Mert megérdemli: új luxusautót kaphat budavári polgármester

Publikálás dátuma
2018.09.27 08:34
Nagy Gábor Tamás budavári polgármester éppen nyilatkozatot ad
Fotó: Forrás: Facebook/Nagy Gábor Tamás
Nagy Gábor Tamásnak korábban volt már elektromos autója, de az I. kerületi pénzügyi bizottság nagyon fontosnak tartja, hogy modernebbet kapjon. A hosszabb utakra pedig ott van a hibrid Lexus is.
Egy elektromos Nissan Leafet cserélnek modernebbre Nagy Gábor Tamás kedvéért, pedig korábban már egy Lexust is beszereztek, ami szintén a fideszes politikus rendelkezésére áll – értesült a 24.hu.
A lap információi szerint hétfőn elfogadta a pénzügyi bizottság, csütörtökön pedig a budavári önkormányzat képviselő-testülete is jóváhagyhatja az I. kerület módosított 2018-as költségvetését. A 24.hu értesülése szerint ennek része, hogy a polgármester számára egy új, modernebb elektromos autót vásárol a kerület – ezt éppen a Nagy által beterjesztett költségvetés-módosítás teszi lehetővé. A városvezetés a kerület általános tartalékának terhére emelheti meg az egyéb működési kiadásokra szánt összeget, és Nissan Leaf beszámításával vennének egy új, korszerűbb járművet. 
A vásárlás több szempontból is érdekes. Egyrészt azért, mert a hosszabb utakra – amelyekre egy elektromos autó hatótávolsága nem terjed ki – egy másik hivatali jármű is Nagy Gábor Tamás rendelkezésére áll. Tavaly május óta  tudható, hogy a kerületvezető egy hibrid meghajtású Lexus IS 300h Luxury típusú autóval is közlekedhet, amit – a Párbeszéd képviselőjének, V. Naszály Mártának adott tájékoztatás szerint – jutányos áron, 15 millió forintért vett meg az önkormányzat. Az ellenzéki politikus egy bizottsági ülésen rá is kérdezett, miért volt szükséges az autó megvásárlása. A válasz szerint a Lexust azért vették meg, mert a korábban Nagy Gábor Tamásnak beszerzett elektromos autó, korlátozott hatótávolsága miatt, nem alkalmas távolsági közlekedésre.
Tehát a vásárlandó új elektromos autó nagyobb hatótávolsága nem indokolt – írja a portál. Ráadásul a polgármesteri hivatal is azt közölte, hogy a Lexust hosszabb, vidéki, külföldi utakra használja az önkormányzat, igaz, szerintük nem kizárólag a polgármester személyes használatára tartják fenn. 
De azért sem világos a tervezett önkormányzati autóbeszerzés oka, mert az I. kerületi városháza körülbelül 200 méterre áll attól a patinás műemléképülettől, amelyben szintén az önkormányzat biztosít lakást a polgármesternek.
Még a Magyar Nemzet derítette ki 2016-ban, hogy Nagy Gábor Tamás a saját maga vezette kerülettől „piaci alapon” egy 71 négyzetméteres lakást bérel mindössze 81 ezer forintért – vagyis a valós piaci ár töredékéért.  Az önkormányzat egyébként nyáron további öt évvel meghosszabbította a kerületvezető lakásbérleti szerződését.
Frissítve: 2018.09.27 10:31

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző