Orbán luxusrepülőn? Az emberek fele nem is hallott róla

Publikálás dátuma
2018.09.29 08:00

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
A Pulzus felméréséből kiderül, hogy már nem jut el mindenhová a legfontosabbnak gondolt hír sem. Akik tudnak róla, azok viszont úgy látják, a miniszterelnököt luxusgépen reptetni bizony korrupció.
Működik a fideszes médiablokk: az emberek több mint feléhez nem jutott el annak híre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közbeszerzéseken rendre sokat nyerő milliárdos, Garancsi István vendégeként utazott egy 17 milliárd forintos luxusrepülőgépen Bulgáriába a Videoton-Ludogorec meccsre a nyáron. Ez derült ki legalábbis a Pulzus közvélemény-kutató friss – ezer ember megkérdezésével készült, a 18-49 év közötti alapsokaságot reprezentáló – felméréséből. A kérdezettek 51 százalékuk nem is hallott a Fidesztől független médiában napok óta címlapon tárgyalt korrupciógyanús ügyről. Mindössze 46 százalékuk volt, aki tudott a luxusútról. Az ügyet ismerők 81 százaléka egyértelműen korrupciónak tartja azt, hogy Orbán egy olyan vállalkozótól fogadott el ajándékot, aki közben több tízmilliárdos értékben kapott megrendeléseket az államtól. A jól tájékozottak mindössze 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez nem korrupció. Összességében a válaszadók túlnyomó többsége, 60 százaléka látta úgy, „nincs rendben” az, hogy Orbán ilyen luxusutakat fogad el ajándékba. Még azok körében is gyakori volt ez a vélemény, akik a kérdezőktől értesültek az ügyről, tehát a kormánytól független sajtót biztosan nem követik napi rendszerességgel. 52 százalékuk szerint korrupciós ügyről van szó, 32 százalékuk pedig „nem tudom” választ adott. Csak 16 százalékuk látta úgy, hogy nincs szó korrupcióról.
A Pulzus a kutatásban arról is faggatta az embereket: egyetértenek-e Havasi Bertalan,  a miniszterelnök sajtófőnöke állításával, amely szerint a luxusút "a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem került"? A válaszolók 69 százaléka nem értett egyet ezzel, 18 százalék nem tudja, és csak 13 százaléka fogadt el ezt az érvet. Közben pénteken maga a miniszterelnök is megszólalt az ügyben a kormánybarát Kossuth rádión – igaz, valódi kérdésekkel ezúttal sem találkozott. A „Jó reggel, Magyarország” című műsorban Nagy Katalin műsorvezető már eleve a „bevándorláspárti ellenzék” által íratott lejárató cikkről „kérdezett”, a konkrét ügy, a luxusrepülős utazás részleteinek ismertetése nélkül. „Ha bennünket megtámadnak, akkor abban mindenki biztos lehet, hogy megfelelő súllyal fogunk válaszolni” – üzent válaszában Orbán. Szerinte a népszavazások, a választások a nemzeti konzultációk is azt bizonyítják, hogy a kormány mögött széles néptömegek vannak, ami felhatalmazza a kormányt, hogy határozott választ adjon. Erre szerinte „nemcsak a saját személyes becsületük érdekében, hanem az ország érdekében van szükség.” „Világossá kell tenni, hogy ha valaki idesuhint akkor biztos lehet benne, hogy olyan lesz a fogadjisten amilyen az adjon isten volt.” Orbán kifejtette: „Mi nem támadunk meg semmit, mi nem akarunk senkire semmit rákényszeríteni, mi nem mondunk senkiről rosszat, nem szapulunk senkit, mi fölöslegesen nem kritizálunk senkit, nem mondunk senkiről semmi rosszat” – értékelte saját szerepét a miniszterelnök. "Amikor ezt akarják velünk szemben megtenni, akkor a független a saját életformánkat, a magyar emberek életfelfogását mindig meg fogjuk védeni” – helyezte tágabb összefüggésbe a milliós luxusrepülését. A miniszterelnök a rádióbeszédében bejelentette, hogy idén is lesz nyugdíjprémium, továbbá a közelgő EP választásokról beszélt, amit ezúttal is a „bevándorláspárti és a bevándorlásellenes európai képviselők” csatájának ábrázolt.
Frissítve: 2018.09.29 08:00

Nem találnak elég erős szavakat Semjén gyalázkodására a Franciaországban élő magyarok

Publikálás dátuma
2019.04.23 12:12
FOTÓ: KORMANY.HU/ÁRVAI KÁROLY.
Nagyon kiakadtak Semjén fejtegetésén, amivel a Notre Dame leégést magyarázta.
Nyílt levelet tett közzé több, Franciaországban élő magyar értelmiségi Semjén Zsolt nyilatkozatára reagálva, amiben a miniszterelnök-helyettes arról értekezik, hogy az égő Notre Dame kifejezi a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját. Ahogy írják, nem találnak elég erős szavakat Semjén gyalázkodásnak visszautasítására. A levél: 
A párizsi Notre Dame székesegyházat ért katasztrófára a francia közvélemény példátlan egységgel reagált. Az összes politikai párt, minden egyház, társadalmi szervezet a tettre kész szolidaritás hangján szólalt meg. A külföldi politikusok Putyintól Trumpig együttérzésükről biztosították Franciaország népét, egyet kivéve. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nagy inkvizítor palástját magára öltve kioktatta Franciaországot, amely szerinte "megtagadta saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét". Valamivel burkoltabb fogalmazással azt is megkockáztatta, hogy a templom leégését a szekularizáció okozta. Mi, Franciaországban élő magyar értelmiségiek nem találunk elég erős szavakat ennek a gyalázkodásnak a visszautasítására. Ennek az országnak, amely 63 évvel ezelőtt feltétel nélkül befogadott bennünket, lehetővé tette, hogy befejezzük tanulmányainkat és, hogy választott pályánkon érvényesüljünk. Ha ma egyenlő polgárként élhetünk befogadó hazánkban, éppen annak köszönhetjük, hogy Franciaország hű maradt történelméhez, önmagához, a felvilágosodott humanizmus értékeihez. Semjén Zsolt személyével nem kívánunk foglalkozni. Egy kormány második embere azonban sohasem beszélhet magánemberként. Tekintsük szavait a kormány hivatalos véleményének? Terjesszük szülőhazánk jó hírét ilyen stílusú és ilyen tartalmú mondatokkal? Ne számítson arra pártjuk és kormányuk, hogy amit a pártállami korszak évtizedeiben nem tettünk, a szégyenteljes hallgatást választjuk!" Az aláírók:  Karinthy Judit, műfordító Kende Péter, politikai elemző, az MTA külső tagja Márton László, író Nagy Pál, író Vető Miklós filozófus, az MTA külső tagja Dr. Wiener Pál, pszichiáter

Elutasították a bíróságról megszökött rab panaszát

Publikálás dátuma
2019.04.23 11:48

Fotó: police.hu
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A rab az ítélet kihirdetése után megszerezte az őt kísérő felügyelő szolgálati fegyverét, és elmenekült a törvényszék épületéből. Beült egy arra közlekedő autóba, amelynek vezetőjét fegyverrel fenyegetve arra kényszerítette, hogy hajtson el a belvárosból. Üldözés közben a rendőrök többször megkísérelték feltartóztatni, de
a férfi feléjük célzott a pisztollyal, a felszólításokat figyelmen kívül hagyta és több alkalommal lövő mozdulatokat tett.
A gyanúsított és védője a gyanúsítás közlése miatt panaszt jelentett be. A gyanúsított panaszát érdemben nem indokolta, vallomást nem tett. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást. A nyomozó ügyészség a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat beszerezte, így a gyanúsítás törvényes intézkedés volt, ezért a KNYF az alaptalan panaszt elutasította. A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - közölte a KNYF. Korábbi sajtóhírek szerint a rabot nem sokkal később a XV. kerületben sikerült feltartóztatniuk az őt üldöző rendőröknek. Miután a férfi rendőri felszólításra, figyelmeztető lövésekre sem állt meg, a rendőrök többször rálőttek.
A szökevényt a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, ahol stabilizálták az állapotát.
Frissítve: 2019.04.23 11:54