Előfizetés

A bűn neve: hajléktalanság

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.10.01. 08:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Október 15-től elkezdődik a hajléktalan emberek közterületről való elüldözése, ekkor lép ugyanis életbe az a rendelet, amely alapján akár börtönbe is zárhatják az utcán élőket. A törvény szerint aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az szabálysértést követ el.
A szabálysértési eljárás megindítását kezdetben mellőzhetik, ha az érintett hajléktalan eleget tesz a rendőrök felszólításának, elhagyja a helyét és igénybe vesz valamilyen, a hajléktalan embereknek fenntartott ellátási formát. Viszont ha 90 napon belül 3 alkalommal is figyelmeztetniük kell, megindítják az eljárást. Jöhet a rendőrségi előállítás, majd a bíróság. Ha az „elkövető” vállalja, közérdekű munkával megúszhatja az elzárást – igaz, fél éven belül erre csak kétszer lesz lehetőség. Ellenkező esetben mehet a fogházba. – Nem tudok arról, hogy civil szervezetekkel egyeztettek volna minderről. Az biztos, hogy minket nem kerestek – nyilatkozta lapunknak a hajléktalan embereket segítő Menhely Alapítvány elnöke, Aknai Zoltán. Mint mondta, a hajléktalanokat ellátó szervezetek sem tudnak sokat arról, a gyakorlatban miként fogják kivitelezni a törvény előírásait: nemcsak a szálláshelyek, de a büntetés-végrehajtási intézetek is túlzsúfoltak. Noha kormánypárti politikusok rendre arra hivatkoznak, a szállásokon van elég férőhely, helyhiány miatt egyetlen hajléktalan személynek sem kell életvitelszerűen az utcán tartózkodnia, Aknai szerint ez nem így van. A téli krízisidőszakban megnyitott szálláshelyekkel együtt országosan mintegy 11 200 férőhely van, a hajléktalan emberek száma viszont ennek legalább két-háromszorosára tehető. – De nemcsak mennyiségi, minőségi gondok is vannak, a legtöbb szálláshelyen ugyanis nem tudják ellátni a beteg, fogyatékkal élő, vagy pszichés gondokkal küzdő embereket – mutatott rá a szakember, aki szerint a rendészeti megoldások helyett szociálpolitikai eszközökkel sokkal több eredményt lehetne elérni. Azt az Iványi Gábor lelkész által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület is leszögezte: a hajléktalanság „betiltása” nemcsak szakmaiatlan, de végtelenül embertelen is.

Meleg idővel nyit az október, akár 22 fok is lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.01. 08:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Némi csapadék is jöhet, estére 7 és 13 fok közé hűl le a levegő.
Hétfőn a tőlünk nyugatra elhelyezkedő teknő előoldalán kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Az előrejelzés szerint az északi és keleti vidékeken lesz vastagabb a felhőzet, ott kevesebb, a változóan felhős Dunántúlon több napsütésre számíthatunk. Késő délutántól jelentéktelen eső lehet északkeleten, de estétől már a nyugati határszélen is számíthatunk némi csapadékra. Délkeleten megélénkül a délkeleti szél, majd estétől a Dunántúlon a szél északira, északnyugatira fordul, és szintén megerősödik. A hőmérséklet délután 16 és 22 fok között alakul, késő estére 7 és 13 fok közé hűl le a levegő.
Kedden eleinte felhősebb lesz az ég, majd délutántól már jelentősen csökken a felhőzet és napos idő várható. A nap első felében helyenként – nagyobb eséllyel a Dunántúlon – futó zápor, gyenge eső lehet. Az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúl egyes részein meg is erősödik, majd délutántól mindenütt mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között alakul.
Szerdán változóan felhős lesz az ég és többórás napsütés várható. Számottevő csapadék nem lesz, de az északi megyékben néhol gyenge eső, zápor előfordulhat. A nyugatias szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 21 fok között alakul.
Csütörtökön változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, csapadék nem lesz. Az északias szél napközben megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 19 fok között alakul.
Pénteken jobbára derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.
Szombaton változóan felhős időre, több-kevesebb napsütésre és helyenként záporokra lehet készülni. A délkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.
Vasárnap is lehetnek helyenként záporok, a déli szél élénk, néhol erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.

Nem lett képviselő – Állami cégek élére azért kinevezték Csizi Pétert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.01. 07:40

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Így még több pénzt is kap, mint amit képviselőként zsebre tehetett volna.
Csizi Péter is megáll a saját lábán azt követően, hogy nem került be az új magyar parlamentbe: három nagy, patinás állami cég élére nevezték ki szeptember közepén, ő vezeti most már a FŐKEFE-t, az ERFO-t és a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft.-t – tudta meg a Szabad Pécs. Ezeket a vállalatokat korábban is egyetlen személy vezette, mivel 2016 júniusától egy tulajdonosi kézbe került a három cég. A cikk szerint Csizi Péter a három cég vezetéséért több pénzt kap, mint amit parlamenti képviselőként zsebre tehetett volna. A portál azt írja: ha Csizi ugyanazt kapja, mint az előző vezető, akkor két cégnél havi bruttó 1,9 millió, a harmadiknál havi bruttó 400 ezer forintot kereshet, ami bruttó 4,2 millió forintos fizetést jelent (már ha felveheti mindhárom helyen a fizetését). Csizi Péter két egymást követő ciklusban, 2010-2018. közt volt Baranya egyik országgyűlési képviselője. 2010 és 2014 közöttt Pécs alpolgármesteri feladatait is ellátta a jelenleg is még csupán 36 éves pécsi politikus, aki húsz éve egyik alapítója volt a Fidelitas pécsi szervezetének.