Körúti robbantás – Ezeket írhatta a Belügyminisztériumnak P. László

Publikálás dátuma
2018.09.28. 07:14

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
„Mindössze egymillió eurót kérünk. Ha fizettek, ígérjük, hogy legalább 2022-ig visszavonulunk” – áll az üzenetben. Húga szerint a testvére nem küldhette el a levelet.
A 24.hu azt írja, a birtokába jutott az a levél, amelyet a Teréz körúti robbantás miatt életfogytiglanra ítélt P. László küldött a Belügyminisztériumnak, pontosan leírva, hogyan robbantott. Megszerezték a laptopja merevlemezén talált, el nem küldött levelet is, amelyben egymillió eurót akart követelni a minisztériumtól azért, hogy ne kövessen el újabb merényletet.  
„A robbantás nem a célunk. A robbantás csak egy eszköz a célunk eléréséhez. Ebből a trágyából akár több tonnásat is össze lehet gyúrni. Több kockázatot, hogy mások ne sérüljenek, nem fogunk vállalni. Időzítőt fogunk használni. Reméljük, erre nem kerül sor. Mindössze egymillió eurót kérünk. Ha fizettek, ígérjük, hogy legalább 2022-ig visszavonulunk”

– áll a portál birtokába jutott levélben, amelyet P. László laptopján találtak meg a nyomozók a férfi letartóztatása után.

A portál felidézi: Kalina József bíró indoklásában kiemelte, hogy bár nem szokás kísérleti szakaszban maradt bűncselekményért életfogytiglani fegyházat kiróni, tekintettel az elkövetés gátlástalanságára és arra, hogy olyan hétvégi időpontban történt a robbantás, amikor sokan voltak a helyszínen, indokolt a büntetés. Elmondta azt is: P. László úgy akart pénzhez jutni, hogy olyan emailt juttat el a Belügyminisztériumba, amiben újabb robbantásokat helyez kilátásba, ha nem fizetnek neki egymillió eurót. Végül a levélben csak az általa használt robbanószerkezet összetételét írta le, és azt, hogy a jövőben közli majd a követeléseit is. A cikk szerint az első, helyesírási hibákkal teli, elmosódott levélben, amit P. László a Belügyminisztériumnak küldött, az áll, hogy milyen alapanyagból pontosan mennyi kell a robbanószerkezet előállításához. De az írás arra is kitér, hogyan kell tárolni a HMTD nevű detonátorindító anyagból, trágyából, cukorból és más anyagokból előállított szerkezetet.
„Az egészet többször celluxszal teljesen lezárjuk, több zacskóba tesszük. Idővel jól összekeményedik és fixen áll. Drótból és kötélből fogantyút készítünk. Végül kiragasztjuk a szegeket, az alját és a hátulját kivéve”

– áll a levélben.

A portál szerint ez a szöveg szinte pontosan megegyezik annak az el nem küldött levélnek az elejével, amit a férfi laptopjának merevlemezén találtak a nyomozók – ezt a férfi az elfogása és letartóztatása miatt már nem tudta elküldeni. Ez utóbbi, a bűncselekmény elkövetését bizonygató levél elején a korábban leírt egymillió eurós követelés látható, később viszont már konkrét fenyegetéseket is tartalmaz. A levélíró többes számban ír. 
„Ne feledjétek: nem sérült civil, meg nem vagyunk őrültek. Szerintem ez bizonyítja, hogy a szavunkat be fogjuk tartani. Ha úgy döntötök, hogy nem fizettek, a ti felelősségetek lesz az, ami történni fog. Ha elhitetitek velünk, hogy fizetni fogtok, és mégsem, akkor különösen nagy robbanás lesz”

– folytatódik a P. László gépén talált levél.

„A testvérem nem küldhette el a levelet”

A portál megkereste P. László húgát azzal kapcsolatban, mi a véleménye a birtokunkba jutott levél tartalmáról. Az alábbi választ kapták:
„Tudom, hogy a testvérem nem küldhette el a levelet, mert az elküldés időpontjában Zala megyében, Karmacson tartózkodott és épp az apámmal vacsorázott. Az IP-cím, amiről a levél állítólag elment a belügynek, az a nagymamám wifijének az IP-címe, aki Taksonyban él. Szóval lehetetlen, hogy a bátyám 200 km-es távolságból elküldött volna egy emailt. (…) De azt sem értem, hogy miért nem készült éles kép az állítólagosan elküldött levélről, csak egy homályos, kivehetetlen valami. Ezen kívül a belügyhöz megérkező levelet sem mutatták be. Ráadásul, ez a levél magyartalanul van, és teli van fogalmazási hibákkal. Ez pedig nem a testvéremre utal, aki értelmes, tanult ember. És felteszem a kérdést, hogy miért csak fél évvel a letartóztatása után derült fény arra, hogy állítólag megtalálták a gépén az egész levelet.”

A vádirat szerint a P. László 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a VI. kerületi Teréz körúton egy táskát tett a földre, a táskában robbanószerkezet és a robbanás hatását fokozó nagy mennyiségű szög volt. Amikor az arra haladó rendőrök a táska közvetlen közelébe értek, a vádlott távirányítással felrobbantotta a pokolgépet, hogy megölje a két járőrt és elvegye fegyvereiket. A detonáció során a két járőr súlyos, életveszélyes, míg egy járókelő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az emberölési kísérlet, robbanószerrel való visszaélés és terrorcselekmény előkészítésének vétsége miatt P. Lászlóra kiszabott életfogytig tartó fegyházbüntetés nem jogerős, mivel az ügyész a büntetés szigorításáért, a védelem pedig felmentésért, illetve a büntetés lényeges enyhítésért fellebbezett.
Szerző
Frissítve: 2018.09.28. 07:51

12 millió forintnyi csempészett cigarettát találtak egy magányos terepjáróban

Publikálás dátuma
2018.09.27. 20:49

Fotó: Facebook / NAV
Kilencezer doboz cigaretta került elő a zöldhatáron. A terepjáróban még az indítókulcsot is benne hagyták.
Az orgazdák megjelenése előtt, éjjel bukkantak rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy hátrahagyott autóra a zöldhatáron - írja közösségi oldalán a NAV. A Tisza árterüléten járőröző pénzügyőrök gyanús keréknyomokat követve jutottak el a fák közzé rejtett Lada Nivához, amit a műúttól 2-3 kilométerre parkoltak le, benne hagyva az indítókulcsot is.
Az őrizetlenül hagyott autóban kilencezer doboz cigarettát rejtettek el. A több mint 12 millió forint értékű csempészárut lefoglalták és orgazdaság miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.
Szerző

Injekciós tűvel villamoson szurkáló férfit keres a rendőrség

Publikálás dátuma
2018.09.27. 19:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A zuglói rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.
Garázdaság vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága - írja a police.hu. Az ismeretlen férfi 2018. szeptember 10-én röviddel fél 11 előtt Budapesten, az 1-es villamoson az Erzsébet királyné útja és a Zugló vasútállomás megállók között
egy injekciós tűvel megszúrta utastársát.

A feltételezett elkövető 30 év körüli, körülbelül 180 centiméter magas férfi. A bűncselekmény elkövetésekor kék trikót, melegítőfelsőt, kék farmernadrágot és fekete sportcipőt viselt.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatosan információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén.
Szerző
Frissítve: 2018.09.29. 09:23