Németh Erzsébet, hozzátéve, hogy a DK egyaránt nyitott a tárgyalásos megoldásra a többi baloldali párttal, de nem zárkóznak el az előválasztásoktól sem. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke szerint „nincs abban semmi meglepő, hogy két ciklus, két győzelem után a Fidesz ismét Tarlós Istvánt indítja”, bárki is lenne a kormánypárti főpolgármester jelölt, „az ellenzék dolga, hogy olyan jelöltet találjon, aki legyőzheti”. Ehhez „nyilvánvalóan az kell, hogy Tarlós Istvánnal szemben egyetlen ellenzéki kihívó legyen, ha tárgyalásos úton érjük ezt el, akkor úgy, ha előválasztással, akkor ez is egy jó eszköz lehet, mi mindkettőre nyitottak vagyunk”. - Orbán Viktor és kormánya nem a budapestiek érdekében akar kormányozni, ezért a főváros számára életbe vágóan fontos, hogy ellenzéki főpolgármestere legyen - mondta a Népszavának Molnár Zsolt. Nincs még főpolgármester-jelöltünk és egyelőre nincs is napirenden a kérdés – tájékoztatta a Népszavát Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára. A kérdést még nem vettük napirendre - mondta Stummer János, a Jobbik budapesti elnöke.  
Frissítve: 2018.09.26. 19:34

A világ 500 legjobb egyeteme között a Semmelweis

Publikálás dátuma
2018.09.26. 18:05

Fotó: Kállai Márton
Összesen hét magyar egyetem került fel a friss rangsorba.
Hét magyar egyetem került fel a londoni székhelyű Times Higher Education (THE) most publikált világrangsorába, köztük a legjobban a Semmelweis Egyetem teljesített – közölte az intézmény. Mint írják, a Semmelweis Egyetem 401-500. helyen végzett a THE rangsorban, ezzel megőrizte korábbi helyét, a részeredményekben viszont javítani tudott. A listán több mint 1250 egyetem szerepel, a bekerült hét magyar felsőoktatási intézmény közül a Semmelweis Egyetemet sorolták a legjobb helyre. A világrangsor készítői öt terület – oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció – mutatói alapján mérik az intézményeket. A Semmelweis Egyetem legjobban a nemzetközi orientáció terén szerepelt, ami az intézmény szerint a külföldi hallgatók és oktatók arányának és a nemzetközi együttműködésben született publikációknak köszönhető, de a többi mutató területén is sikerült javítania eredményein az intézménynek az előző évhez képest – teszik hozzá. A hazai felsőoktatási intézmények közül a 601-800. helyen végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem. A 801-1000. közötti helyre sorolták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet és a Debreceni Egyetemet, míg a Budapesti Corvinus Egyetem az 1001+ kategóriába került. Az első három helyezett az Oxfordi Egyetem, a Cambridge-i Egyetem és a Stanford.  
Szerző
Frissítve: 2018.09.26. 18:07

A fideszes politikus azt állítja: a tankerületi igazgató kérte, hogy mondjon beszédet az évnyitón

Publikálás dátuma
2018.09.26. 15:51

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az állami Klebelsberg Központ részéről kérték meg László Tamást.
Nemrég 200 ezer forint bírság megfizetésével büntették László Tamást, amiért beszédet mondott az időközi polgármester-választás Fidesz-KDNP-s jelöltjeként a helyi Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola tanévnyitóján. A választási bizottság szerint László Tamás a tanévnyitón kampánybeszédet mondott: a saját, illetve a kormánypártok kerületi oktatással kapcsolatos programját ismertette, és a többi jelölt tevékenységét kritizálta. Emellett azt írták, „a jelölt a rendezvényen történő részvételét és felszólalását maga is kampánytevékenységként kezelte. A hvg.hu most azt írja, László Tamás „érdemi védekezésként” arra hivatkozott, hogy ez nem is volt kampánybeszéd, illetve politikai beszéd, és egyébként is, az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója kérte fel őt a beszéd tartására. A portál megkereste Kovács Katalin tankerületi igazgatót, hogy megtudja, milyen minőségben és indokkal hívta meg a fideszes politikust a diákok rendezvényére, de egyelőre nem kaptak választ a kérdésre. László Tamás esete egyébként nem egyedi: már korábban is többször elmeszeltek fideszes politikusokat azért, mert gyerekeket „rántottak be” a kampányba, erről itt írtunk bővebben.
Szerző