"Az otthonápolás munka!" - Újabb demonstráció a Kossuth téren

Publikálás dátuma
2018.09.28. 13:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Több száz érintett és támogatóik vonulnak a Parlament elé, hogy megmutassák: az otthonápolás munka, amelyért tisztességes bér kellene hogy járjon. Ismert emberek videóban mozgósítanak a tiltakozásra.
Öt ismert férfi gondozta egy napon át az otthonápolásra szoruló Eriket, hogy – csatlakozva a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang platform kampányához – megmutassák: az otthonápolás munka, amelyért tisztességes bér kellene hogy járjon. Imre Géza olimpikon vívó az udvarról az emeletre vitte fel Eriket, Lackfi János költő megetette a 13 éves fiút, Gálvölgyi János pedig olvasott neki Lackfi János könyvéből. Zala György olimpikon kenus a lakáson belül emelgette Eriket és a nap zárásaként Molnár Áron NoÁr együtt gitározott a fiúval, egy kis dalt is improvizált neki a megható filmben.
Az aHang közleményében azt írja, hogy szervezetek támogatói videója a pénteki kiállásra is kíván mozgósítani, szeptember 28-án ugyanis újra a Parlament elé vonul több száz érintett és támogatóik.  Az eseményen a szervezetek támogatói Az otthonápolás munka! feliratú matricákat osztanak majd szét, és arra kérik a megjelenteket: minél több helyre – babakocsikra, autókra, a csatlakozó üzletek és vendéglátóhelyek ablakaira – ragasszák ki a „hirdetményt”, hogy mind nyilvánvalóbbá és megkerülhetetlenné váljon az ügy társadalmi támogatottsága.
„Választott képviselőink, a hatalommal felruházott politikusaink végezzék el azt a munkát, amelyre a magyar emberek szinte 100 százaléka kéri őket”

– fogalmaztak a közleményben.

Mint írják, a májusban indított petíciót eddig összesen 45 ezer ember írta alá, közülük 5000 aláírást az önkéntesek szedtek össze papíralapú ívekkel – nagyrészt olyan érintettektől, akik helyzetükből adódóan még interneteléréssel sem rendelkeznek.
Szerző
Témák
otthonápolás
Frissítve: 2018.09.28. 13:56

600 bírságot kapott, 9 millióval lóg a MÁV rekorder bliccelője

Publikálás dátuma
2018.09.28. 13:15
illusztráció
Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI
A vasúttársaság közlése szerint öt év alatt, 2013 és 2018 között ötmilliárd forint kárt okoztak a jegy nélkül utazók.
A MÁV-START egyszeri alkalomra érvényes fizetési könnyítéssel ösztönözte tartozása rendezésére azt a bliccelőt, aki csaknem 800 ezer forintos tartozást halmozott fel, mivel 56 alkalommal bírságolták meg a jegyvizsgálók menetjegy nélküli utazás miatt – közölte a MÁV. A közlemény szerint a vasúttársaság a 2007 és 2012 között kiszabott büntetéseket tavaly értékesítette egy követelésbehajtó cégnek. A 2013 óta keletkezett bírságok – melyek összértéke meghaladja az 5 milliárd forintot – továbbra is a MÁV-START tulajdonában vannak. A követelések összesen mintegy 90 ezer bliccelőhöz, szabályszegőhöz tartoznak, ezek közül 54 ezer adósnak csak egy tartozása van a társaság felé.
Az abszolút rekorder összesen 600 bírságot gyűjtött össze az utazásai során, tartozása a 9 millió forintot is meghaladja.

A magas összeggel tartózók ellen a vasúttársaság büntetőfeljelentést tesz, mivel az már csalásnak minősülhet. A közleményben kiemelik, hogy a bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat.
„A fizetést megtagadók esetében azonban a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik, vagy rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot. Olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében”

– közöle a MÁV.

A vasúttársaság fokozatosan szorítja vissza a bliccelő utasok számát. Míg 2016-ban 45 ezer, addig 2017-ben már csak 36 ezer nem fizető részére állítottak ki büntetést a jegyvizsgálók.
Szerző
Témák
MÁV közlekedés

Megint 800 ezret keres az ORÖ elnöke

Publikálás dátuma
2018.09.28. 13:05

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az alelnökök pedig félmilliót kapnak havonta.
Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) eladja azokat az ingatlanjait, amelyeket a Farkas Flórián volt miniszterelnöki biztos nevével összeforrt botrányos Híd a Munka Világába program keretében vásárolt. A csütörtöki közgyűlésen a kisebbségi szervezet képviselői többek közt arról döntöttek, hogy az I. kerületi Gellérthegy utcában vásárolt székházat 232 millió forintért adják el. Az ügylettel jelentős összeg kerül a tartozásoktól fuldokló önkormányzathoz, ám nem a teljes befolyó összeget fordítják adósságrendezésre – írja a 24.hu. A portál az ORÖ képviselőitől úgy értesült, hogy 180 millió forintot fizetnek ki az összegből az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé fennálló tartozásra, a maradék több mint 50 millió forintot pedig fizetésekre és bérekre fordítják. Mint írják, 
ezzel összefüggésben az ORÖ közgyűlése megszavazta, hogy a szervezet elnökének, Balogh Jánosnak ismét bruttó 800 ezer forint legyen a fizetése, az alelnököknek pedig félmillió forint havonta.

A portál kiemeli: ez azért is érdekes, mert nyáron még arról döntött a szervezet, hogy az elnök több mint bruttó 800 ezer forintos fizetését nagyjából 70 ezer forintra csökkentsék, az alelnökök bérét pedig 50 ezer forintra. Balogh Jánost akkor egyébként hivatali Audijától is meg akarták fosztani, valamint szerződést akartak bontani a vejével, aki az elnök sofőrje, ám végül ezekre nem került sor.    - Az elnök megemelt fizetését csütörtökön a ciklus végéig rögzítették, tehát jövő októberig nem kell aggódnia. A pénz mellé továbbra is jár hivatali autója és üzemanyagkártya is. Eközben figyelemre méltó, hogy a Baloghnak várhatóan fiktív számlázás miatt kell felelnie a hatóságok előtt - teszi hozzá a portál.
Szerző
Frissítve: 2018.09.28. 13:20