Kezdődik a Corvinus átalakítása

Publikálás dátuma
2018.09.27. 08:00

Fotó: Népszava
Miniszteri biztossá nevezték ki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kancellárját, Pavlik Líviát, az ő feladata lesz ugyanis az intézmény fenntartóváltását érintő jogi, gazdasági, igazgatási átalakulás levezénylése - értesült lapunk. Az egyetem hétfői szenátusi ülésén azt is bejelentették: az átalakulási folyamat intézményen belüli lebonyolítására egy projektszervezetet hoznak létre az egyetem különböző szintű vezetőinek részvételével.
Augusztus végén a 168 Óra írta meg: a BCE nagy változás előtt áll, kikerülne ugyanis a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, és egy, az állam által létrehozott közhasznú alapítvány működtetné tovább. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától előbb a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül az intézmény, erről már a hivatalos döntés is megszületett: a volt oktatási államtitkár tárcája októbertől gyakorolja az egyetem fenntartói jogait.
A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint Palkovicsnak, valamint Varga Mihály pénzügyminiszternek és Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kell majd felmérnie az egyetem által az állami és a magánszektor közötti fejlesztési, illetve szolgáltatási szerződéseket, javaslatot kell készíteniük a kötelezettségek állami kiváltására, illetve a kötelezettségekhez társuló állami garanciavállalás, támogatás további biztosítására.
Az állami alapítvány fenntartásába leghamarabb 2019-ben kerülhet át az intézmény. Konkrétumokat egyelőre nem tudni, az egyetem szeptember elején, közleményben mindössze arról írt, közalapítványi működtetéssel kutatási és oktatási tevékenységük a jelenleginél szabadabban működhetne. Hangsúlyozták: nem válnak profitorientált magánegyetemmé.
Az oktatók körében azonban nagy a bizonytalanság, többen a hallgatói létszám csökkenését sem tartják kizártnak. Úgy tudjuk, az egyetem vezetése által megígért széleskörű tájékoztatásra továbbra sem került sor a BCE dolgozói és hallgatói körében.
Szerző

"Lakásmenetet" szervez a kilakoltatások ellen a Város Mindenkié

Publikálás dátuma
2018.09.26. 21:56

Fotó: A Város Mindenkié / Facebook
Évente több ezer kilakoltatás történik, idős, beteg emberek és gyermekes családok kerülnek az utcára – hívták fel a figyelmet.
Immár nyolcadik alkalommal szervez „lakásmenetet” a Város Mindenkié csoport: szombaton, 14 órától várják a résztvevőket a Liszt Ferenc téren, majd a Zeneakadémia – Király utca – Nagymező utca – Andrássy út – József Attila utca – Nádor utca – Szabadság tér útvonalon haladnak végig. Az esemény Facebook-oldalán kiemelik, hogy évente több ezer kilakoltatás történik, idős, beteg emberek és gyermekes családok kerülnek az utcára. A kilakoltatások során a gyerekeket elválasztják szüleiktől, akik így állami gondozásba kerülnek, ahonnan felnőttként kikerülve sokan hajléktalanná válnak.
„Ha szerinted sem megoldás, hogy a gyerekeket elválasztják a szüleiktől, hogy embereket mindenféle elhelyezés nélkül tesznek nap mint nap az utcára, hogy a hajléktalan embereket a rendőrség üldözi, akkor csatlakozz hozzánk!”

– írták a szervezők.

Kitértek arra is: ősszel újra beadják azt a törvénymódosító javaslatot, ami megakadályozná, hogy gyermekes családokat elhelyezés nélkül az utcára lehessen tenni. A menet indulása előtt és után is alá lehet írni a petíciójukat.
Szerző
Frissítve: 2018.09.26. 21:58

Újra a fegyelmi bizottság előtt Szél Bernadett

Publikálás dátuma
2018.09.26. 20:45

Fotó: Molnár Ádám
A politikus azt mondta, az eljárást Sallai R. Benedek kezdeményezte ellene.
Már megint fegyelmi eljárás indul Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke, miniszterelnök-jelöltje ellen. A politikus a zoom.hu-nak azt mondta: az eljárást a korábban ugyancsak fegyelmivel kizárt, de a pártba mégis visszavett Sallai R. Benedek kezdeményezte ellene. Az ok: Szél elmúlt hetekben a nagy nyilvánosság előtt tett nyilatkozatai. A volt társelnök ugyanis jelezte, hogy nem ért egyet az LMP elnökség döntésével a Sargentini-jelentésről, ugyanis ő megszavazta volna azt. Valamint azt is mondta, hogy „politikai öngyilkosság, amit az LMP megenged magának”, hozzátéve: „az LMP-t könnyebb megpuccsolni, mint vezetni.” Szél Bernadett ügyében semmilyen eljárás nincs – közölte érdeklődésünkre Kanász-Nagy Máté, a párt titkára. A zoom.hu egyébként úgy értesült, hogy Kanász-Nagy ellen is fegyelmi indulhat, ezt a titkár annyival kommentálta, „ha lenne fegyelmi eljárás, szóltak volna nekem is.”
Szerző
Frissítve: 2018.09.26. 22:08