Mert megérdemli: új luxusautót kaphat budavári polgármester

Publikálás dátuma
2018.09.27. 08:34
Nagy Gábor Tamás budavári polgármester éppen nyilatkozatot ad
Fotó: Forrás: Facebook/Nagy Gábor Tamás
Nagy Gábor Tamásnak korábban volt már elektromos autója, de az I. kerületi pénzügyi bizottság nagyon fontosnak tartja, hogy modernebbet kapjon. A hosszabb utakra pedig ott van a hibrid Lexus is.
Egy elektromos Nissan Leafet cserélnek modernebbre Nagy Gábor Tamás kedvéért, pedig korábban már egy Lexust is beszereztek, ami szintén a fideszes politikus rendelkezésére áll – értesült a 24.hu.
A lap információi szerint hétfőn elfogadta a pénzügyi bizottság, csütörtökön pedig a budavári önkormányzat képviselő-testülete is jóváhagyhatja az I. kerület módosított 2018-as költségvetését. A 24.hu értesülése szerint ennek része, hogy a polgármester számára egy új, modernebb elektromos autót vásárol a kerület – ezt éppen a Nagy által beterjesztett költségvetés-módosítás teszi lehetővé. A városvezetés a kerület általános tartalékának terhére emelheti meg az egyéb működési kiadásokra szánt összeget, és Nissan Leaf beszámításával vennének egy új, korszerűbb járművet. 
A vásárlás több szempontból is érdekes. Egyrészt azért, mert a hosszabb utakra – amelyekre egy elektromos autó hatótávolsága nem terjed ki – egy másik hivatali jármű is Nagy Gábor Tamás rendelkezésére áll. Tavaly május óta  tudható, hogy a kerületvezető egy hibrid meghajtású Lexus IS 300h Luxury típusú autóval is közlekedhet, amit – a Párbeszéd képviselőjének, V. Naszály Mártának adott tájékoztatás szerint – jutányos áron, 15 millió forintért vett meg az önkormányzat. Az ellenzéki politikus egy bizottsági ülésen rá is kérdezett, miért volt szükséges az autó megvásárlása. A válasz szerint a Lexust azért vették meg, mert a korábban Nagy Gábor Tamásnak beszerzett elektromos autó, korlátozott hatótávolsága miatt, nem alkalmas távolsági közlekedésre.
Tehát a vásárlandó új elektromos autó nagyobb hatótávolsága nem indokolt – írja a portál. Ráadásul a polgármesteri hivatal is azt közölte, hogy a Lexust hosszabb, vidéki, külföldi utakra használja az önkormányzat, igaz, szerintük nem kizárólag a polgármester személyes használatára tartják fenn. 

De azért sem világos a tervezett önkormányzati autóbeszerzés oka, mert az I. kerületi városháza körülbelül 200 méterre áll attól a patinás műemléképülettől, amelyben szintén az önkormányzat biztosít lakást a polgármesternek.

Még a Magyar Nemzet derítette ki 2016-ban, hogy Nagy Gábor Tamás a saját maga vezette kerülettől „piaci alapon” egy 71 négyzetméteres lakást bérel mindössze 81 ezer forintért – vagyis a valós piaci ár töredékéért.  Az önkormányzat egyébként nyáron további öt évvel meghosszabbította a kerületvezető lakásbérleti szerződését.
Szerző
Frissítve: 2018.09.27. 10:31

Rejtélyes programot legózott össze Hegedűs Zsuzsa

Publikálás dátuma
2018.09.27. 08:19
Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója
Fotó: Vajda János / MTI
A miniszterelnök főtanácsadója legorobotokkal képzi a vidéki iskolásokat: hogy minderre mennyi pénzt kapott, és ki ellenőrzi munkáját, arról a kormány nem akar beszélni. Annyira nem, hogy a Hegedűs-féle projektről szóló hírt is eltüntették oldalukról.
Különös oktatási programba vágott bele Hegedűs Zsuzsa: a miniszterelnök havi egymilliót kereső kedvenc szociológus-tanácsadójas legókkal, máskor pedig legóalkatrészekből épített, programozható robotokkal járja az ország iskoláit –azt viszont valamiért hétpecsétes titok övezi, hogy pontosan mit is csinál, írja a Magyar Narancs.
A hetilap emlékeztet rá, hogy a Hegedűs-féle Robot Lego-pilot programot a kormany.hu is népszerűsítette. Csak, hogy az erről szóló, március 29-i cikket valamiért törölték, és csak a Google tárolt szövegrészletéből tudható, hogy a Hegedűs Zsuzsa elvileg az ország 15 leghátrányosabb helyzetű településen mutatta vagy mutatja be a projektet. Elvileg, mert a program lefutásáról nincsenek részletes információk a tanácsadóhoz köthető Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítvány honlapján sem.
A Narancs leírja az elhúzódó folyamatot is, melynek során sikertelenül próbált adatokat kérni a közpénzen futó programról, annak forrásáról és szakmai kontrolljáról: nem válaszolt nekik a Miniszterelnöki Kabinetiroda – amihez Hegedűs főtanácsadóként tartozik – és a Klik sem. 
 A projektről a Youtube-on mindenesetre találtunk két – igaz, nem 15 – iskolalátogatást  megörökítő videót. Ezek szerint Hegedűs nyírmadai és és paszabi iskolákban biztosan járt a Legókkal. Különösen tanulságos a Minden Gyermek Lakjon Jól paszabi videóhoz mellékelt leírása, ami szerint Szingapúrban már jól tudják: „5-10 éven belül már a segédmunkásoknak is egyre újabb típusú robotokkal kell majd dolgozniuk a fejlett gazdaságokban. Ehhez azonban nem egyszerűen informatikai ismeretekkel, hanem az anyanyelv elsajátításához hasonló módon és korban (játékosan és gyerekkorban) kialakított informatikai készséggel kell rendelkezniük.” A felvételen pedig azt látjuk, hogy vidéki kisiskolások – a leírás alapján, sejthetően a jövő segédmunkásai – játszanak boldogan a nekik hozott legóalkatrészekkel.
Szerző

Kezdődik a Corvinus átalakítása

Publikálás dátuma
2018.09.27. 08:00

Fotó: Népszava
Miniszteri biztossá nevezték ki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kancellárját, Pavlik Líviát, az ő feladata lesz ugyanis az intézmény fenntartóváltását érintő jogi, gazdasági, igazgatási átalakulás levezénylése - értesült lapunk. Az egyetem hétfői szenátusi ülésén azt is bejelentették: az átalakulási folyamat intézményen belüli lebonyolítására egy projektszervezetet hoznak létre az egyetem különböző szintű vezetőinek részvételével.
Augusztus végén a 168 Óra írta meg: a BCE nagy változás előtt áll, kikerülne ugyanis a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, és egy, az állam által létrehozott közhasznú alapítvány működtetné tovább. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától előbb a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül az intézmény, erről már a hivatalos döntés is megszületett: a volt oktatási államtitkár tárcája októbertől gyakorolja az egyetem fenntartói jogait.
A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint Palkovicsnak, valamint Varga Mihály pénzügyminiszternek és Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kell majd felmérnie az egyetem által az állami és a magánszektor közötti fejlesztési, illetve szolgáltatási szerződéseket, javaslatot kell készíteniük a kötelezettségek állami kiváltására, illetve a kötelezettségekhez társuló állami garanciavállalás, támogatás további biztosítására.
Az állami alapítvány fenntartásába leghamarabb 2019-ben kerülhet át az intézmény. Konkrétumokat egyelőre nem tudni, az egyetem szeptember elején, közleményben mindössze arról írt, közalapítványi működtetéssel kutatási és oktatási tevékenységük a jelenleginél szabadabban működhetne. Hangsúlyozták: nem válnak profitorientált magánegyetemmé.
Az oktatók körében azonban nagy a bizonytalanság, többen a hallgatói létszám csökkenését sem tartják kizártnak. Úgy tudjuk, az egyetem vezetése által megígért széleskörű tájékoztatásra továbbra sem került sor a BCE dolgozói és hallgatói körében.
Szerző