"Hagyjanak dolgozni!" - A taxisok után a spanyol Uber-sofőrök is utcára vonultak

Publikálás dátuma
2018.09.27. 16:27

Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP
Több száz, az Uber és a Cabify alternatív, közösségi személyszállító cég alkalmazásában álló sofőr tüntetett a taxisok ágazati monopóliuma ellen Madridban csütörtökön.
"Hagyjanak minket dolgozni", "végre van munkám, ne vedd el" - skandálták vagy írták transzparensekre a Madridban utcára vonuló Uber, illetve Cabify sofőrök, írja az MTI. A csütörtöki tiltakozó menet élén negyven dudáló autó haladt a belváros Paseo de la Castellana nevű sugárútjának nyolc sávjából hatot elfoglalva. Eduardo Martín, az Unauto nevű érdekképviselet elnöke elmondta: kifogásolják, hogy
a spanyol kormány várhatóan pénteken rendeletet fogad el a szektor szabályozásáról, ám annak tartalmát ők továbbra sem ismerik, arról velük nem egyeztettek.

"Hol a párbeszéd?" - tette fel a kérdést Martín, hangsúlyozva, hogy a 15 ezer dolgozó megélhetése a tét, miközben úgy tűnik, a kormány a taxisok monopóliumának kedvez.
Tiltakozásként az Uber és a Cabify szerdán ingyen szállította az utasokat, pénteken pedig az utcai tiltakozóakció megismétlésére készül.
Július végén a spanyol taxisok tartottak csaknem egy hétig tartó sztrájkot több városban is, amiért a szabályozásban megengedettnél több Uber és Cabify autó működik.

A taxisok az illetékes minisztériumtól követelték, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Továbbá szerintük az ágazati követelmények sem egyformák, így a verseny nem tisztességes.
A taxisok tiltakozása több alkalommal is erőszakos cselekményekbe fordult, a spanyol rendőrséghez több mint 60 feljelentés érkezett Uber vagy Cabify sofőröktől az őket ért fizikai agresszió vagy az autójuk megrongálása miatt.
A sztrájknak az vetett véget, hogy a spanyol fejlesztési minisztérium ígéretet tett a taxisok fő követelésének teljesítésére, miszerint engedélyezik, hogy az önkormányzatok helyben is szabályozzák az Uber és Cabify működését. Ez azt jelenti, hogy az állami előírásokon túl a területükön akár szigoríthatják, korlátozhatják az alternatív szolgáltatók működését.
Spanyolországban úgynevezett VTC-engedélyhez köti a törvény a "sharing economy" körébe tartozó alternatív személyszállítást, és számukat ráadásul maximálja is: 30 taxisonként 1 VTC-engedélyt lehet kiadni. A hivatalos adatok szerint augusztusban több mint 65 ezer taxiengedély volt érvényben, VTC-engedélyből pedig több mint 10 ezer.
Szerző
Frissítve: 2018.09.27. 16:28

Megszavazták a Putyin hatalmát is megrengető orosz nyugdíjreformot

Publikálás dátuma
2018.09.27. 15:45
Tüntetés az orosz nyugdíjreform ellen, 2018. szeptember 9.
Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY
Megszavazta az orosz parlament alsóháza harmadik, végleges olvasatában azt a törvénytervezetet, amely a nők esetében fokozatosan 55-ről 60, a férfiakéban pedig 60-ról 65 évre emeli fel a nyugdíjkorhatárt.
A jogszabály tervezetét, amelyet 332:83 arányban fogadtak el az Állami Duma képviselői, az elnöki aláírást megelőzően a parlament felsőházának, a Szövetségi Tanácsnak is jóvá kell hagynia.
A nagy társadalmi elégedetlenséget kiváltó törvénytervezetben, amelyet a kormány júniusban terjesztett a törvényhozás elé, Vlagyimir Putyin elnök és a kormányzó Egységes Oroszország párt képviselőinek javaslatára módosításokat hajtottak végre, egyebek között a nők esetében az eredetileg tervezett 63-ról 60-ra szállították le a nyugdíjkorhatárt. Emellett három évvel, a nők esetében 40-ről 37 évre, a férfiakéban pedig 45-ről 42 évre csökkentették a nyugdíjjogosultsághoz szükséges munkaviszony időtartamát.
A nőknél a gyerekek száma csökkenteni fogja a nyugdíjkorhatárt. A háromgyerekes anyák 3, a négygyerekesek 4 évvel korábban mehetnek nyugdíjba, az öt vagy annál több gyereket szült nők esetében pedig - mint ahogy eddig is - a jogosultság az 50. életévtől lép érvénybe. Változatlanok maradnak a nyugdíj-megtakarítás kivételének feltételei is, a nők azt 55, a férfiak 60 éves koruktól vehetik ki, akár egy összegben is.
Kedden a parlamenti alsóház elfogadott egy másik, a nyugdíj-reformcsomag szempontjából fontos törvénymódosítást, amelynek értelmében 200 ezer rubelig (840 ezer forint) terjedő bírsággal sújtható az a munkaadó, amely öt évvel a nyugdíjkorhatár előtt álló embert nem alkalmaz vagy elbocsát.
A törvénytervezethez politikusoktól, érdekvédelmi és üzleti szervezetektől összesen több mint 300 módosító javaslat érkezett be. Vjacseszlav Vologyin házelnök közölte, hogy az ezekkel foglalkozó munkacsoport a törvény gyakorlati végrehajtása során ezeket tovább fogja mérlegelni.
Dmitrij Medvegyev miniszterelnök kijelentette: a reform következtében keletkező többletbevételeket arra fogják fordítani, hogy az orosz átlagnyugdíj a jelenlegi 14 144 rubelről (59 405 forint) 2024-re 20 ezer rubelre (84 ezer forint) emelkedjen.
Oroszországban - még a Szovjetunióban - 1932-ben állapították meg a nyugdíjkorhatárt, amelyhez azóta nem nyúltak.
Sokakban az kelt felháborodást, hogy a felemelt nyugdíjkorhatár a férfiaknál eléri a jelenlegi várható élettartam határát,

de a lakosság ragaszkodik a korábban elért szociális vívmányok megtartásához is.
Szerző
Frissítve: 2018.09.27. 15:49
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Kolostorban fogadták be a Párizsból kitelepített menekülteket

Bonnelles egy 2000 fős francia falu, ahol a kezdeti félelmek ellenére 2015 óta segítik a menekültek integrációját.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.09.28. 15:29
Guy Poupart, Bonnelles polgármestere szerint a helyiek kezdeti ellenérzése után a tolerancia mintapéldája lett a menekültközpont
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
2015 óta közel 600 menekültnek segítettek, hogy franciaországi életüket megalapozhassák
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Jelenleg megközelítőleg kilencvenen élnek a korábbi kolostorból lett menekültközpontban
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Közös étkezés a CHUM-ban (centre d’hebergement d’urgence pour migrants)
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
A képen látható férfi Afganisztánból érkezett
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Bonnelles az első települések között volt abból a 78-ból, amiket a kormány jelölt ki az integrációs program elején
Fotó: STEPHANE DE SAKUTINSTEPHANE DE SAKUTIN / AFP
A Magyarországról érkező híradások miatt heves ellenállásba ütközött a menekültközpont létrehozása
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
A polgármester a lakosság folyamatos tájékoztatásával tudta lecsillapítani a kedélyeket
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
A menekültek franciául tanulnak
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
A csádi Adam Osman egy közeli szerelőműhelyben kapott munkát
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Önkéntesek százai segítettek a központ létrejöttében
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
A helyi lakosok többsége mára elfogadta, hogy a lakók tovább állnak és még a falu élete sem változott meg
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP