Bioritmus;kávé;fogyás;egészséges életmód;mellékvese;

2018-09-28 13:13:00

Bajt okoz, ha a mellékvese kifárad

Gyakran érezzük, egyre nagyobb a stressz, lankad a lelkesedés, fogy az életerő, és akár tartós rosszkedv is telepedhet ránk – ezek lehetnek a mellékvese kifáradásának jellegzetes tünetei is.

A szervezetünk minden gondolatra, helyzetre reagál: biokémiai és fiziológiai folyamatokat indít el, hormonokat serkent és állít le, működteti az idegrendszert. Tehát a munkahelyi terhelés, a túl nagy elvárások és nyomás, de a párkapcsolati vagy családi gondok, vagy akár a teljesen új élethelyzetek is megterhelőek lehetnek. Az, hogy kit mi és mennyire visel meg, egyéni, de a hatások összegződhetnek: egyszer csak „minden összejön és borulhat a bili” - mondta a Népszavának Bocsi Viktória életmódtanácsadó.  

Terhelt helyzetben a mellékvese, a szimpatikus idegrendszer hatására stresszhormonokat termel, működésbe lép az „üss vagy fuss” elve. Ha ez gyakran előfordul, átmenetileg sem áll le, kifulladásig pörög. Ilyenkor a pajzsmirigy elkezd alulműködni, a mellékvese, mivel kevés az akciókhoz szükséges kortizolja, „ellopja” a petefészkek progeszteronját, ami rövid ciklusokhoz, peteérési problémákhoz, vetéléshez vezethet.  

Amikor fáradunk, de teljesítenünk kell, igyekszünk még nagyobb fokozatra kapcsolni, több kávét, energiaitalt iszunk, cukros ételt eszünk, sokan alkohollal is próbálkoznak, mert úgy érzik, ha átmenetileg is, de segít. Egy idő után azonban egyre több serkentőre lesz szükség, mert ezek egyre jobban terhelik a pajzsmirigyet, stresszes fizikai állapotot okoznak a mellékvesében, ezáltal az idegrendszerben is. A termelődő adrenalin okozta pörgést nem lehet hosszútávon fenntartani. A nem szervezetünknek megfelelő étkezés, az állandó fáradtság miatt egyre inkább kívánjuk – az egyénileg - hormonálisan serkentő, jó érzést kiváltó, viszont fura módon egyébként hizlaló ételeket. A kezdeti, akár éveken át tartó pörgés után a mellékvese elkezd kifáradni, csökken az anyagcserét stimuláló hatása, felborul az egyensúly, ördögi körbe is kerülünk, aminek a következménye alattomos, lassú hízás és számos egészségügyi probléma.

Kávé – imádjuk, pedig nem kéne

Azt mondják, a koffein, mivel pörgeti az anyagcserét, kalóriamentes, minden fogyókúrába beilleszthető. 

Valójában tényleg nem maga a kávé hizlal, hanem a koffein hosszútávú hormonális hatása. Ezért nem „fogyaszt” a light energiaital és üdítő sem – tette hozzá az életmódtanácsadó.

Mit lehet tenni?

A legfontosabb, hogy aludjunk. Eleget és lehetőleg már este 10 óra után. Fontos a jó minőségű táplálékkiegészítők (C-, E-, B-vitaminok) fogyasztása. És bár meglepő lehet, ilyenkor ne törekedjünk a túl alacsony szénhidrátbevitelre. Fogyasszunk jó minőségű és elegendő mennyiségű sót. „Jöjjünk le” a serkentőkről, pihenjünk, játsszunk, nevessünk, kapcsolódjunk ki. A túlságosan megerőltető sporttevékenységeket cseréljük lazább mozgásformára – ajánlja az életmódtanácsadó.