korrupció;közvélemény-kutatás;

Orbán luxusrepülőn? Az emberek fele nem is hallott róla

A Pulzus felméréséből kiderül, hogy már nem jut el mindenhová a legfontosabbnak gondolt hír sem. Akik tudnak róla, azok viszont úgy látják, a miniszterelnököt luxusgépen reptetni bizony korrupció.

Működik a fideszes médiablokk: az emberek több mint feléhez nem jutott el annak híre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közbeszerzéseken rendre sokat nyerő milliárdos, Garancsi István vendégeként utazott egy 17 milliárd forintos luxusrepülőgépen Bulgáriába a Videoton-Ludogorec meccsre a nyáron. Ez derült ki legalábbis a Pulzus közvélemény-kutató friss – ezer ember megkérdezésével készült, a 18-49 év közötti alapsokaságot reprezentáló – felméréséből. A kérdezettek 51 százalékuk nem is hallott a Fidesztől független médiában napok óta címlapon tárgyalt korrupciógyanús ügyről. Mindössze 46 százalékuk volt, aki tudott a luxusútról.

Az ügyet ismerők 81 százaléka egyértelműen korrupciónak tartja azt, hogy Orbán egy olyan vállalkozótól fogadott el ajándékot, aki közben több tízmilliárdos értékben kapott megrendeléseket az államtól. A jól tájékozottak mindössze 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez nem korrupció. Összességében a válaszadók túlnyomó többsége, 60 százaléka látta úgy, „nincs rendben” az, hogy Orbán ilyen luxusutakat fogad el ajándékba. Még azok körében is gyakori volt ez a vélemény, akik a kérdezőktől értesültek az ügyről, tehát a kormánytól független sajtót biztosan nem követik napi rendszerességgel. 52 százalékuk szerint korrupciós ügyről van szó, 32 százalékuk pedig „nem tudom” választ adott. Csak 16 százalékuk látta úgy, hogy nincs szó korrupcióról.

A Pulzus a kutatásban arról is faggatta az embereket: egyetértenek-e Havasi Bertalan,  a miniszterelnök sajtófőnöke állításával, amely szerint a luxusút "a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem került"? A válaszolók 69 százaléka nem értett egyet ezzel, 18 százalék nem tudja, és csak 13 százaléka fogadt el ezt az érvet.

Közben pénteken maga a miniszterelnök is megszólalt az ügyben a kormánybarát Kossuth rádión – igaz, valódi kérdésekkel ezúttal sem találkozott. A „Jó reggel, Magyarország” című műsorban Nagy Katalin műsorvezető már eleve a „bevándorláspárti ellenzék” által íratott lejárató cikkről „kérdezett”, a konkrét ügy, a luxusrepülős utazás részleteinek ismertetése nélkül. „Ha bennünket megtámadnak, akkor abban mindenki biztos lehet, hogy megfelelő súllyal fogunk válaszolni” – üzent válaszában Orbán. Szerinte a népszavazások, a választások a nemzeti konzultációk is azt bizonyítják, hogy a kormány mögött széles néptömegek vannak, ami felhatalmazza a kormányt, hogy határozott választ adjon. Erre szerinte „nemcsak a saját személyes becsületük érdekében, hanem az ország érdekében van szükség.” „Világossá kell tenni, hogy ha valaki idesuhint akkor biztos lehet benne, hogy olyan lesz a fogadjisten amilyen az adjon isten volt.” Orbán kifejtette: „Mi nem támadunk meg semmit, mi nem akarunk senkire semmit rákényszeríteni, mi nem mondunk senkiről rosszat, nem szapulunk senkit, mi fölöslegesen nem kritizálunk senkit, nem mondunk senkiről semmi rosszat” – értékelte saját szerepét a miniszterelnök. "Amikor ezt akarják velünk szemben megtenni, akkor a független a saját életformánkat, a magyar emberek életfelfogását mindig meg fogjuk védeni” – helyezte tágabb összefüggésbe a milliós luxusrepülését. A miniszterelnök a rádióbeszédében bejelentette, hogy idén is lesz nyugdíjprémium, továbbá a közelgő EP választásokról beszélt, amit ezúttal is a „bevándorláspárti és a bevándorlásellenes európai képviselők” csatájának ábrázolt.