Rejtélyes programot legózott össze Hegedűs Zsuzsa

Publikálás dátuma
2018.09.27. 08:19
Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója
Fotó: Vajda János / MTI
A miniszterelnök főtanácsadója legorobotokkal képzi a vidéki iskolásokat: hogy minderre mennyi pénzt kapott, és ki ellenőrzi munkáját, arról a kormány nem akar beszélni. Annyira nem, hogy a Hegedűs-féle projektről szóló hírt is eltüntették oldalukról.
Különös oktatási programba vágott bele Hegedűs Zsuzsa: a miniszterelnök havi egymilliót kereső kedvenc szociológus-tanácsadójas legókkal, máskor pedig legóalkatrészekből épített, programozható robotokkal járja az ország iskoláit –azt viszont valamiért hétpecsétes titok övezi, hogy pontosan mit is csinál, írja a Magyar Narancs.
A hetilap emlékeztet rá, hogy a Hegedűs-féle Robot Lego-pilot programot a kormany.hu is népszerűsítette. Csak, hogy az erről szóló, március 29-i cikket valamiért törölték, és csak a Google tárolt szövegrészletéből tudható, hogy a Hegedűs Zsuzsa elvileg az ország 15 leghátrányosabb helyzetű településen mutatta vagy mutatja be a projektet. Elvileg, mert a program lefutásáról nincsenek részletes információk a tanácsadóhoz köthető Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítvány honlapján sem.
A Narancs leírja az elhúzódó folyamatot is, melynek során sikertelenül próbált adatokat kérni a közpénzen futó programról, annak forrásáról és szakmai kontrolljáról: nem válaszolt nekik a Miniszterelnöki Kabinetiroda – amihez Hegedűs főtanácsadóként tartozik – és a Klik sem. 
 A projektről a Youtube-on mindenesetre találtunk két – igaz, nem 15 – iskolalátogatást  megörökítő videót. Ezek szerint Hegedűs nyírmadai és és paszabi iskolákban biztosan járt a Legókkal. Különösen tanulságos a Minden Gyermek Lakjon Jól paszabi videóhoz mellékelt leírása, ami szerint Szingapúrban már jól tudják: „5-10 éven belül már a segédmunkásoknak is egyre újabb típusú robotokkal kell majd dolgozniuk a fejlett gazdaságokban. Ehhez azonban nem egyszerűen informatikai ismeretekkel, hanem az anyanyelv elsajátításához hasonló módon és korban (játékosan és gyerekkorban) kialakított informatikai készséggel kell rendelkezniük.” A felvételen pedig azt látjuk, hogy vidéki kisiskolások – a leírás alapján, sejthetően a jövő segédmunkásai – játszanak boldogan a nekik hozott legóalkatrészekkel.
Szerző

Kezdődik a Corvinus átalakítása

Publikálás dátuma
2018.09.27. 08:00

Fotó: Népszava
Miniszteri biztossá nevezték ki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kancellárját, Pavlik Líviát, az ő feladata lesz ugyanis az intézmény fenntartóváltását érintő jogi, gazdasági, igazgatási átalakulás levezénylése - értesült lapunk. Az egyetem hétfői szenátusi ülésén azt is bejelentették: az átalakulási folyamat intézményen belüli lebonyolítására egy projektszervezetet hoznak létre az egyetem különböző szintű vezetőinek részvételével.
Augusztus végén a 168 Óra írta meg: a BCE nagy változás előtt áll, kikerülne ugyanis a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, és egy, az állam által létrehozott közhasznú alapítvány működtetné tovább. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától előbb a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül az intézmény, erről már a hivatalos döntés is megszületett: a volt oktatási államtitkár tárcája októbertől gyakorolja az egyetem fenntartói jogait.
A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint Palkovicsnak, valamint Varga Mihály pénzügyminiszternek és Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kell majd felmérnie az egyetem által az állami és a magánszektor közötti fejlesztési, illetve szolgáltatási szerződéseket, javaslatot kell készíteniük a kötelezettségek állami kiváltására, illetve a kötelezettségekhez társuló állami garanciavállalás, támogatás további biztosítására.
Az állami alapítvány fenntartásába leghamarabb 2019-ben kerülhet át az intézmény. Konkrétumokat egyelőre nem tudni, az egyetem szeptember elején, közleményben mindössze arról írt, közalapítványi működtetéssel kutatási és oktatási tevékenységük a jelenleginél szabadabban működhetne. Hangsúlyozták: nem válnak profitorientált magánegyetemmé.
Az oktatók körében azonban nagy a bizonytalanság, többen a hallgatói létszám csökkenését sem tartják kizártnak. Úgy tudjuk, az egyetem vezetése által megígért széleskörű tájékoztatásra továbbra sem került sor a BCE dolgozói és hallgatói körében.
Szerző

"Lakásmenetet" szervez a kilakoltatások ellen a Város Mindenkié

Publikálás dátuma
2018.09.26. 21:56

Fotó: A Város Mindenkié / Facebook
Évente több ezer kilakoltatás történik, idős, beteg emberek és gyermekes családok kerülnek az utcára – hívták fel a figyelmet.
Immár nyolcadik alkalommal szervez „lakásmenetet” a Város Mindenkié csoport: szombaton, 14 órától várják a résztvevőket a Liszt Ferenc téren, majd a Zeneakadémia – Király utca – Nagymező utca – Andrássy út – József Attila utca – Nádor utca – Szabadság tér útvonalon haladnak végig. Az esemény Facebook-oldalán kiemelik, hogy évente több ezer kilakoltatás történik, idős, beteg emberek és gyermekes családok kerülnek az utcára. A kilakoltatások során a gyerekeket elválasztják szüleiktől, akik így állami gondozásba kerülnek, ahonnan felnőttként kikerülve sokan hajléktalanná válnak.
„Ha szerinted sem megoldás, hogy a gyerekeket elválasztják a szüleiktől, hogy embereket mindenféle elhelyezés nélkül tesznek nap mint nap az utcára, hogy a hajléktalan embereket a rendőrség üldözi, akkor csatlakozz hozzánk!”

– írták a szervezők.

Kitértek arra is: ősszel újra beadják azt a törvénymódosító javaslatot, ami megakadályozná, hogy gyermekes családokat elhelyezés nélkül az utcára lehessen tenni. A menet indulása előtt és után is alá lehet írni a petíciójukat.
Szerző
Frissítve: 2018.09.26. 21:58